puree - 3280 przepisów (strona:139/219)

Polenta 170

Polenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku. Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamiego Olivera  Jamie's Italian , podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polenta była podana własnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 196

chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso  Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach pożegnalnego prezentu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z kurczaka 102

niową i pie­czemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Ponieważ miałam dość grube filety po zwinięciu roladek spięłam je dodatkowo wykałaczkami. Podałam z puree ziemniaczanym wykonanym zgodnie ze wskazówkami z blogu Just my Delicious (dodałam odrobinę mozarelli i suszonych pomidorów, które zostały mi z przygotowanego farszu

cucinare
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 114

minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut, aż nieco przestygną, następnie obierz, a miąższ przełóż do dużej miski i przeciśnij go za pomocą praski tak, aby powstało gładkie puree. Wyłóż je na stolnicę lub blat, dodaj mąkę oraz oliwę i ugniataj ciasto przez ok. 5 minut, podsypując w razie potrzeby. Podziel ciasto na cztery części, każdą roluj i pokrój

Roślinna - blog wegański
ALEJA 40 - pierwsze urodziny - 1 sierpnia 2015 201

chciała zajadać się samą kaszą bez dodatków - ugotowałabym ją sobie własnoręcznie w domu... Na osłodę spróbowałam delikatnych naleśników z serkiem mascarpone i malinowym coulis - czyli "po polskiemu" po prostu puree malinowym [cena urodzinowa=PLN 10] Trzeba przyznać iż potrawa z nawiązką zaspokoiła moje estetyczne wrażenia. Dodatek czerwieni na talerzu w postaci truskawek i plastrów arbuza przyjemnie akcentował z wysmażonymi

Grunt to przepis!
Wołowy gulasz z siemieniem lnianym 161

Dziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej rzepakowy

Wielopokoleniowo
Żółty chleb kukurydziany 120

suchych drożdży 190 g letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą oraz cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego i sprężystego ciasta. Pod koniec wsypać resztę kukurydzy

Nastoletnie Wypiekanie
Krem z kukurydzy z bekonem 117

zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Krem przełożyć do miseczek i na wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego bekonu. [Żeby

Trzeci talerz
Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella 246

kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Schab zapiekany z mozzarellą (6 porcji) Składniki: 6 kotletów

karmelowy
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 167

Pochodzi z Nowej Zelandii, w której znajduje się miasto Jarrahdale. Skórka ma sino-zielone zabarwienie, za to miąższ ma odcień pomarańczowy. Jest miękki i nadaje się do gotowania, na puree oraz do deserów. Dynia makaronowa Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, a jej owoce ważą zwykle od 2-4 kg. Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądem przypominają

Ostra na Słodko
Ziołowy sos do sałatek 142

użyć do sałatki.  Jak sobie dobrze przypominam, było to jakieś 20 lat temu. Byłam wtedy na studiach i zaczynałam przygodę z kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było

bistro mama
.1057. koniec dzieciństwa 103

kokosowe trufle jaglane z puree malinowym~ Dzisiaj. To TEN dzień. Dzień w którym zaczyna się mój 18 rok życia, Jestem pełnoletnia, ale czy dorosła? Sama nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Mimo, że przez te 18 lat wiele przeszłam i wiele mnie życie nauczyło, nie uważam się za osobę dorosłą, która w pełni może o sobie decydować. Są w moim

breakfast of dreams
Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej mąki z cynamonową śmietaną 131

się nam w rękach. Dodajemy jajko i mleko - ponownie mieszamy. Masą wykładamy formę do tarty, podpiekamy ją przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa dyniowa: - 500 mililitrów puree z dynii - 200 mililitrów śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane - szczypta soli - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 186

Danie było bardzo smaczne i idealnie wpisywało się w tematykę festiwalu. Marchewka była może nieco z zbyt al dente, ale samo połączenie konsystencji idealne. Dla Kesji i Marcina puree było najlepszym, jakie w życiu jedli. Całość nie jest może szczególnie wyszukana, ale naprawdę smaczna i dobrze doprawiona. Okiem Kesji: Miałam złe przeczucia co do tej restauracji, bo Grand Hotel

Życie zamknięte w smaku