łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki masła miękkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 szklanka puree z bardzo dojrzałych bananów (2 szt) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka rumu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masło do wysmarowania formy Przygotowanie(...)mąkę, sol, proszek i sodę do miski. Używając miksera ubić masło z cukrem biały i brązowym , aż dobrze się połączą. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, mieszać, następnie dodać puree z bananów , śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać . Jako ostatnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na zastygnięto polewę w formie. Wyrównać . Piec około 40-45 minut. Wyjąć
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut(...)Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników . Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem . Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać na 2 łyżkach oleju . Podawać na ciepło – można podać dodatkowo kwaśną śmietanę
Buniabaje w kuchniprzed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron(...)smażenia Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym
Buniabaje w kuchnipozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek
W kuchni Karmel-itkiprzygotowaniami ) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka: Z podanych składników zagniotłam(...)Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut. masa serowo-dyniowa: Twaróg ucieram z jajkami i cukrem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika. Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam(...)lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie
W kuchni Karmel-itkiciepłych krajów. Przestawiamy czas na zimowy. Lato pozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. / autorski; / 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli posiekany pęczek bazylii świeżo mielony pieprz sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone(...)najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki. Zostawiam je chwilę
W kuchni Karmel-itkiKISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY . /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach 2 szklanki cukru 0,5 szklanki zimnej wody 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej Puree z dyni, wodę i starte jabłka umieszczam w rondelku, dodaję cukier, doprowadzam do wrzenia, gotuję jakieś 5-7 minut
W kuchni Karmel-itkirozpaczy. Wspomnienia palą, niczym iskra wystrzelona z paleniska, która trafiła prosto w stęsknione usta. DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 250 g twarogu mały jogurt naturalny łyżka cukru pudru cynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu(...)Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem
W kuchni Karmel-itkimasła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia(...)twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comminut. W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodaj do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie zrób z nich gładkie puree. Wyłóż je na upieczone muffiny. Udekoruj świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Smacznego
Garniec Magaliezrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć
Codzienna kuchnia niecodziennamocno energetyczny omlet dyniowy - idealnie smakuje z owocami - ale można go też podać z ulubionym słodkim serkiem lub polewą :) SKŁADNIKI (1 porcja - bez owoców 377 kcal) 100 g puree z dyni (przepis tutaj KLIK! ) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1 łyżka syropu klonowego kilka kropelek aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki masła
Moje Kuchenne Rewelacjedamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 18-20 minut. Ziemniaki i buraka rozgniatamy dokła dnie tłuczkiem (lub wi delcem) razem z 1/2 łyżeczki masła., aż powstanie konsystencja puree. Po dajemy na ciepło posypane koperkiem. Smacznego
ChilliJemyPuree Składniki: ziemniaki rukola mizuna oliwa sól Ziemniaki obrałam, posoliłam i wstawiłam do gotowania. W międzyczasie umyłam i porozrywałam na mniejsze kawałki rukolę i mizunę. W połowie gotowania dodałam je do ziemniaków. Kiedy ziemniaki były miękkie, odlałam wodę. Dodałam oliwę i jeszcze chwilę podusiłam wszystkie składniki
nietadieta