kiełbasa - 10671 przepisów (strona:124/712)

Wielkanocna sałatka jajeczno-szynkowa 46

Polecam Wam dziś pyszną sałatkę jajeczno-szynkową z chrzanem. Sałatka jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna. Dodatek chrzanu nadaje jej nieco ostrości i sprawia, że jest

Smaki Na Talerzu
Słoikowa kiełbasa 48

Dawno nie robiłam kiełbasy słoikowej, a w jednym ze sklepów natknęłam się na mieszankę przypraw do takiej kiełbasy, to postanowiłam ją wypróbować. Dodatkowo dodałam czosnek staropolski

Ewa w kuchni
Kapusta z pomidorami i kiełbasą 75

Kapusta z pomidorami i kiełbasą Kapusta z pomidorami i kiełbasą Jeśli po świętach masz dosyć tradycyjnego bigosu, to mam dla Ciebie pyszną propozycję, również z kapustą w roli głównej. To danie jest przygotowane na bazie słodkiej kapusty, nie dodaję tutaj tej kiszonej. Do tego cienka kiełbasa i gęsta passata, czyli przecier pomidorowy. Oczywiście kapusta z pomidorami i kiełbasą najlepiej smakuje

Kulinarne przygody Gatity
BIAŁA KIEŁBASA Z SOSIE Z PIECZARKAMI. PRZEPIS OD TOMKA STRZELCZYKA 59

Prosto, szybko, smacznie i pożywnie 😀  Jeśli więc tylko lubicie białą kiełbasę gorąco polecam przepis "odpatrzony" od Tomka Strzelczyka "Oddaj fartucha". Obiad wyszedł pierwsza klasa! 😋 Składniki: 3-4 białe surowe kiełbasy 300 g pieczarek (u mnie brązowe, które mają lekko orzechowy smak) 1 cebula olej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18 % (u mnie ukwaszona) natka lub koperek Wykonanie(...)rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron, aż do zrumienienia pociętą na 3 cm kawałki (razem z osłonką) białą kiełbasę. Przekładamy na talerz, a na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodając po chwili pokrojone pieczarki. Smażymy 3-4 minuty, po czym dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i naszą podsmażona wcześniej kiełbasę. Podlewamy całość odrobiną wody. Dusimy na małym

Walijskie Pichcenie
SWOJSKA KIEŁBASA I WĘDZONKI + FILMIK 68

Wyroby mięsne domowe są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Uwielbiam je przygotowywać i mieć je na dłużej.           KIEŁBASA WIEJSKA :  3 kg łopatki  1,5 kg boczku  800 g wołowiny  1 mieszanka przypraw do kiełbasy wiejskiej ( 20-30 g ) 1 łyżka majeranku  1 łyżka pieprzu mielonego  1- 2 łyżki soli(...)główka czosnku  1 szklanka wody  5 metrów jelit wieprzowych kaliber 26/28         KIEŁBASA SWOJSKA :  4 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem 1 kg szynki  1 kg wołowiny  1 kg tłustego boczku  30 dkg słoniny  2 główki czosnku  1 łyżeczka gałki muszkatołowej  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka

Kulinarne Fantazje Marioli
Danie jednogarnkowe z dynią - rozgrzewający obiad na jesienne dni 76

więc idealnie nadaje się na obiad w te jesienne dni. Polecam przygotować, bo naprawdę warto. Do przygotowania dania jednogarnkowego będziemy potrzebowali: około 400 g boczku wędzonego około 500 g kiełbasy 2 średniej wielkości cebule – około 200 g 1 por około 450 g groszku zielonego (mrożonego) około 450 g fasolki szparagowej żółtej (mrożonej lub świeżej) 2-3 papryki czerwone – około(...)litrów Link do filmiku z przepisem: Danie jednogarnkowe z dynią Przygotowanie: Najpierw przygotuje wszystkie składniki na danie: Z boczku odcinam skórę i kroję w nie za dużą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w półplasterki. Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszcza z gniazd nasiennych i kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Papryczkę chili razem

Uwaga Babcia Gotuje
Niby bigos z cukinii 126

kolację.  Moja wersja z dodatkiem pieczarek.  Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego. Sprawdźcie przepis.  Składniki: 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.) 450 g. kiełbasy śląskiej  150 g. pieczarek  1 duża cebula  1 nieduża marchewka  1/2 korzenia pietruszki  2 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów krojonych (400 g.) 1/2 szklanki(...)papryki słodkiej  1/3 łyżeczki papryki ostrej  4 listki świeżej bazylii  olej do smażenia  Wykonanie: Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę.  Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę.  W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną

Agusiowe smakołyki
Karmelizowana kapusta z imbirem i tymiankiem 113

kapusta karmelizowana z imbirem i tymiankiem to danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można je podać jako dodatek do mięsa lub ryb. Ja podałam ją do grillowanej kiełbasy z pieczonymi ziemniakami. Biała kapusta – tania, zdrowa i pyszna! Biała kapusta płaska jest również bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, a jednocześnie niskokaloryczna. Poza tym kapusta(...)pozostałe odmiany do swojej diety. Kto wie, może stanie się ona jednym z ulubionych składników w twojej kuchni! Prosta kapusta, wielkie możliwości! Całkiem niezły obiad z tej kapusty! Kiełbasa z grilla, pieczone ziemniaki i karmelizowana kapusta to smaczny i tani obiad o każdej porze roku.Danie to nie tylko syci, ale również zachwyca swoim aromatem i różnorodnością smaków. Przygotowanie

codojedzenia
Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego 86

przygotowanie z piersi indyka to doskonała propozycja na grilla, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością przypadną do gustu każdemu. W porównaniu do kiełbasy czy karkówki z grilla, są zdrowe i niskokaloryczne, więc będą świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Te pyszne szaszłyki można również łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku(...)Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego   Zobacz inne przepisy na dania z grilla: Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie Grillowane tosty z jajkiem na twardo Biała kiełbasa na grilla Artykuł Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa

e-PrzepisyKulinarne
Najprostsza zalewajka. Zupa, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Ekspresowa w przygotowaniu, sycąca i pyszna :) 92

pochodzi od sposobu przygotowania, gdzie “zalewa się” składniki żurem, zakwasem lub barszczem białym. Moja, najprostsza zalewajka jest bardzo wyrazista w smaku i sycąca. Łączy w sobie ziemniaki, kiełbasę, boczek oraz cebulę. Coś dla miłośników wiejskich smaczków Składniki (6 porcji): łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 5 średnich ziemniaków, 2 szklanki gorącej wody, 150g wędzonego(...)boczku, 300g kiełbasy (użyłam myśliwską), 300g zakwasu żytniego, 100g śmietany 18%, przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżka majeranku, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Następnie rozgrzej w garnku masło klarowane i przesmaż posiekane warzywa. Po chwili dodaj także pokrojony w kostkę boczek, całość wymieszaj i przesmaż. Następnie wrzuć obrane i pokrojone

Natka Pietruszki
Łazanki Historia i Pochodzenie 115

łączy się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, tworząc aromatyczne i sycące danie. 2. Łazanki z mięsem — Wersja, która powstała jako danie codzienne. Dodatek mięsa, takiego jak boczek czy kiełbasa, sprawia, że łazanki stają się bardziej pożywne i idealne na obiad. 3. Łazanki z białą kapustą — Alternatywa dla kiszonej kapusty, gdzie używa się świeżej, białej kapusty. Danie jest łagodniejsze(...)suszone – Suszone pomidory – Suszona żurawina – Masło – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Ziele angielskie – Liście laurowe – Majeranek suszony do smaku – Kiełbasa Przygotowanie 1. W pierwszej kolejności musisz grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na jakieś 30-60 minut. 2. W międzyczasie przepłukuj kapustę pod bieżącą wodą, posiekaj ją na mniejsze kawałki

RafalCook
FASOLKA BO BRETOŃSKU. TYM RAZEM SZPARAGOWA 80

Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 👌 Podstawą jest tutaj żółta, szparagowa fasolka (uwielbiam 😍), dobra kiełbasa, kawałek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywiście jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło(...)smak.  Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉 Składniki: 600 g żółtej fasolki szparagowej 3 pętka kiełbasy kawałek wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka sól pieprz przecier pomidorowy, passata lub koncentrat koperek olej Wykonanie: Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części

Walijskie Pichcenie
Bigos z fasolki szparagowej 93

szparagowej , można wykorzystać resztki wędlin, które znajdziemy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bigos z fasolki szparagowej: około 700 g fasolki szparagowej 200 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy śląskiej lub tego typu 1 większa cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w zalewie sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki cukru(...)soli. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować około 10 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, fasolkę przelać na durszlak. Przełożyć ponownie do garnka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię, wstawić na gaz, podsmażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu

Danka Pichci
Babka ziemniaczana 81

Babka ziemniaczana z cebulą, kiełbasą i boczkiem. Smakuje wyśmienicie podana ze śmietaną i szczypiorkiem. Łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem), 3 średnie cebule, 1 kiełbasa podwawelska, 200 g boczku w cienkich plastrach, sól, pieprz, łyżka majeranku, 2-3 łyżki mąki olej, pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę. Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na lekko złocisty kolor. Następnie podsmażamy kiełbasę z boczkiem do zarumienienia. Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania