puree - 3280 przepisów (strona:132/219)

Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 132

samym masłem, twarożkiem, dżemami, ale też z wytrwanymi serami i wędlinami. Upieczcie koniecznie! A na razie zobaczcie to cudo, które wyszło z blachy: ------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Puree z marchwi i kalafiora Bułki marchewkowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z dynią 141

Sezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne

Kto ugości moich gości?
Syrop dyniowy do kawy 205

domu. Może wielką specjalistką nie jestem, ale jak na pierwszy raz to wyszła bardzo fajna. A przepis na syrop znajdziecie poniżej:     Składniki: 300 ml wody 180 g puree z Czytaj dalej... Artykuł Syrop dyniowy do kawy pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Dżem z dyni 115

cukru, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru z wanilią, Kroimy dynię w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy aż zmięknie. Następnie blendujemy na puree, doprawiamy cukrem waniliowym i ewentualnie jeszcze cukrem zwykłym:)No i do słoików i pasteryzujemy przez

Anioły w kuchni
Puree z kalafiora 148

pieprz i sól, a następnie przerabiamy całość na miazgę metodą dowolną. Ja użyłam tłuczka do ziemniaków, ale może być to też blender czy cokolwiek innego ;) W razie potrzeby gotowe puree doprawiamy do smaku, a następnie zajadamy :) Najlepiej smakuje posypane odrobiną słodkiej papryki i posiekanym koperkiem w towarzystwie jajka sadzonego ;) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zdrowy deser z mango, jogurtu i macerowanych malin 153

Odstawić na 5 minut. W między czasie obrać mango ze skóry. Pokroić na kawałki. Zmiksować blenderem do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Do kieliszków lub szklanek nakładać naprzemiennie warstwy puree z mango i jogurtu naturalnego. Na górze ułożyć macerowane maliny (bez soku). Posypać odrobiną ksylitolu. Schować deser do lodówki na kilka godzin (schłodzony smakuje lepiej). Przed podaniem udekorować listkiem bazylii

Moja Delicja
Burgery z łososia, jarmużu i kopru 115

ości 50 gram jarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce   Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz

Mango Papaja
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 172

niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. Podane z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę. Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni

Ostra na Słodko
Ciasto z żurawiną i wanilią 157

ucierając. Do masy, na przemian dodawać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszając tylko do połączenia składników. Żurawinę delikatnie rozdrobnić blenderem, uważając by nie rozbić jej na puree, dodać resztę cukru, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować połowę ciasta, wyłożyć żurawinę, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach i przykryć drugą połową ciasta. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Wegański chlebek dyniowo-cynamonowy 168

cukru (użyłam dark muscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 1 mały banan 250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki) 550-600 g mąki pszennej (u mnie było to 200 g pełnoziarnistej i reszta białej) Nadzienie: 50-80 g cukru łyżka cynamonu

greenscarf
Gnocchi 156

Muszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki, rodem z Włoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki

Ania i Marcin gotują
Carbonara dyniowa z kiełbasą 147

upiekłam dynię w piekarniku. Co niektórzy jedzą hokkaido ze skórką. Muszę przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast! Carbonara z dynią i kiełbasą Składniki: 4 porcje 1 pieczona dynia hokkaido 200 g kiełbasy, u mnie pieczona

codojedzenia
Pomarańczowa zupa z dyni! 86

prażonymi pestkami z dyni. Polecam ze względu na smak, ze względu na kolor i dlatego, że przez tą zupę dynia wkupiła się do mojej kuchni. Zrobiłam z niej wyśmienite puree, dodałam ją do sałatek na surowo i przysmażoną. Również wspaniale sprawdza się z duszoną w brytfance pieczenią

Kuchnia Pani Wiosny
Pzepis na ciasto dyniowe 167

dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia łączymy, a następnie dodajemy do masy na przemian z puree dyniowym. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone na drobne kawałki orzechy laskowe i żurawinę. Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi 126

misie blendera. Papryki, po umieszczeniu ich w woreczku, również pozbywamy skórki - powinna pięknie odchodzić sama i umieszczamy je w misie blendera wraz z dynią. Miksujemy do uzyskania gładkiego puree. Całość przekładamy do ugotowanego bulionu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy i podajemy z grzankami, można polać oliwą. Składniki na grzanki: - dowolna ilość pieczywa (u mnie bułka żytnia razowa) - oliwa

Be Fit Be Strong