kiełbasa - 10546 przepisów (strona:130/704)

Domowy schab dojrzewający 84

czasu do czasu pojawiają się u mnie na blogu pyszne przepisy na domowe wędliny. Znajdziecie tu przepisy na najlepszą swojską domową kiełbasę pełną czosnku i majeranku, na doskonałą białą domową kiełbasę idealną na Wielkanoc i nie tylko, a także na wędliny zrobione w szynkowarze. Tym razem mam dla Was przepis na wędlinę dojrzewającą, do której nie potrzebujecie ani wędzarni(...)według mnie nie jest to konieczne i sama wędlina zawieszona na haku lub sznurku też doskonale sobie obeschnie. Zobacz też te przepisy: – domowa szynka z szynkowaru – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron DOMOWY SCHAB DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie: 20 minut + 10 dni Składniki: 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości 95 g cukru 150 g soli

nietylkopasta.pl
Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą 79

którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić coś mniej konwencjonalnego z tej okazji? Owszem składniki niech pozostaną klasyczne, bo i barszcz biały na dobrym żurku, i biała kiełbasa będą wykorzystane, ale na tym z klasyką koniec! Bo ja zachęcam was do przygotowania sobie: żurku z pierogami, faszerowanymi białą kiełbasą! Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać z szczegółowego(...)pieprzu ziarnistego 1 łyżka majeranku 500 ml żuru   Ciasto:  250 g mąki  1 łyżeczka masła  200 ml wrzącej wody   Farsz:   2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku      Przygotowanie:     Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą (2 cm ponad powierzchnię warzyw), dodajemy sól (1/2 łyżeczki), ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie

R'n'G Kitchen
Żurek 177

gotuję dosyć często, ponieważ moi domownicy ją uwielbiają, a na święta Wielkanocne musi być obowiązkowo. Ja uważam, że najsmaczniejszy żurek to taki gotowany na wędzonce z dodatkiem podsmażonej białej kiełbasy i przyprawiony dużą ilością majeranku. Ja tę zupę gotuję na wywarze warzywnym z warzywami pokrojonymi w kostkę, które zostawiam w zupie. Jednak jeżeli chcecie zrobić żurek na czystym wywarze(...)podany z jajkami ugotowanymi na twardo. W takim wydaniu najlepiej nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Żurek: 300 g kości wędzonych 100 g boczku wędzonego 300 g białej kiełbasy 1/2 litra zakwasu żytniego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 30% 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka suszonego majeranku

Danka Pichci
TARTA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM, PODANA Z MAJONEZEM KIELECKIM + FILMIK 88

Dzisiaj pomysł na pyszne danie wielkanocne a dokładnie tarta z białą kiełbasą i jajkiem. Tarta świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym i pysznie smakuje. Podajemy ją w towarzystwie wysokiej jakości Majonezu Kieleckiego bez konserwantów i sztucznych dodatków.    SKŁADNIKI :  250 g mąki pszennej  110 g masła  szczypta soli 1 jajko  1 łyżka gęstej śmietany(...)NADZIENIE :  4 jajka   200 ml gęstej śmietany 18 %  1 mała cebula szczypiorek  sól i pieprz do smaku 4 białe, parzone kiełbasy 3-4 jajka ugotowane na twardo  1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka Majonezu Kieleckiego 1/2 część papryki czerwonej

Kulinarne Fantazje Marioli
Fasolka po bretońsku 82

już od wielu lat. Jedno z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek idealny na jesienno - zimowy obiad. 5-6 porcji 400 gramów białej fasoli 300 gramów kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego kilka kulek ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 1 duży ząbek czosnku sól pieprz  majeranek(...)doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości na średniej mocy palnika. Pod koniec gotowania dodać około 1 płaską łyżeczkę soli i opcjonalnie wegetę. W między czasie kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę następnie podsmażyć na suchej patelni ( dodatkowy tłuszcz jest zbędny wystarczy ten który wytopi się z kiełbasy i boczku) Najpierw podsmażyć boczek gdy tłuszcz się nieco

