puree - 3280 przepisów (strona:93/219)

Młoda kapusta 188

Młodą kapustę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i z dużą ilością kopru. Występują wersje obiadu z dodatkiem mięsnym, najczęściej są to kotlety mielone, schabowe lub piersi z kurczaka, faszerowane czy też nie. W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta i koper

Zasmakuj Kuchni
botwinka - pyszna zupa na lato 188

więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak  ząbek czosnku  150 ml śmietany kremówki

babka w formie
Filety z mintaja smażone 224

mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia lub folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka

Zasmakuj Kuchni
Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 245

pizzę można wrzucić wszystko, i czasem by się chciało... Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree ziemniaczanym z cebulką, - musie pieczarkowym ze śmietanką, - musie z cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki

Zasmakuj Kuchni
Mangolada - sernik na zimno 368

olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Polędwica dorsza pieczona w piecu 196

pachnąca masłem, kardamonem. Smakuje z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i soku z cytryny. Piekę ją obok cytryn, która dodatkowo wzbogaca aromat ryby podczas pieczenia. Taką rybę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku (rzadko w wersji nadmorskiej - z frytkami lub pieczonymi ziołowymi ziemniakami, bardziej mi pasują do drobiu i wołowiny) oraz z wspaniałą surówką przygotowaną z kiszonej

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczane (z pomidorami/szpinakiem) babci Zosi - SyS 154

dawno pamiętamy ich strukturę oraz trochę smak.  Przyszedł czas na starcie PLACKI BABCI BOŻENKI vs PLACKI BABCI ZOSI (SYS)! -Babcine placki miały ziemniaki tarte w oczka, tutaj otrzymujemy puree i to już zmienia ich konsystencję. -Babcine placki były smażone w głębokim tłuszczu, teraz smażymy na patelni z minimalnym dodatkiem oleju kokosowego. -Babcine placki były słodkie, tym razem mamy

Candy Pandas
Pizza na spodzie z ciecierzycy z serem Łowicz bez laktozy (bez glutenu, laktozy, cukru) 138

domowy pomidorowo-paprykowy) -ser Łowicz gouda bez laktozy -dowolne dodatki (u nas papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy,  rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem

Candy Pandas
Kasztanowo-owsiane muffinki na Walentynki (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 124

kasztanowa ma ten najlepszy słodki smak, dlatego polecamy Wam m.in. tą ze sklepu slimstore . Składniki: -szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) -szklanka mąki kasztanowej -30g odżywki białkowej (opcjonalnie) -250 - 300g puree z dyni (zblendowana upieczona dynia) -dojrzały banan -60g miękkiego oleju kokosowego -1/3 szkl. napoju roślinnego -4 łyżki ksylitolu/erytrytolu -2 jajka -1,5 szkl. dodatków (u nas posiekane migdały

Candy Pandas
Tort z kremem truskawkowym w kształcie serca 211

blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem truskawkowy: Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut z cukrem pudrem (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia.  Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z pęczaku i bobu 135

Pisałam już, że uwielbiam pęczak? W sezonie na bób trafia on zawsze do pęczakowej sałatki. Ważne tylko, żeby nie rozgotować bobu, bo wtedy zamienia się w puree i wyciska się ze skorupki jak hummus. Kilka minut gotowania bobu wystarczy w zupełności. Bób to jedno z niewielu warzyw strączkowych, które jem w sezonie świeże. Chciałabym jeść też więcej groszku cukrowego

Ugotowane pozamiatane
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 154

Jeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY

Karo in the Kitchen
Owocowy deser wprost ze Skandynawii 175

gładki mus, przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Skyr zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem na gładki krem. W szklankach równomiernie rozłożyć rabarbar, następnie krem waniliowy, a wierzch polać czerwonym puree. Udekorować kawałkami truskawek, malinami i listkami mięty. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 236

też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem

karmelowy
Pieczona polędwica z dorsza 215

pieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku po chrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych wartości odżywczych

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania