Składniki/24 sztuk: – 200 g sera białego bez laktozy zmielonego – 2 żółtka – 250 g mąki pszennej – 1/3 szklanki cukru – płaska łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżka spirytusu ( aby oponki wchłaniały mniej tłuszczu) – ok. 1 litr oleju lub smalcu do smażenia – 100 g gęstej śmietany(...)małego kieliszka mniejsze otwory w utworzonych kołach. Na nagrzany olej kładź oponki. Uwaga podczas pieczenia oponki zwiększą swoją objętość, dlatego pamiętajmy o pozostawieniu odstępu pomiędzy nimi. Gotowe oponki wyciągamy na ręcznik papierowy.Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem Smacznego ! Artykuł Oponki bez drożdży pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkształt kwadrata, posmarować nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę. Na nadzieniu ułożyć rabarbar w jodełkę i złożyć brzegi ciasta bez nadzienia na rabarbar. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zezłocenia, około 40 minut. Gorącą tartę posmarować lekko podgrzanym miodem. Najsmaczniejsza na ciepło. Tarta z rabarbarem i migdałami By Published
Pieguskowa Kuchniakształt kwadrata, posmarować nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę. Na nadzieniu ułożyć rabarbar w jodełkę i złożyć brzegi ciasta bez nadzienia na rabarbar. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zezłocenia, około 40 minut. Gorącą tartę posmarować lekko podgrzanym miodem. Najsmaczniejsza na ciepło. Tarta z rabarbarem i migdałami By Published
Pieguskowa Kuchniacukier puder 3 łyżki aromat waniliowy 1 łyżeczka cukier waniliowy 1 opakowanie masło typu KASIA (zimne) 250 gram proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka: białka 5 szt. cukier puder 1/2 szkl. olej 1/2 szkl. budyń malinowy bez cukru 2 opakowania Dodatkowo: maliny 400 gram truskawki kilkanaście szt. cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać(...)cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, aromat i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. 2. Jedną część wyciągnąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć
Kuchnia Pauletteslodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona Lukier: cukier puder sok z cytryny wrzątek Najpierw ścieramy z cytryny żółtą skórkę ,delikatnie ,bez białej ,gorzkiej części i wyciskamy sok ,mieszamy razem i odstawiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem , dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę
Ladylaura.pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia. Składniki : 3 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżek cukru pudru W czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną. Do miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości. Składnika(...)cynamonem łączymy i stopniowo dodajemy do białek. Na upieczone tartaletki wykładamy sam wierzch kogiel mogiel, a następnie zakrywamy go przygotowanymi bezami. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy do ostudzenia
Słodkie PrzyjemnościPieczecie w weekend ciasta? Mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! To wyjątkowe ciasto, piekłam go daaaawno temu jak jeszcze nie byłam mężatką dla swojego przyszłego męża. Wróciłam do niego w ubiegły weekend. Jest to pyszne, kruche ciasto z budyniem i owocami o bardzo sympatycznej nazwie ;-) Owoców można użyć dowolnych. Polecam gorąco! Składniki (na dużą(...)tortownicę lub blaszkę o wymiarach 24x36cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Nadzienie: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) 700 ml mleka 4 łyżki cukru 3 owoce kiwi 2 banany 3-4 jabłka kilka truskawek cynamon Sposób wykonania: 1. Z podanych
Kuchnia domowa Aniłyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii szczypta soli duża szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 12% albo 18% 1 duże żółtko lub 1 małe jajko dodatkowo cukier puder do dekoracji Krem budyniowy do babeczek 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (opakowanie o wadze 40 g) 400 ml mleka 3-4 łyżki cukru 100 g miękkiego(...)zważy. Masło ucieram na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodaje po jednaj łyżce budyniu. Krem budyniowy powinien mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję masło, cukier puder i cukier waniliowy (lub ekstrakt z wanilii). Siekam nożem lub zmiksuję blenderem do chwili aż będzie miało konsystencję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy i będzie wymagał krótszego pieczenia) Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1h i 10 minut. Podawać na zimno z ulubioną konfiturą, musem czekoladowym lub bez dodatków Smacznego. *Wskazówka Jak upiec dynię: umyć dynię i pokroić na kilka części, usunąć pestki. Położyć(...)blaszce skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC). Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Tak przygotowaną dynię studzimy i wydrążamy miąższ który następnie miksujemy blenderem na gładką masę (puree). Odmierzyć potrzebną ilość gotowego puree, resztę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków. Artykuł Sernik dyniowy pochodzi
I LOVE LIFEwyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę
Różne smaki w kuchnimargaryny 2 jaja 16 g cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego 3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę: 2 budynie waniliowe bez cukru 5 twardych jabłek sok z 1/2 cytryny 800 ml mleka(...)łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być litr mleka użyłam 800 ml). Jeśli jabłka są kwaśne
peggiwkuchniżółtek * 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany nadzienie rabarbarowe * 900 g rabarbaru po obraniu * 1/2 szklanki cukru * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej beza * 5 białek * 1/2 szklanki cukru * 1 kisiel Sposób wykonania Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać
Mix smakuwyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę
Słodkości i nie tylkopowstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera(...)kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wlać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut , do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia. Śliwkowy sernik: Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Owoce wsypać
niecodziennikparywierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Schab piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 50 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia, aby się delikatnie zapiekł. Po wyłączeniu piekarnika naczynie przykryć i pozostawić w piekarniku przez około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia. Tak upieczony schab podawać z kaszą gryczaną
Kuchcik gotuje