się na to piszę 😅 I choć sama może jakoś dużo ich nie jem, to w domu mam egzemplarz, który z mięsem mógłby je jeść chyba codziennie. W całości, puree, ale przede wszystkim chyba w postaci pieczonych ćwiartek i frytek. Niemałym więc zaskoczeniem było dla Męża, kiedy ostatnio podałam takie ziemniaczki z niespodzianką. Wypełnione po brzegi boczkiem i z ciągnącym się
Kuchnia w czekoladzieuroczej restauracji na wodzie o tematycznej nazwie Barki.Miejsce z pozoru byle jakie do czasu pierwszego kęsa z karty. Stamtąd właśnie zainspirowałam się dzisiejszą potrawą Dorsz z sosem mango z puree ze słodkich ziemniaków. Majstersztyk!!! Składniki: 2 polędwiczki z dorsza 1 szt mango 2 duże bataty 200 g groszku cukrowego papryczka chilli łyżka
pieprzny smaczekkukurydzą, groszkiem lub fasolką, - dziś kotlety mielone z pieczarkami. Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty i suszonych grzybów, polecam! Kotlety tradycyjnie podaję z ziemniakami tłuczonymi, całymi lub puree, z buraczkami lub marchewką i groszkiem. Lubię także połączenie z mizerią lub kiszonymi ogórkami. Składniki: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub drobiowego) • 250 g pieczarek
Zasmakuj Kuchnidziś napisać :) Ciecierzyca, której nazwa po arabsku brzmi właśnie "hummus" była uprawiana na Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła 3000 lat później , a pierwsze wzmianki o puree z ciecierzycy, podawanym na zimno pochodzą z XIII wieku . Bogata w łatwo przyswajalne białko,witaminy, minerały i kwas foliowy sprzyja odchudzaniu, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiksować i gotować. Najpierw do stalowego pojemnika wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidory, dodałam sól, pieprz i cukier (po ok. 1 łyżeczki) w ciągu 30 sekund pomidory zostały zmiksowane na puree, następnie ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić
Opowieści z piekarnikazimnej wody, odstawić do napęcznienia. Maliny podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstałe puree malinowe przelać z powrotem do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać
Opowieści z piekarnikacukier i sok z cytryny. Podgrzewać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny rozpadną. Zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pesteczek. Do gorącego puree malinowego ( w razie potrzeby ponownie podgrzać ) dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Lekko gęstniejącą żelkę malinową wylać na stężały sernik. Wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnikamarchewki 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól twardy ser kozi do posypania S oczewicę moczymy w wodzie ok 30 minut. Zagotowujemy
KuchcikoweLovepołączenia się składników. Na sam koniec wsypać nasiona i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszankę rozdzielić między naczynia i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia zmiksować owoce na gładkie puree, w razie potrzeby można dosłodzić miodem naturalnym. Udekorować malinami i kiwi. Smacznego
Krakowskie smaki Anidnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści szpinaku (może być mrożony) 50g śmietany 12% 50g jogurtu greckiego Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak
Dietologoraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotować na parze do miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem
Pieguskowa Kuchniasól i pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze
Pieguskowa Kuchniakawki. Do tego cudownie chrupiąca kruszonka. Mniam. Koniecznie wypróbujcie, warto:) KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY CIASTO 2 i 1/4 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1 i 1/4 szkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych
Pieguskowa KuchniaJeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO NA PIZZĘ 1,5 szkl puree z dyni 3 szkl mąki 30 g świeżych drożdży 0,5 szkl wody 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru NADZIENIE pomidorki koktajlowe rolada ustrzycka wędzona twaróg wędzony
Pieguskowa Kuchnia