puree - 3280 przepisów (strona:98/219)

Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin 278

też pyszne podgrzane z ketchupem, uwielbiam! Polecam gorąco zamiast klasycznych tłuczonych ziemniaków. Zapraszam także do zapoznania się z moimi innymi pomysłami na kreatywne wykorzystanie ziemniaków , nie tylko jako klasyczne puree! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem (6 porcji) Składniki: 5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki 1 łyżka masła

karmelowy
Muffinki gruszkowe z imbirem 102

łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 145 g (1 i 1/4 szklanki) mąki orkiszowej 150 g (1 i 1/2 szklanki) płatków owsianych 225 g (1 szklanka) puree gruszkowego 2 jajka, roztrzepane 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego 240 g (3/4 szklanki) miodu 1 twarda gruszka obrana, pozbawiona gniazd, pokrojona w kosteczkę 110 g (3/4 szklanki) rodzynek Piekarnik

Słodkie inspiracje
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 179

cukru 3 jajka 100 g posiekanych orzechów włoskich Daktyle zalać whisky i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, a alkohol wyparuje. Wystudzić, wymieszać z maślanką i zblendować na gładkie puree. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodką, przyprawą i solą. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać połowę suchych składników, połowę masy daktylowej

Słodkie inspiracje
WEGAŃSKIE JAJKA SADZONE 165

zadowolona z rezultatu. Dzięki temu całość przypomina jajko sadzone zarówno smakiem, konsystencją jak i wyglądem.  Wegańskie jajka sadzone Składniki (na 4 jajka sadzone): tofu jedwabiste 2 łyżka puree ziemniaczanego 2 łyżeczka wegańskiej margaryny 2 łyżeczka płatków drożdżowych 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli czarnej 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej olej do smażenia sól

wegujemy
Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami 631

pudru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wody DEKORACJA: 1/2 galaretki brzoskwiniowej 1/2 galaretki truskawkowej Liście szpinaku przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, aż się rozpuści, a masa stanie się puszysta. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem przestudzony tłuszcz, a następnie szpinak. Na końcu wsypać mąki

https:KKuchniaMniam
Sałata z kefirem i szczypiorem 210

urozmaicenia z dodatkiem rzodkiewki. Druga wersja to sałata ze śmietaną i szczypiorem, najlepiej grubym świeżo zerwanym z ogródka, taki smak pamiętam. Taka sałata pasuje do wszelkich dań z ziemniaków, puree, klusek śląskich, także ryżu i kasz. I dla mięsożerców - do mięsa, kotletów mielonych, piersi kurczaka, sznycli. Może Was zastanawiać po co do takiej zdrowej zieleniny dodawać cukier. Dla kontrastu smaku

Zasmakuj Kuchni
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry 165

przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe

Kucharzyca
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1184

suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie aż do połączenia. Zdejmujemy z palnika gdy masa zaczyna odchodzić od ścianek

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone z pieczarkami 208

masy mięsnej można dodać ulubionych przypraw czy drobno posiekanego koperku lub szczypiorku. Smak ziemniaków w mielonych nie jest wyczuwalny, śmiało można je podawać z ziemniakami z wody czy puree ziemniaczanym.  Ja nie obieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Kotlety podaj z ziemniakami i  Prostą surówką

Gospodyni Miejska
Klopsiki z ryby 119

minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html  )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree ziemniaczane i gotowana marchewka

Kopystką po garach
Szare kluski 129

kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby nie były suche. DO PODANIA: kapusta zasmażana lub puree z marchwi

Kopystką po garach
Danie z młodej kalarepy 159

Przygotowujemy zasmażkę, Mało roztapiamy, i dodajemy mąkę(nie wolno przypalić-ma mieć jasny kolor). Zasmażkę dodajemy do kalarepy. Doprawiamy maggi, posypujemy posiekanym koperkiem. WSKAZÓWKI: u mnie podane chmurką z puree ziemniaczanego

Kopystką po garach
This dark, green soup made out of California wild sorrel might surprise you 227

sorrel and keep boiling until sorrel gets wilted and starts falling apart (it will change color from bright green to “muddy” dark green) . Using hand blender, puree contents of the pot until smooth. Add heavy cream, salt and pepper to your taste. Boil for next 20-30 minutes, then add the vegetables. Pour soup with vegetables

Food Polka
Ciasto buraczkowo-czekoladowe 136

oleju roślinnego 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ciemnego kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone buraczki miksujemy na puree. Czekoladę (ok 180 g) topimy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszamy, aż czekolada się roztopi). Jajka ubijamy z cukrem

bistro mama

Proponowane wyszukiwania