kakaowy krem / mus z ciecierzycy z puree truskawkowym~ Jakie to było pyszne! ♥ Kocham ciecierzycę - i na słodko i na wytrawnie. A najlepsze, że nic z niej się nie zmarnuje, bo nasiona można zjeść, a wodę z puszki czy z gotowania użyć do bez lub biszkoptu :D Btw. w sobotę udalo mi się zrobić biszkopt który już nadaje się do publikacji
breakfast of dreamsszklanka cukru ~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody ~galaretka truskawkowa na 0,5l wody, szybko tężejąca KLIK ~0,5l wody ~400g świeżych truskawek 400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia masy. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka
chili & sugarpiekarnika i piec ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić. ~800g jogurtu naturalnego ~30g żelatyny ~130ml wrzącej wody ~35 tabletek stevii ~3 brzoskwinie (obrane i wypestkowane) Brzoskwinie zmiksować na puree i wymieszać z jogurtem. W wysokiej szklance umieścić żelatynę i stevię i zalać wodą, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać do masy jogurtowej, wymieszać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia co jakiś
chili & sugartrzcinowy) ~łyżka świeżo zmielonego cynamonu ~1/2 łyżeczki zmielonych goździków ~1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ~1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~szczypta soli ~450g puree z dyni ~4 jajka ~3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ~szklanka rodzynek ~1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych (opcjonalnie, ja pominęłam) Pierwsze dziewięć składników (od mąki pszennej do szczypty soli
chili & sugarpszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree z dyni ~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :)) ~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe) dodatkowo
chili & sugarorzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką
Marder&Marder Manufacturetwardawą skórkę i niezwykle mięsisty środek. Zrobiłem go już kilka razy. Tyle ile dyni miałem. I pewnie na jesień, jak się dynie pojawią, wrócę do tego przepisu. 240 g puree z dyni ( przygotowanego w ten sposób ) 480 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki
Marder&Marder Manufactureilością, zależnie od gatunku ziemniaków. Należy więc kontrolować masę, by nie była zbyt rzadka. Upieczoną paprykę miksujemy blenderem, wrzucamy ją do ziemniaków i miksujemy wszystko razem na gładkie puree. Jest ono lekko pikantne, ponieważ papryka przechodzi przyprawami z kurczaka. Całość przyjemnie rozgrzewa i jest idealne na jesienne obiady
Kuchenna Kontrrewolucyadoprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry i podajemy na podgrzanym talerzu, polane gorącym sosem i puree z ziemniaków
Kuchenna Kontrrewolucyatrakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki) 200 g białej czekolady 175 g mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania nadzienia: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym/średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy wódkę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-7 minut, aż odparuje
My Culinary Arttruskawek szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru brązowego makaron typu nitki sól Wykonanie: Truskawki wymyć, obrać z szypułek i umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować na puree. Dodać jogurt, cukier, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie- tak jak zawsze. Wyłożyć porcję makaronu, polać sosem i udekorować całymi owocami. Smacznego
Krakowskie smaki Anidyniowym w towarzystwie aromatycznych przypraw.W końcu jesień już puka do drzwi. A jak jesień, to przecież i dynia... Na 2 porcje: 1 jajko 30 ml mleka 2 duże łyżeczki puree z dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki wanilii (ekstrakt - ja nie miałam, dałam cukier waniliowy) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej
My simple kitchenSirup Składniki na jedną butelkę: 375 ml wody 345 g cukru 2 łyżeczki cynamonu* 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej 3 łyżki puree z dyni Wlej wodę do garnka i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy dodaj pozostałe składniki. Gotuj dalej przez około 5 minut
My simple kitchenOstatnio na wielu blogach panoszyły się musy jabłkowe i puree z dyni. Ja także sie w nie zaopatrzyłam, ale postanowiłam również zrobić mus z pigwy. Przyrządzałam go już rok temu i wykorzystałam m.in. jako farsz do naleśników czy dodatek do owsianki i jogurtu. Część zapasów trafiła do brzuszka także prosto ze słoiczka:D A oto przepis: Składniki: pigwa w dowolnej
My simple kitchen