swoich gości. Polecam ! Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 słoiki po 700 ml wiśni bez pestek w soku Krem : 700 ml śmietany 18% 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Łyżeczka ekstraktu waniliowego ziarenka z laski wanilii(...)wyłożonym gazą sicie i wstawiamy na noc do lodówki, aby śmietana odciekła. Na drugi dzień przygotowujemy ciasto. Łączymy składniki suche: mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt, śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę
Podróż w kulinariaszklanki mąki pszennej (200 g) 3 łyżki śmietany 18% (90 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez pestek) do dekoracji cukier puder Śliwki umyć, usunąć pestki i owoce przekroić na dwie części. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło(...)jednolitą, jasną i puszystą masę (ucieranie zajmie Wam około kilkanaście minut). Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane
Ugotowaćbudyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne! Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24 cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek(...)kawałki. Nie trzeba go obierać, chyba, że ma bardzo grubą skórkę. Ugotować budyń z torebki dodając cukier, masło i wanilię. Lekko przestudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy i ułożyć go na jej dnie. Na ciasto wyłożyć równomiernie cały rabarbar. Zalać wszystko budyniem (ciepłym) i na górze
Posadzone i zjedzoneprzepis autorski // ok. 8-9 muffinek ~200g mąki ryżowej ~100g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~100g cukru ~2 jajka ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~1/2 - 1 łyżeczka kardamonu ~200g wiśni (waga bez pestek) Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych(...)dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmujemy muffiny z foremek i pozostawiamy do wystygnięcia na kratce. Smacznego
chili & sugarmają jakiś smak. Dodatkowym ich atutem jest to, że gotują się bardzo szybko. Nie trzeba ich zatem trzymać godzinami na ogniu. W przeciwieństwie do słodkich ziemniaków ser tofu jest bez smaku, ale tak całkiem serio. Tofu nie smakuje niczym. Jeśli decydujemy się na jego przygotowanie musimy łączyć go z innymi produktami gdyż inaczej będzie bardzo neutralny. Dlatego też połączenie(...)kilka gałązek świeżego tymianku Słodkie ziemniaki pieczone z tofu Jak przygotować pieczone tofu ze słodkimi ziemniakami. Ziemniaki obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Tofu pokroić w małą kostkę. Do miski włożyć pokrojone tofu oraz ziemniaki. Dodać sól, oliwę z oliwek, tymianek oraz kilka suszonych płatków papryczki chili. Wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia albo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec
mecookskakao Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut
Domowe ciastaborówkami i ciasteczkami... I właśnie tymi ostatnimi chciałabym się dzisiaj zająć. Nie byłabym bowiem sobą, gdybym jakieś po prostu kupiła. Pieczenie ciasteczek z czekoladą jest bowiem zajęciem niezwykle relaksującym - robi się je sprawnie i szybko, bez wałkowania i innych tego typu cudów, potem tylko lepimy kuleczki, i do piekarnika. Ot, cała filozofia. A ten zapach... W całym domu(...)książkę - cudne zdjęcia i masa słodkości, od samego patrzenia na które ślinka cieknie. Czytanie przepisów jest wyjątkowo niebezpieczne, bo grozi wycieczką do kuchni w tym właśnie momencie z zamiarem pieczenia mimo, że jest akurat druga w nocy. Moje ciasteczka, tak jak się spodziewałam, wyszły obłędne. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku, jeszcze ciepłe z cudownie rozpływającą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieszy oczy jak nic. Jest aromatyczny, z dodatkiem skórki z cytryny, o pięknym kolorze i chrupiących kawałkach orzechów w środku. Do keksu dodałam orzechy włoskie oraz prażone orzechy laskowe, bez soli, pyszne i wyjątkowo chrupiące. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem. Keks szpinakowy z orzechami kusi żywym kolorem, chrupiącymi orzechami i delikatnym smakiem. Jest pyszny! U mnie powoli czuć święta(...)skórkę startą z 1 cytryny. Mieszam chwilkę łyżką lub mikserem. Dodaję do ciasta posiekane orzechy. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam szpinakowe ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut
Zasmakuj KuchniSernik z borówkami dietetyczny jest bardzo łatwy do zrobienia i do tego smaczny. Fit sernik bez mąki, bez ubijania białek, bez spodu, a robi się go chwilkę gdyż od razu łączy się wszystkie składniki, ja nawet nie wyciągnęłam miksera, wszystko połączyłam ręczną trzepaczką. Sernik będzie mieć ok. 800 kcal, gdy zamiast zwykłego cukru wykorzystamy erytrol/ erytrytol, który(...)trzepaczką) do połączenia składników, ale niezbyt długo, gdy będzie za bardzo napowietrzony to opadnie. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, na nią nakładamy borówki, mogą być mrożone. Pieczemy ok 65-70 minut w 175 stopniach C góra-dół bez termoobiegu. Wyjmujemy, studzimy, opcjonalnie można posypać sernik zmielonym na puder eytrolem lub tradycyjnym cukrem pudrem, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś
