dyniowy, lekko korzenny smak, czuć w nich sporą ilość orzechów, a suszona żurawina jest tu idealnym akcentem. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Jedna (70g) ok. 179kcal. Składniki mokre: - 400g puree z dyni - 3 łyżki masła orzechowego - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki suche: - 130g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich
Be Fit Be Strongmasła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany
Smakowity Blog Kulinarnyśrodki wybierając miąższ. Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę. Gotować do miękkości brokułów. Zdjąć z ognia. Z zupy usunąć liście laurowe i całą zupę zemleć blenderem na puree. Do zupy dodać ser, wstawić ponownie na ogień i ogrzewać do czasu stopienia się sera. Jeśli zupa wydaję się nam zbyt gęsta dodać trochę wody lub bulionu. Wymieszać i dodać
Sztuka gotowania w/g Samiryogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby imbir, chili i pasta curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy solą. Kluseczki z dyni: - 1 szkl zmiksowanego puree z dyni - 1 żółtko - sól - łyżka czubata mąki ziemniaczanej - łyżka serka śmietankowego ( a użyłam mascarpone) Wszystko mieszamy dokładnie, i gotujemy kluski metodą kładzenia na wrzątek. Tzn. W rondlu gotujemy wodę
SMYKWKUCHNIkolor (w zależności od rodzaju dyni sernik może być żółto złoty jak u mnie lub pomarańczowy jeśli dodamy bardziej intensywnej w barwie dyni :)). Do sernika używamy puree z dyni z tego przepisu . Sernik jest w stylu amerykańskim. Robi się go dość szybko, piecze stosunkowo długo no i należy poczekać aż porządnie się schłodzi (około 12 godzin). Jednak na efekty warto
Wypieki i Rumieńcemamy sezon w pełni. No nic, już nadrabiam pysznymi placuchami ♥ Uwielbiam połączenie figi i dyni! Ostatnio w ogóle się zaprzyjaźniłam z dynią i w lodówce ciagle stoi słoik z puree ;) Wczoraj niestety kartkówka była...i nie poszła zbyt dobrze... :( Teraz pozostaje jedynie mieć nadzieję, że będzie chociaż możliwość poprawy... Pytacie o przepis na chałwę z wczorajszego wpisu...Oczywiście, że się
breakfast of dreamsciasto 450 g mąki (3 szklanki, u mnie była to 1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki kokosowej i 1 szklanka mąki pszennej) 2 duże banany 200 g puree z upieczonej dyni (można pokusić się o zastąpienie jej dodatkowymi bananami) 2 płaskie łyżeczki cukru jabłka w ilości odpowiedniej do wielkości jabłek, u mnie było to 8 malutkich jabłek farsz
greenscarftłuszczu. Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO
smacznieinatematzmielonych płatków owsianych 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej (lub ciut więcej proszku do pieczenia) 1/5 łyżeczki cynamonu po dwie szczypty zmielonych goździków i gałki muszkatołowej szczypta soli 3 łyżki puree z dyni (około 60 gram) jajko małe/średnie 2-3 łyżki mleka/wody olej kokosowy lub inny, masło do smażenia Płatki owsiane, sodę i przyprawy wymieszać. Dodać dynię i wbić jajko. Ponownie
tost z dżememdrobno cebulę na maśle.Przełożyć do miski a na tej samej patelni podsmażyć boczek pokrojony w bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odcedzić i za pomocą praski zrobić puree. Dodać boczek i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić dużą ilością pieprzu i odrobiną soli. Z zagniecionego ciasta, wykrawać krążki i nadziewać farszem. Gotować ok 2-3 min od momentu wypłynięcia
pieprzny smaczekbyły robione właśnie z ziemniaków gniecionych tłuczkiem, a nie praską). Odstawiamy je teraz do przestygnięcia. Można je ugotować dnia poprzedniego, a całą resztę zrobić na chwilkę przed obiadem. Puree ziemniaczane dociskamy do dna garnka w taki sposób aby utworzyła nam się w miarę równa powierzchnia. Dzielimy na 3 części (można narysować znaczek Mercedesa ;) i jedną z tych części wyjmujemy
Jedzeniomaniaczęści, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan
Podróż w kulinariapierwszego kęsa nas zachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego smaku nie możemy zapomnieć! Dla kontrastu wybraliśmy dorsza - był bardzo dobry - idealnie przyrządzony, z puree ziemniaczanym, chrupiącymi warzywami i sosem z masłem rakowym! Nic dodać nic ująć! I pewnie gdyby nie ten boczek można byłoby się rozpływać nad tymi smakami, ale boczek przyćmił wszystko! Alewino.pl
Plate of Joylubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-). Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce w oddzielnym wpisie. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćgładki krem za pomocą widelca lub blendera. Używam najczęściej widelca, ale zauważyłem, że kiedy uciera się banany blenderem, placuszki są bardziej zbite i łatwiejsze do obrócenia. Do puree z bananu dodajemy jajko i dokładnie łączymy między sobą. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni formujemy placuszki o średnicy ok. 5-6 cm. Smażymy z każdej strony
Kuchnia Łukasza