Przepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR(...)BIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska
Karo in the KitchenOczywiście odrobinę ją zmodyfikowałam (gdyż w tamtych czasach zapewne pomidory w puszce nie były popularnym składnikiem) - ale właśnie o to chodzi w gotowaniu - o zabawę składnikami ! ;) Składniki: pętko kiełbasy 2 cebule puszka pomidorów bez skórki pokrojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól pieprz czerwona słodka papryka Przygotowanie: Cebulkę kroimy w pół-piórka i szklimy na oleju. Następnie dodajemy kiełbasę(...)pokrojoną w półplasterki wszystko smażymy aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy przez chwilę. Podajemy z chlebkiem. Smacznego
Taste Therapysprawę z tego, że przepisów na zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z kapustą, to najczęściej i z kiełbasą (tak się jakoś składa). No ale moja zapiekanka jest... moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam(...)które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko
zadanie-gotowanieDziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę imprezową (z kiełbasa krakowską). Uwielbiam takie sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich żadnej uroczystości. Sycą i są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i możemy stworzyć coś naprawdę pysznego. Jeśli nie macie akurat kiełbasy krakowskiej suchej możecie spróbować dodać innej, myślę że wyjdzie równie pysznie. Taką sałatkę(...)jajka 1/4 czerwonej papryki 2 ogórki kwaszone 3 czubate łyżki kukurydzy 3 łyżki majonezu (u mnie kremowy Folwark) 1/3 łyżki sosu czosnokowego (u mnie Folwark) około 2,5 cm kiełbasy krakowskiej suchej (opcjonalnie innej podobnej) sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek do posypania sałatki Jeśli szukacie dobrych sosów polecam sosy Folwark (duży wybór) – możecie je nabyć szybko
Słodkie okruszkijeść na okrągło i bardzo często je robiłam, szczególnie na studiach 😀 Obecnie tradycyjne spaghetti przejadło mi się i szukam innych połączeń smakowych. Odkąd w Hiszpanii, kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉 Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 op.makaronu spaghetti olej do smażenia parmezan do posypania Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy
Kuchnia MagdaLenydostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie na świąteczny stół. Podałam(...)pięknej zastawie Fala marki Ambition Scroll down for recipe in English Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną (4 porcje) Składniki: 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina
karmelowysię złożyło, że mało tu zaglądałam, ale tym razem mam planuję już wrócić na dobre. Na rozgrzewkę krótki, szybki i bardzo prosty przepis. :) Składniki dla 4 osób: 150 g kiełbasy 1 cebula 1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego lub majeranku 1 puszka (400g) pomidorów 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 puszki białej fasoli sól i pieprz(...)olej do smażenia Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć kiełbasę, przełożyć do miski. Na patelnię wrzucić cebulę, oprószyć solą, zeszklić. Do cebuli dodać tymianek i majeranek. Zwiększyć moc/ ogień i podsmażać chwilę. Następnie dodać podsmażoną kiełbasę, pomidory i przecier pomidorowy. Gotować przez ok. 10 minut. Dorzucić fasolę, dobrze wymieszać i gotować
Pełny talerzsmaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w półplasterki, nie za grube. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy do czasu, aż mocno się zrumieni. Może się nawet lekko przypalić – to jeszcze więcej(...)temperaturę. Najlepiej smakuje z pieczywem na zakwasie, które jeszcze lepiej podkreśla jej charakterystyczny i zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej
Karo in the Kitchenbiała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze paski(...)dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku
Gotuję Testujęboczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni(...)temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni kilkanaście dni. Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni.Do podsuszania polecam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Zuppa toscana! Lepsza niż romana ;) Przepis toskański, ale smak swojski. Bardzo! Może to dlatego, że użyłem polskiej kiełbasy? Tzn. polskiej kiełbasy o nazwie polska. Uważam, że świetnie sprawdza się w formie smażonej. Mamy więc tu fuzję (a może nawet fusion ) transeuropejską, a najważniejsze, że udaną. Trudno mi samemu uwierzyć, że tak smaczne danie robi się tak ekspresowo i z minimalnej(...)Jeżeli macie mało czasu, a mimo to chcecie zjeść porządny i smakowity obiad, to sięgnijcie po ten przepis! :) Składniki: 2 duże podłużne ziemniaki 1 duża cebula 300 g kiełbasy (np. polskiej) 1200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) 150 ml śmietanki 30% 2 garście szpinaku sok z cytryny pieprz Wykonanie: Kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki i podsmażyć w garnku. Ziemniaki obrać
zadanie-gotowanieboczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni(...)temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni.Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Leczo - węgierska potrawa składająca się głównie z pomidorów, papryki, cebuli oraz boczku (a nawet słoniny). W Polsce leczo przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy. Klasyczne leczo to bardzo pożywne i szybkie danie łączące w sobie nieskomplikowane składniki. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad. Leczo - Najlepszy Przepis - Składniki: 2 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego(...)boczku ok. 500 g wędzonej kiełbasy (u mnie kiełbasa śląska, głogowska oraz kiełbaski ostródzkie) ok. 500 g papryki (najlepiej 3 kolory) ok. 500 g pomidorów ok. 700 g cukinii ( po obraniu i wydrylowaniu) przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, rozmaryn, pieprz, sól Leczo - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory sparzamy
Słodka Stronaboczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni(...)temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni.Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki : 150 ml zielonej soczewicy ok. dwóch litrów przefiltrowanej wody duża marchew duża kalarepka 2 liście laurowe sól pieprz ewentualnie: kiełbasa (u mnie pół pętka suszonej jałowcowej(...)czasie gotowania soczewicy przygotować resztę warzyw: obrać marchew i kalarepę ze skór i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Wrzucić warzywa do gotującej się soczewicy. Dorzucić do zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny
Weekendy w domu i ogrodzie