puree - 3280 przepisów (strona:82/219)

TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 475

tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę ze spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy(...)temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do tarty, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 272

jest to podawane w sklepie i koniecznie zaserwujcie je z którymś z tych dodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty(...)gorący bulion i cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje.Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Devolay z masłem i serem 182

Devolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła

Gotuj Z Muzyką
Kotlety mielone z kapustą 216

Kotlety mielone z kapustą(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko-  większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa-  0,3l wody Puree:- tyle

Gotuj Z Muzyką
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 165

dyniowe purre … niesamowicie delikatne.Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek!Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* puree dyniowe – 250 g* jajko – 1 szt* mąka pszenna – 2 szkl* orzechy nerkowce – 50 g* cukier – 0,5 szkl* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 193

figowy)Składniki na posypkę:1 łyżka drobno posiekanej bazylii1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu1 łyżka bułki tartej1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku1 łyżka drobno posiekanych pistacjiodrobina oliwy sól, pieprzSkładniki na puree:3 ziemniaki1/2 selera1 łyżka masła2 łyżki mlekaszczypta gałki muszkatołowejCZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kotlety jagnięce płuczemy, osuszamy i smażymy na złoto na maśle klarowanym (kilka minut z każdej(...)wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową.4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka.5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
Kapelusze wiedźmy - ciasteczka dyniowe 129

puree4 łyżki mleka2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nieduże porcje ciasta i formujemy czapeczki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka dyniowe z powidłami 114

łyżeczki cynamonu1/2 szklanki powideł śliwowychWykonanie:Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy

Moje pyszne gotowanie
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 275

ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem. 5. Pieczemy przez

Szefowa kuchni
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 316

Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA(...)pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Sernik dyniowy z Anią 208

tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 115 g ciastek digestive 55 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu masa serowa: 400 g serka kremowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 500 g puree z dyni 370 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 150 g płynnego miodu 20 listków żelatyny dodatkowo(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przestudzić. Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem zmiksować. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny, wymieszać, przelać całość do miski z serem. Dokładnie zmiksować, przelać do tortownicy.  Schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę się zadumałam... I lody 174

złotego syropu 110 g ciemnego brązowego cukru 70 g białego cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 300 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki rumu Żółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać cynamon, imbir i gałkę, dokładnie zmiksować. Mleko ze śmietaną zagotować. Powoli wlać(...)masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Przelać całość do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać puree z dyni, skórkę pomarańczową i rum dobrze wymieszać. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów.  Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić. Smacznego! Też zapalaliście znicze na nieznanych grobach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa kawa... Dobre to? 164

śmietany, a do tego moja ukochana dynia - to nie mogło się nie udać! Dyniowe latte Składniki: (na 2 porcje) 200 ml mocnej kawy 250 ml gorącego mleka 80 g puree z dyni 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu(...)śmietany kremówki (38%) Gorącą kawę i mleko, puree, cukier ekstrakt i połowę przypraw dokładnie zmiksować z blenderze. Przelać przez sitko do szklanek, udekorować ubitą śmietaną, posypać resztą wymieszanych ze sobą przypraw. Podawać natychmiast. Smacznego! Jeszcze trochę będę Was tą dynią męczyć, w bardziej i mniej oczywistych zestawieniach. Dynia daje mnóstwo możliwości, naprawdę szerokie pole do popisu - przepisów, które sobie zapisałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 147

chrupiącymi dyniowymi pestkami w roli dekoracji... Jestem pewna, że wyszedłby pyszny! I myślę, że zrobię go w przyszłym roku (albo jak mi się zachce, to z mrożonego dyniowe puree, które czeka na swoją wielką chwilę). Gdy jednak zobaczyłam to cudo u Mateusza wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się(...)macie zapasów dyniowych...)Dyniowy sernik z ricottą, gruszkami i kruszonkąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:500 g ricotty235 g puree z dyni4 jajka200 g mleka skondensowanego słodzonego50 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżka mąki ziemniaczanejkruszonka:100 g mąki pszennej60 g zimnego masła65 g cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 138

przetestowaliście już poolish, czas na kolejny krok.Chleb dyniowy na zaczynieSkładniki:(na keksówkę 22x11 cm)zaczyn:3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki żytniej100 ml letniej wodyciasto:10 g drożdży200 g puree z dyni500 g mąki pszennej2 łyżeczki soli150 ml letniej wodydodatkowo:2 łyżki wodyMąki i wodę na zaczyn dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin(...)czasie do zaczynu dodać rozpuszczone w wodzie drożdzę, puree z dyni, mąkę i sól. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie skropić wierzch ciasta wodą.Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze