puree - 3280 przepisów (strona:115/219)

Grzyby w śmietanie 96

ognia i lekko przestudziwszy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.  Gotowe- smacznego!:) Wg mnie najlepiej smakują następnego dnia, a idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym i jakimś dobrym mięskiem, np. stekiem. sosik grzybowy

Aromatyczne Podróże
Grzyby pasteryzowane na zimę 160

cebuli i chwilę poddusić razem, aż cebula zmięknie. Zdjąć z palnika. Wlać niewielką ilość śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów

Posadzone i zjedzone
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko solą i pieprzem, cudnie miękka w środku i wyśmienicie usmażona, aż rozpadała się na widelcu. P roste i nieskomplikowane smaki

Grunt to przepis!
Dyniowe pierogi ze szpinakiem i ricottą 141

Delikatne i kremowe pierogi dyniowe z nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Dla tych co lubią lepić :) 350 g mąki 1/3 szklanki puree z dynii 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki oleju nadzienie: poł czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego 300 g mrożonego szpinaku 250 g ricotty 30 g świeżo startego parmezanu sól i pieprz do smaku Posiekaną

Mienta blog
JARMUŻ 162

przygotowuje się sok zwany Aojiru, który zaczyna gościć na naszych stołach. W kuchni irlandzkiej dodawany jest do potrawy zwanej Colcannon, która tradycyjnie jest spożywana w Halloween. Jest o rodzaj puree z ziemniaków z dodatkiem poszatkowanego jarmużu lub kapusty. Liście jarmużu są dość twarde. Młode liście jarmużu można jeść na surowo, ze starych należy wyciąć żyłki. Ma specyficzny zapach, gdyż nieco

Ciastka - domowe słodkości
MOUSSAKA 132

onion 500 g eggplant 100 g Cheddar cheese 300 g potatoes 200 g Greek yogurt 2 eggs 1 can (400 g) tomatoes 1 box (500 g) tomato puree 3 big garlic cloves freshly grounded pepper, sea salt sweet and hot peper chili cinnamon Umyj i osusz bakłażana, pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, posól delikatnie i odstaw

Martyna Cooks
sernik z ziemniakami 211

blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ziemniaki z jogurtem zblendować na gładkie puree. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku; następnie po trochu naprzemiennie ser i ziemniaki, na końcu ekstrakt waniliowy. Białka ubić ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać do masy serowej

6niebo
Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 192

sztuki) 15 g miodu 10 g kakao gorzkiego 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić inną mąką np.orkiszową,pszenną) 1 łyżeczka sody 2 jajka  Banany zblendować na puree. Masę przelać do foremki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i piec przez ok. 25-28 minut do tzw.suchego patyczka.Wyjąć i przestudzić

FitKot
Grilowane Przegrzebki z Pancettą na musie z arbuza ,granatu i limonki 113

całkowicie boczkiem, i nie dotykają bezpośrednio blatu grillowego możemy śmiało podpiec do 5 minut. Mus: Limonę owoc granatu  i arbuza blendujemy normalną  końcówką później do puree i następnie do majonezu . Zrobi nam się lekki  puszysty mus Smacznego

Viola cooks with passion
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 166

przepisu: Kruchy spód: 1½ szklanki mąki z tapioki ⅓ szklanki mąki kokosowej ⅓ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki mleka koksowego. 1 jajko 3 łyżki miodu sól Wypełnienie tarty: Dynia Hokkaido (400 gram puree) 3 jajka ¾ szklanki mleka kokosowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Przygotowanie kruchego spodu: Na małym gazie w garnuszku mieszamy razem

PaleoLife
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes 207

miodowym z dodatkiem aromatycznego rozmarynu z pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki (4 porcje) Składniki: 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki

karmelowy
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 130

patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest

Karo in the Kitchen
TATAR z łososiem, awokado, szafranem i czarnuszką 130

limonki DO OZDOBY:  cukinia,czarnuszka,szafran,słodkie małe papryczki i dressing musztardowo-pomarańczowy SPOSÓB: Obieramy awokado i kroimy w drobną kostkę nie za małą bo zrobi nam sie puree. Łososia musimy posiekać w drobną kostkę razem z koperkiem oraz dodajemy sok z limonki Dzięki limonce łosoś nam się pieknie zetnie,odstawiamy do lodówki na kilka chwil. Kroimy paprykę ,cukinie

Viola cooks with passion
Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy) 115

oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego 1 żółtko 1 banan Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto.  Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej

Kuchnia Ellie
Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast 283

smaż delikatnie, mieszając, tylko do lekkiego ścięcia (lub dłużej jeśli lubisz bardziej ściętą jajecznicę), przez 3-4 minuty i odstaw. Umieść awokado w małej miseczce i rozgnieć widelcem na puree. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Rozsmaruj pastę z awokado na tostach i wyłóż na nie jajecznicę. Ułóż na jajkach wędzonego łososia, posyp resztą szczypiorkiem i dopraw

karmelowy