puree - 3280 przepisów (strona:125/219)

Pierogi ruskie najlepsze! 220

masło. Następnie czekamy aż wystygną. Smażymy cebulkę na oleju, aż zmięknie i będzie szklista. Posypujemy szczyptą cukru, wtedy będzie szybciej miękka. Do ziemniaków dodajemy twaróg i gnieciemy praską do puree. Dodajemy cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Robimy z farszu małe kulki wielkości łyżeczki. Na każdym kółku z ciasta układamy kulkę farszu i zlepiamy brzegi. Następnie poprawiamy delikatnie

Smakuj życie!
Pomarańczowy sernik dyniowy. 217

miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g  puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej

Rozpustne gotowanie
Pieczona owsianka z dynią 169

Dzisiaj konkurs.  Pieczona owsianka dyniowa polana syropem klonowym Przepis: z moimi zmianami stąd / 1 porcja / 50 g płatków owsianych górskich 100 ml wrzątku szczypta soli 100 g gęstego puree z dyni cynamon 40 ml mleka jajko coś do posłodzenia 1/3 łyżeczki proszku do pieczena Płatki owsiane zalać wrzątkiem, osolić i przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 minut. W tym czasie

tost z dżemem
GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU 208

skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty. Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek. Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat. W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak. Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę, aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji. Następnie formowałam małe kluseczki

potrawyregionalne
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 166

oliwą i posolić. Piec około 40 minut. Najlepiej sprawdzać czy nie przyrumienia się za bardzo i czy jest miękka. Jeśli gotujecie.To przez jakieś 15 minut. Następnie zmiksowałam ją na puree. Zmiskowaną dynię smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę. Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki.  Przełożyłam ją do ziemniaków.  Dodałam jajko

potrawyregionalne
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 243

dół). Myję dynię i kroję ją na pół aby wybrać miąższ*. Kroję na mniejsze kawałki i piekę do miękkości przez ok godzinę. Po ostygnięciu obieram ze skórki i robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem

VegUlka
Knedle ze śliwkami 227

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Każdy

My Culinary Art
Sernikobrownie z musem truskawkowym 202

truskawkowy Galaretkę rozpuszczam w 350 ml gorącej wody. Truskawki gotuję z dodatkiem wody różanej do momentu aż całkowicie się rozpadną. Jeśli jest taka konieczność możemy zmiksować truskawki blenderem. Łączymy puree truskawkowe z galaretką i odstawiamy do wystygnięcia (można wstawić do lodówki). Gdy galaretka będzie już zimna dodajemy do niej jogurt i mieszamy. Spód brownie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli

Mango Papaja
Granola z dynią 205

słodkich, można ją piec, gotować i smażyć. Właściwie nie jestem pewna, czy jest coś, czego z dyni zrobić się nie da... Osobiście najbardziej lubię przetworzyć większą jej ilość na puree, które wykorzystuję na bieżąco lub zamrażam na później. To chyba najłatwiejszy sposób na dynię; kiedy już mamy gotowy mus, reszta przepisu zazwyczaj nie nastręcza trudności. W tym roku zaopatrzyłam się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Esencjonalny ryż dyniowy z nutą imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej 210

korzennego aromatu, a łagodność dyni idealnie wpasowuje się w całość. Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Składniki: - 1,2l wody - 400g ryżu Basmati długoziarnistego - 300g dyni (surowej/pieczonej, a nawet puree z dyni )   - 10g oliwy z oliwek - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka imbiru - 1 płaska łyżeczka kardamonu - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan

Be Fit Be Strong
Gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy) 204

jelit.  Składniki suche: - 260g mąki gryczanej - 85g płatków gryczanych - 60g płatków ryżowych, jaglanych (u mnie akurat owsiane) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu Składniki mokre: - 200g puree z dyni   - 2 banany   - 50g oleju rzepakowego - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki miodu/syropu klonowego *opcjonalnie: pestki dyni do posypania na wierzch Banany miksujemy za pomocą blendera

Be Fit Be Strong
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 181

smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną.  Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo

My Chcemy Jeść
Babka ziemniaczana z serem i szynką 265

mielony pieprz Do podania: zsiadłe mleko lub kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w porządnie osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy na puree z 2 łyżkami masła i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie mieszamy bardzo dokładnie z białkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać

My Culinary Art
Jesienne dyniowe ciasteczka 175

pudełka, by mieć je pod ręką, gdy zjawią się niespodziewani goście. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Breni.     Składniki /ok. 4 blachy ciasteczek/: 400 g mąki 1 szkl. puree z dyni 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1/2 kostki zimnego masła Czytaj dalej... Artykuł Jesienne dyniowe ciasteczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 241

łososia i kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia

Poezja smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję