swojego dzieła :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Wiśnie i nasączenie: 500 g wiśni bez pestek 120 g cukru 1-2 kieliszki wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego(...)Tomek z przyczepką) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Passions hobbies lifeciasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla moich domowników, więc kolejnym razem przepis zmodyfikowałam po swojemu i na taką jego wersję Was dziś serdecznie zapraszam. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18) 1 szklanka cukru 4 jaja(...)dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut. Krem: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 masło 2 łyżki
Cynamonowe szczęścieKiełbaska na gorąco? Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :) Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier(...)ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno
Moniki Smakołykiczekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych, zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt(...)wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło
Made By Mom And Sonumieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu :D). Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut. Przed podaniem ozdób jagodami goji :) Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki
Zdrowie na języku :Pktóre są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść(...)ciastem wyłożyć spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około
RAROSSAprzeurocza modelka, to moja bratanica Lila :), ciasto jej smakowało, pomagała mi również ostatnio przy ciasteczka z melasą ( patrz film ). Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki ksylitolu 3-4 łyżki syropu(...)razem mąkę gryczaną, cynamon, sodę, sól i ksylitol. 2. W drugiej misce wymieszać razem pozostałe mokre składniki (bez owoców). 3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką (powstanie gęste ciasto). 4. Ciasto przełożyć do blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (jeśli owoce są kwaśne, radzę je troszkę posypać brązowym cukrem, najlepiej
Mała Cukierenkapopołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość. Jak w każdym cieście ucieranym także i tu należy przestrzegać kilku zasad, aby uniknąć zakalca. Przede wszystkim składniki których użyjemy powinny mieć temperaturę(...)szklanki cukru ¾ szklanki śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE CIASTO :Piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło stoopniowo
cool and mintypieczenia jest wyczuwalny, więc nie dla tych, którzy nie lubia tego charakterystycznego posmaku. Przepis z bloga Czarna Wisienka . Składniki: (na 2 niewielkie) 1 jajko 1 banan, mocno dojrzały 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka (opcjonalnie, ja nie dałam - ciasto było idealne bez dodatkowego płynu(...)pół-słodkiej czekolady Banana rozgnieć i połacz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj resztę składników i bardzo dokładnie wymieszaj. Przelej po połowie do 2 filiżanek/kubków/kokilek* i 'piecz' w mikrofali przez około 2 minuty (zależy od mocy, trzeba sprawdzac!). Najlepiej zużyć od razu, po przestudzeniu tylko. * wybrane naczynie powinno mieć około 250ml pojemności, tak, by zawartość nie wykipiała
Lejdi of the housepomarańczowej cukier puder do oprószenia babeczek + dowolne ozdoby Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat pomarańczowy. Mieszamy składniki łyżką. Mi pomagała dzielnie córeczka Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy. Kolejno dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia
Słodkie okruszkiokrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem Na podpieczony spód(...)wyłożyć pokruszony kozi ser, zalać masą, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec ok 30 min. do czasu aż masa się zetnie. Tartę podawać lekko przestudzoną lub całkiem zimną, posypaną natką pietruszki. Smacznego
Stare Garyokrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem Na podpieczony spód(...)wyłożyć pokruszony kozi ser, zalać masą, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec ok 30 min. do czasu aż masa się zetnie. Tartę podawać lekko przestudzoną lub całkiem zimną, posypaną natką pietruszki. Smacznego
Stare Garymojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami. Od kiedy pierwszy raz ją upiekłam, cała rodzina i znajomi się w niej zakochali i ciągle proszą o przepis. Dlatego śpieszę z pomocą. Owsiankę robiłam w wersji na wodzie i w wersji(...)łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą
moj przepis namojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami. Od kiedy pierwszy raz ją upiekłam, cała rodzina i znajomi się w niej zakochali i ciągle proszą o przepis. Dlatego śpieszę z pomocą. Owsiankę robiłam w wersji na wodzie i w wersji(...)łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą
moj przepis namojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami. Od kiedy pierwszy raz ją upiekłam, cała rodzina i znajomi się w niej zakochali i ciągle proszą o przepis. Dlatego śpieszę z pomocą. Owsiankę robiłam w wersji na wodzie i w wersji(...)łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą
moj przepis na25x35 cm) Biszkopt ciemny: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru 500 ml mleka 200 g kostka masła Masa kajmakowa: około 300 g herbatników maślanych 1 puszka masy krówkowej(...)miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Masa budyniowa
Nastoletnie Wypiekanieznajdziecie Drodzy Czytelnicy, alternatywę dla sklepowej granoli. W tym, przedstawiam najlepsze batoniki bakaliowe jakie udało mi się zrobić! Pyszne, chrupiące, cudownie pachnące cynamonem i pieczonymi orzechami... Gwarantuję, że nie znajdziecie lepszych w żadnym sklepie. Bez przedłużania, zapraszam :) Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez sklep internetowy Agnex. Z tej okazji mam dla Was rabat(...)duże łyżki miodu cynamon Raz, dwa i gotowe. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, roztopić miód i zalać nim suche składniki. Foremkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozłożyć i MOCNO docisnąć. Posypać po wierzchu cynamonem. Piec 20 minut w 180*C. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Wystudzony blat (nie wiem jak inaczej go określić :) ) pokroić
Chocolate Muffin Blog