lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej 1/3 szklanki oleju 320 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Przepis na szybkie ciasto z truskawkami Ciasto jest najlepiej przygotować bez pomocy miksera. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżki. W misce mieszamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy jogurt i olej, cały czas mieszając(...)składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy tak, aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i na wierzchu układamy pokrojone owoce. Ciasto z truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest kolejnym dowodem na to, że rezygnacja z cukru nie oznacza rezygnacji z deserów. Zdrowa tarta na kruchym cieście bez masła i białej mąki, z pysznym owocowym wypełnieniem bez dodatku cukru. Tarta powstała bardzo spontanicznie, kiedy naszła mnie ochota na coś a’la szarlotka. Ciasto zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego. Niczym go nie dosładzałam, dla mnie słodycz owoców(...)dodać do nich odrobinę miodu, syropu klonowego czy zmiksowane daktyle Ciasto wyjąc z lodówki, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru lub folią spożywczą i rozwałkować na grubość około pół centymetra Na rozwałkowane ciasto wyłożyć owoce (bez soku który z nich wyciekł) tak, żeby około 2 centymetry ciasta z brzegów zostały wolne Pozostawione brzegi zawinąć
HealthyCreationsczekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)ziarenkami wanilii. Do serka dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się. Na zastygniętą galaretkę równomiernie wykładamy krem i przykrywamy go zimną bezą. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz., a najlepiej przez noc wtedy beza bez problemu się kroi. (inspiracja z przepisu p. Doroty z Moje Wypieki
Domowy Smak JedzeniaPyszny deser z letnimi owocami i gorzką czekoladą polubi każdy miłośnik słodkości. Chociaż ja za bezami nie przepadałam to od zeszłego roku bardzo przypadły mi do gustu. Świetnie komponują się z lekkim twarożkiem i domową konfiturą. To taka mini Pavlova rozłożona na części pierwsze ;) Polecam! Przepis bierze udział w konkursie Kulinarne dzieła sztuki —>KLIK Na 6 porcji(...)czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia nakładamy po łyżeczce i za pomocą szpatułki rozsmarowujemy […] Artykuł Beza z owocami i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzed 50-tką https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/16/50-rzeczy-ktore-zrobie-przed-50-tka/ zobowiązałam się do upieczenia pierwszego, pysznego, pachnącego ciasta. Miałam kiedyś jeden falstart ale piernik, dzięki podpowiedziom męża wyszedł taki jak powinien. Baaardzo smaczny. Bez zakalca i nie spalony. Pierwszy punkt zrealizowany. Jeszcze tylko 49 . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka(...)pokojowej pół słoiczka dobrych powideł śliwkowych dwie garści pokruszonych orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina) dla początkujących szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą. 2. W małym garnku podgrzać lekko mleko
Mama z miastaumieściłam jeszcze tego przepisu... ?!? Tak czy inaczej nie może się bez niego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki; 1/4 szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao(...)ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia
MiksturownikPowróciliśmy do pieczenia ciast drożdżowych z owocami sezonowymi i przedstawiamy Wam pierwszą wersję – ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i kokosową bezą . Ponieważ lubimy drożdżowe wypieki, dobraliśmy proporcje składników na dużą blachę z piekarnika. Specjalnie wybraliśmy się na bazarek po świeże i duże truskawki i choć cena była wysoka jak na tę porę roku, nasza ochota na ciasto drożdżowe(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Kruszonka: Mąkę, cukier oraz pokrojone masło umieścić w miseczce, rozetrzeć między palcami, aby powstały grudki. Wstawić do lodówki. Beza kokosowa: Bezę kokosową zacząć przygotowywać, gdy ciasto będzie w piekarniku. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej i lśniącej piany. Wmiksować mąkę ziemniaczaną
niecodziennikparyTruskawki z kruszonką doskonale smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów, bitą śmietaną, czy po prostu bez dodatków. Czekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła(...)całe lub przekrojone - ja pokroiłam). Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką. Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach. Przed końcem pieczenia posypać startą białą czekoladą. (Dodatkowo posypałam również odrobiną czekolady mlecznej.) Podawać z lodami, śmietaną lub bez dodatków
Di gotujePolędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami. Moja rodzina uwielbia ten przepis. Cały sekret smaku tkwi w pysznej marynacie. Polędwiczki przed pieczeniem należy w niej dokładnie wymieszać i schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. Do przygotowania marynaty najlepiej sprawdza się olej rzepakowy tłoczony na zimno(...)wykładamy polędwiczki (tak by nie leżały na ziemniakach). I odstawiamy wszystko na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę ze składnikami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po około 30 minutach można sprawdzić stan upieczenia mięsa i ziemniaków, pamiętając że każdy piekarnik piecze inaczej. Mięso nie może
Słodkie okruszkiCiasteczka z musli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię(...)łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 duże jajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj
codojedzeniateż Dziś mam dla was nasz sprawdzony przepis na najłatwiejsze marchewkowe babeczki. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na deser dla małych i dużych łasuchów. Marchewkowe babeczki można podawać same bez dekoracji lub polać je polewą czekoladową czy oprószyć cukrem pudrem. Jak wy wolicie? My je uwielbiamy w każdej postaci Odkąd mam szatkownicę Zelmotor nasze marchewkowe wypieki przygotowuję z jeszcze(...)być pełna, ale nie ubijamy marchewki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Marchewkę obieramy i ścieramy – używam do tego celu szatkownicy Zelmotor. Szybko i sprawnie. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę cynamonu. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy startą marchewkę, wbijamy jajka i wlewamy olej. Mieszamy składniki łyżką
Słodkie okruszkiciasto będzie wystudzone (może być letnie) zacząć je wyrabiać mikserem dodając po kolei jajka, jedno po drugim i całość wyrobić na jednolitą masę. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, można również posmarować tylko masłem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą 1 cm. Na blachę szprycować małe, okrągłe i równe ptysie w dość sporych(...)góry lekko przygładzić, pozbywając się końcówki spiczastej, która pozostała po szprycowaniu ciasta z rękawa. Dzięki temu ptysie będą ładne, okrąglutkie bez czubków jak bezy. Blaszki z ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 10-15 min, w zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru
Kocham..lubię..gotuję..Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej(...)galaretki jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec
Ciastka - domowe słodkościLubię dogadzać kulinarnie moim domownikom Rolada różana śmietankowa SKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypt a KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru(...)listki. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć
Kuchnia DanusiTrójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym Gołąbki bez zawijania Ziołowo-pomidorowy sos z kurczaka z kluseczkami Pieczone drożdżowe pierożki Polecam! Dania są naprawdę proste i co najważniejsze pyszne. Za jakiś czas kolejne
Słodkie okruszki