Andzia Pichci
Kopytka z kiełbasą i cebulką 104

Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie(...)minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą i przełożyć na tackę posmarowaną olejem, by się nie posklejały. 4. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju na patelni. Na talerz wyłożyć porcję kopytek i kiełbasy z cebulą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Hutspot 99

Potrzebne składniki 750 g ziemniaków 2 cebule 750 g marchewki 40-50 g masła 30-40 ml mleka Sól Pieprz świeżo zmielony 400 g chorizo lub inna pikantna, wędzoną kiełbasa w orginale występuje Rookworst Jak zrobić Hutspot Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i wlej tyle wody, by ledwo zakryć warzywa, gotuj je, aż będą miękkie(...)ostanie piętnaście minut włóż kiełbasę w całość. Kiedy kiełbasa się zagrzeje, wyjmij ją i pokrój w talarki. Jeśli jest zbyt dużo płynów w rondlu odlej je. Dodaj mleko, masło i ugnieć warzywa, dopraw solą i pieprzem. Nałóż Hutspot, dodaj kawałki kiełbasy i dopraw pieprzem. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania

RafalCook
Świąteczny bigos ze śliwkami 95

naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu, no i trzeba pilnować, aby się nie przypalił(...)wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa.   Świąteczny bigos ze śliwkami  Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g  domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru

Kulinarne przygody Gatity
Żur 66

razem też coś nie grało. Proporcje w przepisie na zakwas zmieniłam, powinno być już ok. Podstawą tej zupy jest dodatek wędzonki. Może być to boczek, żeberka, może być sama kiełbasa. Ja pojechałam po bandzie i żur zrobiłam na żeberkach i wiejskiej pysznej kiełbasie. I tak jak dzisiaj dobrze zauważył kolega Stanisław, żur trzeba solidnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. Składniki(...)wody 500 ml zakwasu 100 g wędzonych żeberek 3 małe ulubione kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora 1 łyżka majeranku olej rzepakowy sól pieprz Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy do niej żeberka, całe kiełbasy, gotujemy około 30 minut. Potem dorzucamy seler, marchewkę, por i pietruszkę, gotujemy kolejne

Kardamonovy
Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami 63

smaku czy kształtu, ale po usłyszeniu: „ciociu! kocham te kuleczki!!”, wymiękłam. Spróbujcie je zrobić chociaż jeden raz, będziecie do nich wracać na 100%. Składniki: 6 białych surowych kiełbas pół brokuła 2 czerwone cebule 2 gałązki świeżego majeranku   Patyczki do szaszłyków wkładamy do wody, odstawiamy na 15 minut (nie spalą się podczas grillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry(...)mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z ziemniakami z ogniska 71

lecim z kolejnym przepisem. Powiem Wam od razu, że spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Przy okazji ostatniego półekipowego spotkania, zapakowaliśmy parę ziemniaków do ogniska, upiekliśmy kiełbasy, podkradłam korniszony i tak oto jest. W dzisiejszym poście obiecałam Wam także napisać za co polubiłam Victorinoxa. A za ten niepozorny nóż, który jest z prawej strony zdjęcia. To najlepszy mały nóż jaki posiadam(...)domu. Zdążyłam już jednego sprezentować mojemu tacie, który uwielbia go równie bardzo jak my (My i ja).  #MyVictorinox Składniki: 6 średnich ziemniaków z ogniska 3 małe kiełbasy upieczone na ognisku 1 cebula 15 korniszonów 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka majonezu pół łyżeczki musztardy sól pieprz   Sałatkę najlepiej jest zrobić dzień po upieczeniu ziemniaków

Kardamonovy
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 101

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa z kiełbasą 96

dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze – z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler(...)jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę

Kardamonovy
Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami 98

jednak po lodówce ajvar, więc postanowiłam go wrzucić do makaronu. Potem doszła do tego kiełba i moje ulubione zielone oliwki. Py-cha. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść zielonych oliwek 3 czubate łyżki ajvaru 2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka oregano sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy(...)półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli macie ją dość tłustą, dodatkowy tłuszcz do smażenia pomińcie. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania