Barszcz biały 88znajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały. Barszcz biały - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 700g białej kiełbasy, 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, liście pora (zielona część), cebula, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, łyżka majeranku, 300g mrożonych grzybów, 600ml zakwasu(...)Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżeczkę soli, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 3. Po tym czasie włóż do garnka białe kiełbasy, pokrojone w paseczki grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut. 4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę. 5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut. 6. Kiełbasę pokrój w plastry
Z notatnika dietetyka
Pasztet wielkanocny 115wszystko. Maszynka ma także 4 wygodne szatkownice do warzyw i innych składników. Różna grubość oczek jest dopasowana do różnego rodzaju potraw. • Nasadka masarska Nasadka masarska pozwala zrobić kiełbasę czy kiszkę. Jest wygodna w użyciu i zrobisz z nią na przykład wędzoną domową kiełbasę lub białą kiełbasę z moich przepisów. • Ale to nie wszystko. Teraz podczas trwającej do 30 kwietnia(...)mielenia. Przygotowanie 2 pasztetów z tego przepisu – dwukrotne zmielenie zajęło mi dosłownie kilka minut wraz ze zmianą sitka na mniejsze. Dodatkowe przystawki w postaci nasadki masarskiej do robienia kiełbasy czy szatkownice z 4 bębnami tnącymi to niesamowity atut, bo kupując jeden niewielkich rozmiarów sprzęt, macie 3 sprzęty w jednym. Obsługa sprzętu jest niezwykle prosta i intuicyjna. Z boku znajdziecie
nietylkopasta.pl
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 97Następna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto do kiełbasy
To co kocham
Sałatka Salami 92Bardzo sycąca sałatka z kiełbasy i sera żółtego z dodatkiem pomidorków koktajlowych i marynowanych cebulek. Taka w sam raz na jesień, kiedy pomidory pachną jeszcze pomidorem. Sałatka imprezowa, idealna na mniejsze uroczystości i większe imprezy. Pasuje tutaj ostrzejszy ser żółty, ale może być użyty dowolny, np. salami, pasujący do kiełbasy i nazwy sałatki. U nas sałatka bardzo smakowała i zniknęła(...)nazwą Diabelska , bo jest bardzo pikantna, z keczupem i ostrą papryczką. Moja rodzina jada raczej łagodne dania, więc sałatka nie była „diabelska”. Składniki: ? 200 g plasterków kiełbasy salami ? 200 g sera żółtego w plastrach ? 200 g pomidorków koktajlowych ? 1 słoik marynowanych cebulek ? 1 puszka kukurydzy ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki majonezu Wykonanie: ? Plastry salami i żółtego
To co kocham
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 82Uwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: ? 250 g fasoli Jaś(...)średniej ? 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 1 pasek wędzonych żeberek ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 4 ziemniaki ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela angielskiego ? sól, pieprz, majeranek ? 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. ? Następnego dnia ugotować
To co kocham
Prażonki z patelni 206Magda Różnie się na nie mówi, jednak dla mnie i mojej rodziny zawsze to są prażonki, danie z mojego regionu z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą oraz cebulą ale są też wersje z dodatkiem buraka a nawet marchewki. My uwielbiamy prażonki, w sobotę bardzo często jemy je na obiad. I aż dziw, bo nigdy na blogu się nie pochwaliłam, jak robię moje(...)przepyszne, tym co znają je nie trzeba zachwalać, a tym co nie znają polecam przeczytać przepis i samemu przygotować. Składniki (na 4 porcje): 2,5kg ziemniaków 3 cebule pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 200g surowego boczku lub najlepiej wędzonego, ze skórą 2 buraki sól i pieprz odrobina słodkiej papryki łyżeczka suszonego majeranku – opcjonalnie około 1/3 szklanku oleju Przygotowujemy
Smaczna Strona
Kapuśniak 160Zapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Danie jest przygotowywane z kiszonej kapusty i zwykle mieszane z innymi składnikami, takimi jak kiełbasa, cebula, marchew i różne przyprawy, aby aromatyczny bulion. Zupa kapuśniak może być(...)będzie znacznie bardziej aromatyczna. Jeśli Wasz kapusta jest duża, możecie ją pokroić na mniejsze kawałki. Zupę z kapustą gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy marchewkę i ziemniaki. Natomiast na patelnią dodajemy boczek i podsmażamy. Jak się wytopi tłuszcz to dodajemy cebulę i kiełbasę. Całość razem podsmażamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podsmażana kasza pęczak z kiełbasą i jarmużem 112Magda Minimum składników, ale za to maksimum smaku – może się zdziwicie ale to połączenie pęczaku, kiełbasy i jarmużu tworzy niesamowicie pyszne trio. Całość to świetna propozycja na prosty, szybki i ciekawy obiad. Idealny zimową porą – kasza jest znana ze swoich rozgrzewających właściwości, a całość ma coś sobie z comfort foodu. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka suchej kaszy(...)pęczak pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 2 garści jarmużu duża cebula sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy do dobrego odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Kiełbasę kroimy w plasterki. Liście jarmużu myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i brzydkie liście
Smaczna Strona
Soczewica z kiełbasą i warzywami na gęsto 105Soczewica gotowana z krojonymi warzywami doprawiona śmietaną i wzbogacona plastrami smażonej kiełbasy wędzonej. SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 150 gramów zielonej lub brązowej soczewicy; 500 ml domowego bulionu drobiowego; 70 gramów boczku surowego wędzonego; 1 nieduża, gruba kiełbasa parówkowa; 4 surowe frankfurterki; 1 większy pomidor; mała bulwa fenkuła; 2 łodygi selera naciowego; nieduża marchewka; 1 cebula;... Artykuł Soczewica z kiełbasą
Kuchnia Tomka
Chlebowa zupa pomidorowa 104litra rosołu drobiowo-wołowego 300 g czerstwego chleba 4 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 150 g wędzonej słoniny 150 g wędzonego boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną marchewką dodajemy do rosołu. Gotujemy około(...)minut, od momentu zawrzenia. Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy. Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi. Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Razem z tłuszczem
R'n'G Kitchen
Biała kiełbasa marynowana z pomidorami 106Biała kiełbasa smażona, a następnie marynowana w zalewie z cebulą, ziołami i pomidorami. BIAŁA KIEŁBASA MARYNOWANA SKŁADNIKI 500 gramów parzonej białej kiełbasy; około 300 ml przecieru pomidorowego najlepiej domowej roboty; 2 spore cebule; olej nierafinowany np. rzepakowy; suszony majeranek; 1-2 liście laurowe; kilka ziaren ziela angielskiego; ocet spirytusowy; cukier; sól, pieprz w ziarnach; przepis na... Artykuł Biała kiełbasa marynowana
Kuchnia Tomka
Bigos domowy z mięsem i kiełbasą . 118Składniki : kapusta kiszona mięso wieprzowe np. szynka surowa, biodrówka kiełbasa olej skwarki ze smalcem ziele angielskie pieprz czarny cały kilka listków laurowych pieprz czarny mielony kurkuma papryka czerwona słodka mielona sól kminek cebula ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K apustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygnięte mięso ( może być jeszcze trochę ciepłe ) kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ugotowanej kapusty. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę , kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiełbasa powinna się lekko zarumienić, pamiętajmy, aby ją od czasu do czasu przemieszać. Podsmażoną kiełbasę dodajemy
Przepisy i porady kulinarne
Gulasz warzywny z kiełbasą 97Krojone warzywa i kiełbasa duszone w sosie ze startych pomidorów doprawione suszonym oregano. GULASZ WARZYWNY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 2 laski kiełbasy śląskiej (około 250 gramów); 3 duże pomidory; 2-3 ziemniaki; 1 por; 3 duże białe (lub zwykłe) cebule; 1 papryka ostra; mała bulwa fenkuła; pęczek koperku; pęczek natki pietruszki; suszone oregano; pół szklanki oliwy; sól;... Artykuł Gulasz warzywny(...)kiełbasą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Łazanki z kiełbasą i białą kapustą 91ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI biała kapusta o wadze około 1 kg 250 gramów świeżych płatów makaronu lazania 200 gramów kiełbasy śląskiej plasterek słoniny wędzonej duża cebula dużo czarnego pieprzu w ziarnach sól przepis na łazanki z kiełbasą i białą kapustą Artykuł Łazanki z kiełbasą i białą kapustą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Zalewajka spod Przygłowa 99Składniki: 2 szklanki żuru 2 liście laurowe 3 szt ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1,5 kg ziemniaków 400 g białej surowej kiełbasy 100 g boczku wędzonego 2 cebule 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany 18% Przygotowanie: Kiełbasę zalewamy wodą (1,5 litra)wrzucamy liście i ziele, gotujemy przez(...)minut, wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Do wywaru z gotowania kiełbasy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy żur. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy
R'n'G Kitchen