puree - 3280 przepisów (strona:130/219)

Nogi perliczki confit, perliczka konfitowana 197

być tyle, aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na najmniejszym ogniu aż nogi będą miękkie. Podałam z puree z topinambura i dymką . kryształ

królestwo garów
Puree maślane z nutą czosnku 97

Bardzo maślane puree ziemniaczane z wyraźną nutą czosnku, które doskonale pasuje jako dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście do takich dań, które same w sobie są na tyle wyraźne, że tego typu dodatek nie przyćmi ich smaku

Milion Smaków
Buraczane ciasto czekoladowe 174

ugotowanych buraków Polewa: 80 g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: 1. Ciasto buraczano-czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe ciasto z buraka 142

posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, a następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. Zblendować buraki na gładkie puree, dodać jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec

Fabryka pomysłów
Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą 112

niecoś w nim nie pozmieniała. Razem z córeczką zabrałyśmy się do pieczenia. Miałyśmy przy tym świetna zabawę. A ciasteczka wyszły obłędne! Jeszcze ciepłe znikały z talerza. Koniecznie wypróbujcie. 150g puree z dyni szkl oleju 2 łyżki mleka jajko 350g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady W jednej misce

Smakołyki Asi
Langos - placek węgierski 119

łyżki oliwy 3 łyżeczki cukier  20 g drożdży sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub przeciskamy przez praskę do puree Drożdże z cukrem oraz 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę oraz ziemniaki składniki łączymy ze sobą

kgwjanczewo
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 277

gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką

codojedzenia
Sernik z mango 160

wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mango obieramy, wycinamy pestki. 1 i 1/2 mango miksujemy przy pomocy blendera na gładkie puree, resztę mango odkładamy na później do dekoracji. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. 4. Foremkę ze spodem wkładamy prosto z lodówki

My Culinary Art
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 187

maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki   Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia Linguine z grzybami shitake i szparagami autor

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pieczonego kalafiora z sosem czosnkowo-cytrusowym 144

niedoceniane to warzywo. Gotowane i z bułeczką. Jako dodatek do zupy warzywnej. Niechciane. Nielubiane. Niesmaczne. A przecież wdzięczne to warzywo, pięknie komponuje się niemal z każdą przyprawą, świetnie zastąpi puree ziemniaczane (wystarczy skorzystać z tego przepisu). Świetnie uzupełni warzywne

Gotuj z Blue Raven
Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne 164

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie. SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 duży batat 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki

DefinicjaSmaku
Bażant duszony 115

zrobiłam) W tym czasie sos przetrzeć przez sito, zlać tłuszcz i zagęścić przez gotowanie. Następnie dodać łyżkę zimnego masła, mieszając zagotować. Zdjąć sos z ognia. Bażanta podałam z puree dyniowo-ziemniaczanym i chipsami z jarmużu.   zastawa

królestwo garów
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 151

pięknymi kolorami, że ciężko się powstrzymać i nie zacząć od razu z książki gotować! Tak teraz, natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli

Plate of Joy
Pizza po polsku na dyniowym cieście 181

Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka

Czerwień i błękit
Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree 388

pozostałą zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi - wlewamy serek. Na koniec zabielamy śmietaną i odparowujemy - jeśli zajdzie taka potrzeba to zaciągamy odrobiną mąki. Sosik gotowy. Jeśli chodzi o puree to podstawowa jego wersja zawiera 1 pietruszkę 5 ziemniaków i łyżeczkę masła ;). Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną masła. Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej

Kuchnia po mojemu