puree - 3280 przepisów (strona:118/219)

Pieczona golonka z indyka 183

czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy w 190 C jeszcze 15 min .  Podajemy z  puree i buraczkami na ciepło.  Smacznego

Niezły Młynek
dyniowo-owsiane knedle z jabłkiem (pieczone) 179

Albo jestem najzwyczajniej w świecie przemęczona, albo znowu będę chora... Dziwny jest fakt, że jeszcze wczoraj tryskałam energią.  SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych  naturalna spiżarnia ok 75g puree z pieczonej dyni  1/2 jabłka łyżeczka cynamonu łyżeczka syropu z agawy  odrobina mleka roślinnego- u mnie sojowe (na oko- aby ułatwić mieszane składników) WYKONANIE: wszystkie składniki (oprócz jabłka

healthy dreams
Wegańska pasta imbirowo-batatowa 152

dzisiaj wegańską pastę, idealną na zimę, bo z imbirem, który zwiększa odporność. Pasta słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki cieciorce nie brakuje jej białka roślinnego. SKŁADNIKI: 200g puree z batata  100g cieciorki (ugotowanej)  łyżka sosu sojowego kawałek imbiru  szczypta chili WYKONANIE: kawałek imbiru wyciskamy w prasce do czosnku wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę pastę

healthy dreams
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 284

temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Boków nie smaruj. Ugotowane buraki zmiksuj, zblenduj lub ugnieć na puree. Przełóż je do miski i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość łyżką (najlepiej drewnianą) na gładką masę. Przełóż ją do tortownicy i piecz ciasto przez 55-60 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Puree z batatów z chili 189

odmiana ziemniaków. Od pewnego czasu bez problemu dostępne są w sklepach sieciowych. Nie wiem dlaczego dopiero teraz je kupiłam. Postanowiłam tym razem, że je zakupię i przygotuję z nich puree. W końcu to żadna filozofia. I tak prezentuję to danie dzisiaj na blogu. Składniki: Dowolna ilość batatów Masło Sól Chili Natka pietruszki Wykonanie: Bataty obieramy ( jak typowe ziemniaki ) i gotujemy

Smaki Ewy
Comber z jelenia z orzechami 141

mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami (bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu) 155

zdrowsze wypieki, więc zamiast zwykłej mąki, użyłam zmielonej kaszy jaglanej. W połowie pracy zauważyłam, że w lodówce nie ma jajek, więc w roztargnieniu użyłam dobrze znanego mi zamiennika - bananowego puree. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było na tyle płynne, że nie potrzebowało dodatku żadnego tłuszczu! Fajnie wyrosło (aż sama się zdziwiłam!) tylko jakoś nie potrafiłam go później wyłożyć

Kuchnia Ellie
Łosoś w pistacjach na bazyliowym puree 163

łososia , - sok z cytryny, - 4 łyżki pistacji (ok. 40g), - skórka starta z cytryny, - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - 1 ząbek czosnku, - listki bazylii, - sól i pierz. na puree: - 4 ziemniaki (ok. 280 g), - 2 łyżki mleka (ok. 20ml), - listki bazylii, - sól. Sposób przygotowania 1.  Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekanka mięsno-warzywna 198

Gotujemy kalafior i ziemniaki. 7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i natki pietruszki. 8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym. 9. Całość pieczemy w 180⁰C przez ok. 15-20 min. Zapiekanka jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - glukozynolany (pochodzące z kalafiora), które również działają

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Smażone bataty idealne do obiadu. 115

Bataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś kaczki z sosem mirabelkowym 120

odpoczęły”. Na patelni skarmelizować cukier, dodać przecier z mirabelek, zagotować aż cały karmel się rozpuści. Następnie dodać zimne masło. Gotując mieszać aż całe masło się roztopi. Podałam z puree z ziemniaków z selerem, karmelizowaną marchewką z anyżem. zastawa

królestwo garów
Kotlety z jajek i warzyw 1076

jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety z warzywami, albo z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów np. marchewkę zasmażaną z groszkiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.   The post Kotlety z jajek i warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z jarmużu i ciecierzycy z chili 163

jarmuż, płatki owsiane, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu odcedzić ciecierzycę. Część ciecierzycy, rodzynki, kolendrę, kumin i sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na puree. Dodać resztę przypraw: pieprz cayenne, cukier, sól, sok z limetki zupę rozlać na talerze. Rozłożyć resztę ciecierzycy, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowe pączki 169

jajko 1,5 -1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru pudru Banany zmiksować na puree. Dodać jajko, mleko i po rozmieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć

Di gotuje
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 341

okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen