puree - 3280 przepisów (strona:107/219)

Domowa lemoniada imbirowa 190

przodu i do tyłu. Dzięki temu będzie bardziej soczysta. Imbir obrać, z grubsza posiekać. Tak przygotowany imbir umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera , dodać wodę (3 łyżki) i zblendować na puree. Powstałą miazgę imbirową przełożyć na sito wyłożone gazą i bardzo dokładnie wycisnąć powstały sok imbirowy (pozostałe na gazie resztki imbiru wyrzucić). Powinno wyjść około 1/4 szklanki soku z imbiru

Gospodyni Miejska
Garść wspomnień i ciasto kasztanowe. Czekoladowe...? 139

latach można nadal tęsknić...? Dzisiaj mam dwa Was ciasto zupełnie wyjątkowe. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 3/2016, i od razu zwrócił na siebie moją uwagę dodatkiem puree z kasztanów. To taki ciągle jeszcze ekskluzywny składnik, niecodzienny. To kupne jest dość słodkie; twórcy przepisu wzięli to pod uwagę, i w składnikach nie ma już dodatkowe cukru. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierś gęsi konfitowana 141

letniej patelni, skórą do dołu. Smażyć aż skóra się ładnie zrumieni a tłuszcz wytopi. Zdjąć z patelni i odłożyć na parę minut. Pokroić pierś na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami karmelizowanymi. zastawa

królestwo garów
Tort dla Jacka Skellingtona 226

because I am dead, I can take off my head , jak sam śpiewa. Tort dyniowy z Jackiem Skellingtonem Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g  puree z dyni 125 g miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 75 g surowego marcepanu skórka otarta z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
dyniowe ciasteczka z powidłami 165

pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu szczypta soli 1/4 szkl oleju 2 jajka 1 szkl puree z dyni ponadto: cukier puder powidła śliwkowe "Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię. Następnie wsypać mąkę

6niebo
Szynka wieprzowa pieczona 149

zawinąć w otrzewną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny. Podałam z puree z kukurydzy. zastawa z  *najlepszy jest zwarty kawałek, ** razem powinna być garść ziół, *** można upiec szynkę bez otrzewnej, ale to nie będzie to samo:( (otrzewną można zamówić u rzeźnika

królestwo garów
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 137

szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty nowej linii którymi zjadali się domownicy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłka w Cieście Dyniowym 170

smakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego  puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni 3-4 słodkie jabłka odrobina oleju do smażenia

Blondynka Gotuje
Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream 229

skończy;) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Inka z korzenną śmietanką dyniową (1 szklanka) Składniki: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 12 % (lub tłustsza) 1,5 łyżki puree z dyni 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta gałki muszkatołowej mielony szczypta mielonego imbiru 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 3/4 szklanki mocnej kawy Inki Przygotowanie: W małym

karmelowy
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 201

hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej dyni bo puree dyniowe możecie wykorzystać do zrobienia chleba dyniowo-szpinakowego . Kluseczki dyniowe są delikatne. Świetnie smakują też w wersji słodkiej polane śmietaną albo zrumienioną na maśle bułeczką i posypane cukrem. Jeśli jeszcze

Smaczna Pyza
Pierogi ruskie babci Stasi 160

sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało puree.  Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić. Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę.  Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać

Z notatnika
Ozorki w sosie smietanowo-chrzanowym 194

większość podrobów i zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem postanowiłam przygotować je bardziej tradycyjnie czyli ozorki w sosie chrzanowym. Po po podaniu ich z puree ziemniaczanym wyszedł prosty i pyszny obiad. W dodatku to mało pracochłonne danie, zapewniam. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bazyliowy ketchup z papryki 170

Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć do dużego garnka o grubym i szerokim dnie - duży gar pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube dno zapobiegnie przypaleniu podczas gotowania . Doprowadzić do zagotowania i gotować

Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto buraczane 162

kakao 175 g mąki pszennej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g drobnego cukru do wypieków  250 g ugotowanych lub upieczonych buraczków, zmiksowanych na puree  3 duże jajka  200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego  100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej  50g czekolady mlecznej 50ml śmietanki 36%  Łyżeczka miodu

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania