Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 krople aromatu rumowego Krem z mleka w proszku: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny(...)tylko do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek, sodę i mieszać delikatnie łopatką lub łyżką, aby masa była jednolita i bez grudek mąki. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C przez 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć
Kuchcik gotujełyżki kakao 1 cukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru Wielkość blachy 32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier(...)waniliowy,rozdrobnione zimne masło, proszek do pieczenia,wodę. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po schłodzeniu odkroić 2/3 ciasta, a resztę pozostawić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. W trakcie ubijania dodajemy partiami
O kuchni z uczuciemdwóch rzędach, tak jak na zdjęciu poniżej. Takie ułożenie spowoduje, że nadzienie będzie w kilku miejscach rolady, tak jak i szpinak, a cała rolada nie rozpadnie się podczas pieczenia. Zwinąć roladę, zaczynając od końca z ułożonym nadzieniem (lewa strona). Wierzch rolady powinien zostać owinięty częścią mięsa nie posmarowaną masłem i szpinakiem. Następnie, w miejscach łączenia się kawałków mięsa(...)patelnię wlać kilka łyżek soku, który wyciekł z pieczeni rolady, dodać 2 łyżki żurawiny, rozgnieść konfiturę i zagotować. Można dodać więcej soku z pieczeni lub dolać odrobinę wody jeśli całość będzie nazbyt gęsta. Tak przygotowaną glazurą polać i posmarować roladę oraz wstawić do piekarnika na dodatkowe 10-15 minut - tym razem bez przykrycia. Zapiekać do zrumienienia. Stan upieczenia rolady
Ze smakiem bez glutenuSerniki należą do moich ulubionych wypieków. Uwielbiam ich zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia, a o smaku nawet już nie wspomnę. Serniki pieczone, gotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był(...)proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 budyń waniliowy
mojewypiekiinietylkowanilinowego 3/4 szkl. cukru 3 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 4 żółtka 2 jajka 1 budyń śmietankowy Beza kokosowa: 6 białek szczypta soli 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g wiórek kokosowych Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i smalec. Siekamy nożem do połączenia. Dodajemy żółtka oraz jajko(...)stopni przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie szpatułką. Przygotowaną piankę kokosową wykładamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (do zrumienienia się bezy kokosowej). Studzimy w uchylonym piekarniku. 103 ciasta siostry Anastazji
Smaki Na Talerzuobrotach w trzech porcjach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia przygowane ciasto wyłóż na blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie. Piecz 25 minut w 180' C do zrumienienia. Nie przetrzymuj bez potrzeby za długo w piekarniku, ponieważ przesuszona rolada popęka przy zwijaniu po wyjęciu z piekarnika gorącą roladę ułóż na ściereczce kuchennej wysypanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najłatwiejsze placuszki bez cukru Lubicie placuszki? My uwielbiamy. To idealne śniadanie dla dzieci i dorosłych Ja moją porcję zjadłam w towarzystwie chrupiących migdałów w czekoladzie i dobrej kawy Head Shot Coffee – Arabica & Roubusta , która od razu postawiła mnie na nogi Do tego owoce i śniadanie gotowe. A dzieci. Ono miały pełne talerze placuszków, kilka plasterków pomarańczy i herbatka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody dodatki: u mnie dziś migdały w czekoladzie i borówki Przygotowanie: Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy jajka, mieszamy widelcem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię – ja swoją delikatnie skrapiam oliwą jedynie przed pierwszą porcją placuszków. Później już smażę bez tłuszczu. Placuszki smażymy
Słodkie okruszkiDziś obchodzę 40 urodziny i co jak co, ale najlepsze wegańskie torty piekę ja (przynajmniej nie ma takowych w okolicy), więc sama dla siebie upiekłam tort. Jest dokładnie taki jak lubię, czyli nie za słodki, lekko wilgotny, bez kremu bo przekładany domowym, bo jakżeby inaczej dżemem i orzechowym, bo co jak co ale masła orzechowe wszelkiego rodzaju kocham. Podsumowując(...)tort jest szybki do zrobienia a w smaku jest ciasteczkowy! Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 ml ml mleka roślinnego 120 g oleju kokosowego lub 100 ml innego oleju roślinnego 200 g cukru najlepiej brązowego (użyłam kokosowego) 200 g masła orzechowego 100 g posiekanej gorzej czekolady
greenscarfporcje): 1 opakowanie serka grani 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanku cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka masła Do podania: 250g świeżych truskawek 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy(...)przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier i za pomocą rózgi wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Następnie, przesiewamy do mokrych składników mąkę i proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Na pieniący się maśle pieczemy porcję pancakes’ów – około 1,5 łyżki ciasta na 1 placek. Pieczemy
Smaczna StronaDobry pomysł na zdrowy i sycący obiad lub inspiracja na spotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można go było podawać na stół. Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje MARYNATA 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego(...)pastę, układamy łososia i nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania. Piekarnik z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu rozgrzewamy do 200℃. Wkładamy formę z łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi
cool and mintysosem z dyni. U mnie w roli głównej dynia hokkaido. To zdecydowanie mój ulubiony gatunek, po upieczeniu jest przepyszna i można ją jeść bez dodatków jako przekąskę. Poza tym nie trzeba jej przed pieczeniem obierać, ponieważ po upieczeniu jej skórka staje się miękka i dobra do zjedzenia. A przecież lubimy ułatwiać sobie życie 😉 Kawałki upieczonej dyni oraz puree(...)gotowania makaronu. MAKARON RYŻOWY Z DYNIOWO-ORZECHOWYM SOSEM Składniki na 2 porcje Czas przygotowania 10 minut 100 g makaronu ryżowego 4-5 kawałków upieczonej dyni 2 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych dodatków) Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Kawałek imbiru ok 2 cm Sok z połowy limonki Sól, pieprz, ostra papryka Tofu Makaron zalać wrzątkiem i odstawić
HealthyCreationsprostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita . Lubię pieczywo o nieregularnym kształcie. Można z nich zrobić kanapki i obłożyć je tym co tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu. Chlebki z ciecierzycą Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych(...)minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut. Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie pasują do hinduskiego curry . Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniasól oraz proszek do pieczenia. Do garnka wlewam wodę i dodaję masło, następnie garnek stawiam na gazie i zagotowuję tak żeby masło się rozpuściło. Gdy woda z masłem się zagotuje, dodaję stopniowo mąkę i mieszam (garnek cały czas mam na gazie). Ciasto tak długo podgrzewam i mieszam aż stanie się gładkie i bez grudek mąki. Gotowe ciasto odstawiam(...)mikserem. Formowanie ptysi i pieczenie: Z tak przygotowanego ciasta formuję ptysie, ciasto możemy nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z ptysiami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 33 minut
Uwaga Babcia GotujeDomowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów. Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek(...)dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na części o wadze około 100 gram każda. Odmierzony kawałek ciasta wygniatać w dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm) Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez
Wypieki i Rumieńcekruche 200 gram mąki pszennej 100 gram schłodzonego masła 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego odrobina soli Tarta z jabłkami – Składniki na bezę 2 białka 1 opakowanie budyniu waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżka cukru Tarta z jabłkami – Składniki na nadzienie jabłkowe 1 kilogram jabłek(...)Wykonanie Przygotowanie tarty z jabłkami rozpoczynamy od ciasta kruchego. Schłodzone masło podziel na niewielkie kawałki, włóż do miski. Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier, żółtka, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i wygnieć na elastyczne ciasto za pomocą miksera, bądź ręcznie. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę śmietany. Tak przygotowane ciasto
To Musisz Wiedzieć