puree - 3280 przepisów (strona:143/219)

Wieprzowina "szarpana" (pulled pork) 177

sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie ' Smak mojego domu '. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia!  Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości 4 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 1/4 łyżki soli 3 łyżki papryki słodkiej

My Culinary Art
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 511

garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 215

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone

Moja Delicja
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 212

łyżki śmietany, pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził

Moja Delicja
Rybny przekładaniec 180

zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami - w przepisie z tymiankowe puree bataty z cytryną

SzczyptaSmaQ
Filet z kurczaka w sosie borowikowym. 201

mięso, mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy z ogórkiem, jabłkiem, kukurydzą z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem. Do wszystkiego, w miarę możliwości przemycamy odrobinę promieni słonecznych... Smacznego

BaRepas
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 167

wtedy sos będzie bardziej gęsty) Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach

e-PrzepisyKulinarne
Puree z selera i ziemniaków 165

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych w Ciechocinku miałam okazję skosztować puree z selera i ziemniaków, a jako że jestem wielką fanką tego warzywa, postanowiłam przygotować go w domu.       Na dwie porcje: 1/3 selera 2 ziemniaki 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła sól, pieprz   Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki, selera również. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Jadło i czytadło
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 193

kukurydzianych tortilli Przygotowanie:   Przy pomocy np., blendera wymieszać sok z limonki, pomarańczy, czosnek, olej roślinny, liście kolendry, kminek, drobno posiekaną cebulę i paprykę chipotle. Mieszać aż uzyskamy konsystencję puree. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paski. Przygotowaną wcześniej marynatę i paski wołowiny umieścić w worku do marynowania żywności i przechowywać w lodówce od 2-4 godzin. Po tym czasie

naRuszcie
Drobiowe kotlety mielone 341

patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (mi to zajęło ok 5 minut). Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Smacznego

My Culinary Art
Łosoś pod pesto i awokado na ziemniakach podany. 216

zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy

BaRepas
Obiad za 10 zł - ziemniaczana tarta z kaszanką i surówką z sałaty lodowej. 230

25zł -sól, pieprz Łączny koszt w oparciu o ceny marketowe wyniesie 10,15zł Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do ziemniaków i ugniatamy na puree. Naczynie do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ziemniaki. Kaszankę bez tłuszczu podsmażamy na patelni z porem. Jeżeli Wasza kaszanka jest mało przyprawiona możecie dodać pieprzu, soli, bądź cebuli. Ja używam

BaRepas
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 210

Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z kalafiora 154

pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Odcedzić kalafior, dodać masło i rozgnieść jak ziemniaki na puree. Dodać cebulkę, sól i pieprz, wymieszać. Następnie dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z ob stron na złoty kolor

pink envelope
Kwiatowe ptysie na deszczowe poranki 180

ptysie- wodę gotujemy w garnku z grubym dnem, wrzucamy masło i mąkę i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliły. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka i ma konsystencję ziemniaczanego puree zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy ciasto jest chłodne dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę.    Otrzymaną masę wkładamy do cukierniczego rękawa z dużą gwiazdkową końcówką i wyciskamy

les mirabelles