Zasmakuj Kuchniwapnia, żelaza i cynku. Ze względu na to warto jeść je z owocami bogatymi w witaminę C- truskawki, maliny, porzeczki oraz zwiększyć przy tym ilość wypijanych płynów. Wtedy możemy bez obaw korzystać z ich zalet. Weekend ten zaowocował nie tylko kolejnym przepisem, ale również nową współpracą z odnowionym sklepem Naturalna Spiżarnia ( KLIK ), który oferuje szeroki asortyment(ciągle powiększający(...)cynamon pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody DODATKI: 150g serka wiejskiego lekkiego 25g malin 20g jagód 35g banana 15g masła orzechowego PRZYGOTOWANIE: Otręby zmielić na mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananem Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciem
peanutbuttermonsterSCHAB wyszedł wyjątkowo soczysty ,lekki i pyszny bo zapiekałam go w folii aluminiowej ,a pod koniec pieczenia ,dla złotego koloru , odkryłam ją i piekłam go odkrytego ,a by ładnie mi się zarumienił. Danie ma 565 KCAL. 3 śr.wielkości ugotowane ziemniaki -225 g . 1 łyżka posiekanego koperku - 3 g. kawałek mięsa wieprzowego - 120 g. sól pieprz(...)niepełna szkla.ugotowanych buraczków - 150 g. 1 mały ząbek czosnku 3 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************* Mięso natrzec solą , pieprzem i czosnkiem , zawinąć w folię piec w piekarniku do miękkości , podlewając od czasu do czasu wodą.10 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię i piec na złoty kolor.Podajemy z ZIEMNIAKAMI posypanymi zieleniną , mizerią i gotowanymi niezasmażanymi buraczkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGrillowane warzywa są smaczne same w sobie. Gdy robię kremowe zupy i mam więcej czasu, zawsze wcześniej piekę warzywa. Czasem smażę, ale to już nie to
KucharzycaUlnowa, a corocznym wypadem do Wrocławia na NH więc jest chilli relaks) ale właśnie też przez te smaki i ten nadmiar wszystkiego. Gotuję teraz tylko warzywnie i sezonowo. Piekę z malinami, morelami, wiśniami, jagodami. Cieszę się tym co zaraz się skończy. Te owsiane batony powstały dwa tygodnie temu, podczas wizyty u mojej mamy, gdzie akurat było mnóstwo malin. Oprócz płatków(...)dyni szczypta soli 1 szklanka malin Instructions Połowę płatków owsianych zmiksować w blenderze, żeby były konsystencji mąki. Przełożyć do miski i dodać resztę składników (bez malin). Wymieszać dobrze całość. Delikatnie wmieszać maliny. Formę do pieczenia (ok 20×30 cm) wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wyłożyć na formę do pieczenia, wygładzić. Piec
Cooking for Emilywyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste! Piekłam je już wiele razy i najczęściej z jabłkami, ale możecie też użyć innych owoców! Polecam! Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - składniki: (Forma o średnicy około 22 cm) Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 szczypta soli Dodatkowo: 3-4 jabłka (średnie) Kruszonka: 50g masła/margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru Opcjonalnie: cukier waniliowy cynamon Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - przygotowanie: Na dnie miski równomiernie i warstwowo umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. (Kolejność składników powinna być taka sama jak powyżej
Di gotujeszklanki mąki * 3/4 szklanki cukru * 5 jaj * 3 łyżki kakao * 1 łyżka octu * 1 łyżka proszku do pieczenia Masa: * 250 g serka mascarpone * 200 g śmietany 30% * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 1 łyżeczka soku z cytryny * truskawki * bezy ok. 5 - 6 sztuk Polewa: * 1 łyżka masła * 1/2 tabliczki czekolady * 1 łyżka kakao * 3 łyżki wody(...)powoli już mieszając ciasto. Na koniec dolałam ocet. Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodawałam po łyżce serek mascarpone. Bezy pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam. Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części. Posmarowałam masą dolną
Pieprzyć z Fantazjąmalaksera wrzucić jajka i cukier oraz olej, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać banany i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone drobno bakalie i potarte jabłka. Wymieszać już delikatnie. Wykonanie bez malaksera – jajka utrzeć z cukrem, wlać olej i wymieszać. Banany zmiażdżyć widelcem i dodać do jajek. Dodać mąkę, proszek(...)pieczenia, sodę. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać pokruszone bakalie i potarte jabłka. Wymieszać. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, cukier, olej, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund dodać banany, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta dodać potarte
Kuchnia Pokoleń