cukier i sok z cytryny. Podgrzewać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny rozpadną. Zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pesteczek. Do gorącego puree malinowego ( w razie potrzeby ponownie podgrzać ) dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Lekko gęstniejącą żelkę malinową wylać na stężały sernik. Wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnikamarchewki 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól twardy ser kozi do posypania S oczewicę moczymy w wodzie ok 30 minut. Zagotowujemy
KuchcikoweLovepołączenia się składników. Na sam koniec wsypać nasiona i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszankę rozdzielić między naczynia i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia zmiksować owoce na gładkie puree, w razie potrzeby można dosłodzić miodem naturalnym. Udekorować malinami i kiwi. Smacznego
Krakowskie smaki Anidnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści szpinaku (może być mrożony) 50g śmietany 12% 50g jogurtu greckiego Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak
Dietologoraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotować na parze do miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem
Pieguskowa Kuchniasól i pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze
Pieguskowa Kuchniakawki. Do tego cudownie chrupiąca kruszonka. Mniam. Koniecznie wypróbujcie, warto:) KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY CIASTO 2 i 1/4 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1 i 1/4 szkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych
Pieguskowa KuchniaJeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO NA PIZZĘ 1,5 szkl puree z dyni 3 szkl mąki 30 g świeżych drożdży 0,5 szkl wody 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru NADZIENIE pomidorki koktajlowe rolada ustrzycka wędzona twaróg wędzony
Pieguskowa Kuchniawięcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak ząbek czosnku 150 ml śmietany kremówki
babka w formieolej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiedawno pamiętamy ich strukturę oraz trochę smak. Przyszedł czas na starcie PLACKI BABCI BOŻENKI vs PLACKI BABCI ZOSI (SYS)! -Babcine placki miały ziemniaki tarte w oczka, tutaj otrzymujemy puree i to już zmienia ich konsystencję. -Babcine placki były smażone w głębokim tłuszczu, teraz smażymy na patelni z minimalnym dodatkiem oleju kokosowego. -Babcine placki były słodkie, tym razem mamy
Candy Pandasdomowy pomidorowo-paprykowy) -ser Łowicz gouda bez laktozy -dowolne dodatki (u nas papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy, rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem
Candy Pandaskasztanowa ma ten najlepszy słodki smak, dlatego polecamy Wam m.in. tą ze sklepu slimstore . Składniki: -szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) -szklanka mąki kasztanowej -30g odżywki białkowej (opcjonalnie) -250 - 300g puree z dyni (zblendowana upieczona dynia) -dojrzały banan -60g miękkiego oleju kokosowego -1/3 szkl. napoju roślinnego -4 łyżki ksylitolu/erytrytolu -2 jajka -1,5 szkl. dodatków (u nas posiekane migdały
Candy Pandasblaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem truskawkowy: Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut z cukrem pudrem (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy
VioletoweKucharzeniePisałam już, że uwielbiam pęczak? W sezonie na bób trafia on zawsze do pęczakowej sałatki. Ważne tylko, żeby nie rozgotować bobu, bo wtedy zamienia się w puree i wyciska się ze skorupki jak hummus. Kilka minut gotowania bobu wystarczy w zupełności. Bób to jedno z niewielu warzyw strączkowych, które jem w sezonie świeże. Chciałabym jeść też więcej groszku cukrowego
Ugotowane pozamiatane