puree - 3280 przepisów (strona:136/219)

Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 130

dyniowy, lekko korzenny smak, czuć w nich sporą ilość orzechów, a suszona żurawina jest tu idealnym akcentem. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Jedna (70g) ok. 179kcal. Składniki mokre: - 400g puree z dyni - 3 łyżki masła orzechowego - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki suche: - 130g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich

Be Fit Be Strong
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 195

masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni  (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa serowa w chlebie 171

środki wybierając miąższ. Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę. Gotować do miękkości brokułów. Zdjąć z ognia. Z zupy usunąć liście laurowe i całą zupę zemleć blenderem na puree. Do zupy dodać ser, wstawić ponownie na ogień i ogrzewać do czasu stopienia się sera. Jeśli zupa wydaję się nam zbyt gęsta dodać trochę wody lub bulionu. Wymieszać i dodać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa krem z dyni z grzankami! 217

ogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby imbir, chili i pasta curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy solą. Kluseczki z dyni: - 1 szkl zmiksowanego puree z dyni - 1 żółtko - sól - łyżka czubata mąki ziemniaczanej - łyżka serka śmietankowego ( a użyłam mascarpone) Wszystko mieszamy dokładnie, i gotujemy kluski metodą kładzenia na wrzątek. Tzn. W rondlu gotujemy wodę

SMYKWKUCHNI
Sernik dyniowy 135

kolor (w zależności od rodzaju dyni sernik może być żółto złoty jak u mnie lub pomarańczowy jeśli dodamy bardziej intensywnej w barwie dyni :)). Do sernika używamy puree z dyni z tego przepisu . Sernik jest w stylu amerykańskim. Robi się go dość szybko, piecze stosunkowo długo no i należy poczekać aż porządnie się schłodzi (około 12 godzin). Jednak na efekty warto

Wypieki i Rumieńce
.1104. sezon w pełni, a ich nie było 129

mamy sezon w pełni. No nic, już nadrabiam pysznymi placuchami ♥ Uwielbiam połączenie figi i dyni! Ostatnio w ogóle się zaprzyjaźniłam z dynią i w lodówce ciagle stoi słoik z puree ;) Wczoraj niestety kartkówka była...i nie poszła zbyt dobrze... :( Teraz pozostaje jedynie mieć nadzieję, że będzie chociaż możliwość poprawy... Pytacie o przepis na chałwę z wczorajszego wpisu...Oczywiście, że się

breakfast of dreams
Dietetyczny wegański jabłecznik „bez” 256

ciasto 450 g mąki (3 szklanki, u mnie była to 1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki kokosowej i 1 szklanka mąki pszennej) 2 duże banany 200 g puree z upieczonej dyni (można pokusić się o zastąpienie jej dodatkowymi bananami) 2 płaskie łyżeczki cukru jabłka w ilości odpowiedniej do wielkości jabłek, u mnie było to 8 malutkich jabłek farsz

greenscarf
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 208

tłuszczu. Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO

smacznieinatemat
Owsiane placki z dynią 101

zmielonych płatków owsianych 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej (lub ciut więcej proszku do pieczenia) 1/5 łyżeczki cynamonu po dwie szczypty zmielonych goździków i gałki muszkatołowej szczypta soli 3 łyżki puree z dyni (około 60 gram) jajko małe/średnie 2-3 łyżki mleka/wody olej kokosowy lub inny, masło do smażenia Płatki owsiane, sodę i przyprawy wymieszać. Dodać dynię i wbić jajko. Ponownie

tost z dżemem
PIEROGI UKRAIŃSKIE 138

drobno cebulę na maśle.Przełożyć do miski a na tej samej patelni podsmażyć boczek pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.  Ziemniaki odcedzić i za pomocą praski zrobić puree. Dodać boczek i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić dużą ilością pieprzu i odrobiną soli.  Z zagniecionego ciasta, wykrawać krążki i nadziewać farszem. Gotować ok 2-3 min od momentu wypłynięcia

pieprzny smaczek
Knedle ze śliwkami 174

były robione właśnie z ziemniaków gniecionych tłuczkiem, a nie praską). Odstawiamy je teraz do przestygnięcia. Można je ugotować dnia poprzedniego, a całą resztę zrobić na chwilkę przed obiadem.  Puree ziemniaczane dociskamy do dna garnka w taki sposób aby utworzyła nam się w miarę równa powierzchnia. Dzielimy na 3 części (można narysować znaczek Mercedesa ;) i jedną z tych części wyjmujemy

Jedzeniomania
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 452

części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan

Podróż w kulinaria
Restauracja Ale wino - Warszawa 177

pierwszego kęsa nas zachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego smaku nie możemy zapomnieć! Dla kontrastu wybraliśmy dorsza - był bardzo dobry - idealnie przyrządzony, z puree ziemniaczanym, chrupiącymi warzywami i sosem z masłem rakowym! Nic dodać nic ująć! I pewnie gdyby nie ten boczek można byłoby się rozpływać nad tymi smakami, ale boczek przyćmił wszystko! Alewino.pl

Plate of Joy
Brownie dyniowe 146

lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-). Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce w oddzielnym wpisie. Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) 691

gładki krem za pomocą widelca lub blendera. Używam najczęściej widelca, ale zauważyłem, że kiedy uciera się banany blenderem, placuszki są bardziej zbite i łatwiejsze do obrócenia.  Do puree z bananu dodajemy jajko i dokładnie łączymy między sobą.  Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni formujemy placuszki o średnicy ok. 5-6 cm. Smażymy z każdej strony

Kuchnia Łukasza