kiełbasa - 10671 przepisów (strona:109/712)

Naleśniki wiejskie z kiełbasą i cukinią 173

Naleśniki wiejskie z kiełbasą i cukinią Wytrawne naleśniki zapiekane z serem i pysznym farszem, to jeden z naszych ulubionych obiadów. Robi się je szybko i sprawnie, a smakują wyśmienicie. Naleśniczki polecam podać z pikantnym ketchupem i domowym sosem czosnkowym.     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 1 cebula 2 kiełbasy (u mnie polska wędzona i drobiowa) 1 młoda cukinia 1 kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej pietruszki sól. pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 łyżki startego sera żółtego sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ     *** Cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy

Blog z Apetytem
Fasolka po warszawsku według Nat’s Historia i Pochodzenie 106

szybko stała się popularna jako danie proste, sycące i idealne na chłodne dni. Tradycyjne Składniki i Sposób przygotowanie Faasolka po bretońsku składa się z kilku podstawowych składników: białej fasoli, kiełbasy, boczku, cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego oraz przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Fasola jest wcześniej namaczana, a potem gotowana do miękkości. Następnie dodaje się do niej podsmażoną(...)kiełbasę, boczek i cebulę, a całość dusi się w pomidorowym sosie z dodatkiem przypraw. Efektem jest gęste, aromatyczne danie, które można podawać z pieczywem lub jako samodzielny posiłek. Fasolka po warszawsku według Nat’s Odpowiadając na rzucone mi wyzwanie stworzenia własnej wersji tego klasycznego dania, powstała Fasolka po warszawsku według Nat’s, zachowuje duszę tradycyjnej fasolki po bretońsku

RafalCook
Naleśniki z jajkami jak omlet 91

Naleśniki z jajkami jak omlet, kiełbasą krakowską i surówką coleslaw to mój pomysł na pyszny i szybki obiad. Całość robi się naprawdę prosto a wizualnie moim zdaniem jest super! Taki naleśnik z omletem i warzywami to pomysł na zbilansowany posiłek, który zawierał będzie i białko i tłuszcze i węglowodany i warzywa. Zapraszam też by zajrzeć na mój tiktok gdzie wstawiam(...)więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NALEŚNIKI Z JAJKAMI JAK OMLET Składniki na 4 porcje: 4 naleśniki 4 jajka sól pieprz 12 plasterków kiełbasy grubej np krakowskiej surówka typu coleslaw – tutaj przepis olej Jak zrobić naleśniki z jajkami jak omlet: Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy je dokładnie. Rozgrzewamy dobrą

Dorota Smakuje
Łazanki z młodej kapusty 113

straganach. Kto lubi takie obiady? Jak przygotować łazanki z młodej kapusty? Składniki: mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą) około 220-250 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa podwawelska 100 g pieczarek około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula(...)niewielka ilość oleju do podsmażenia składników Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki.  Kapustę drobno

Słodkie okruszki
Makaron z kiełbasą i cukinią w pomidorowym sosie 168

zrobiłam takie pyszne danie obiadowe, które w pewnym stopniu przypominało mi leczo z makaronem A, że leczo bardzo lubimy, również i to danie bardzo nam smakowało. Mamy tutaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, sos pomidorowy oraz cukinię. Ja podałam to z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się też ryż. Na 4 porcje: 200-250 g makaronu np penne 1 cebula(...)kiełbasy (u mnie podwawelska) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (u mnie z czosnkiem) 250 ml bulionu 2 cukinie płatki chili sól, pieprz oliwa parmezan Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy kiełbasę i smażymy aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy cebulę, smażymy

Smaki Na Talerzu
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem 91

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać.     Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego(...)pieprzu Składniki na farsz: 1 kg surowej białej kiełbasy 1 jajko 1 łyżka chrzanu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony     *** Przygotowujemy farsz. Kiełbasę parzymy we wrzątku *** *** Gdy wystygnie obieramy z osłonek i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, mieszamy *** *** Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy

Blog z Apetytem
Biała kiełbasa zapiekana z farszem pieczarkowo-serowym 85

podana biała kiełbasa to był strzał w 10! Przepyszna, aromatyczna i świetnie wygląd na stole. Robi się bardzo prosto! Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 300 g pieczarek olej rzepakowy tarkowany żółty ser (dowolny, ja użyłam gouda)- około 150 g Sól i pieprz czarny- po 1/4 łyżeczki Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty. Studzimy, obieramy z błonki Robimy wzdłuż(...)żaroodpornym i posypujemy obficie tarkowanym serem. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach(góra/dół). Smacznego!   Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Biała kiełbasa zapiekana z farszem pieczarkowo-serowym first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście 229

Dzisiaj mam dla Was pyszną i szybką propozycję na obiad - kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście. Całe danie jest bardzo szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne. Artykuł Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna fasolówka z papryką 95

fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.   Składniki na zupę fasolową po węgiersku (4-5 porcji): 400 g fasoli Piękny Jaś 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki(...)czosnek i smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj papryki i marchew. Warzywa smaż kolejne 3-4 minuty. Mogą być lekko twardawe, ponieważ krótko się smażyły. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż krótko na osobnej patelni. Do garnka wlej bulion, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kiełbasę, fasolę, passatę

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z cukinii z kiełbasą 100

Przynajmniej raz w roku przygotowuję bigos z cukinii. W zasadzie co roku robię podobnie, zmienia się jedynie sposób krojenia cukinii i subtelnie zmiany dodatków. Tym razem duża ilość kiełbasy podwawelskiej i dwa kolory cukinii – zielona i żółta. I jak co roku, tak i tym razem doznaję wewnętrznego zgrzytu dotyczącego samej nazwy. Chyba jestem mega tradycjonalistką w tym względzie(...)pozostają jednak lekko jędrne i chrupiące. Dla mnie jest wtedy idealnie pod względem konsystencji jak i smaku. 2-3 cienkie cukinie zielone 1-2 cukinie żółte około 500 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych/polpy pomidorowej (najlepiej Mutti) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki

Smaki Na Talerzu
Biała kiełbaska w musztardzie i miodzie z jabłkami 144

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta. To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :) Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie swoich(...)ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka łagodnego miodu  1 duże jabłko 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy 1/3 szklanki wody sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania Sposób przyrządzenia: 1. Na oleju podsmaż na złoto pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. 2. Dodaj musztardę oraz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kociołek drwala 641

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5kg karkówki wieprzowej 1-2 ulubione kiełbasy ok 30dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 szklanka(...)Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor *** *** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy *** *** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Na patelnię dodajemy

Blog z Apetytem
Kiełbasa wieprzowa SMACZNA 206

boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KIEŁBASA WIANKOWA -wieprzowo drobiowa 104

siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania koloru jaki nas zadowala. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 72-74 stopnie gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest godna zrobienia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania