małym ogniu przez ok. 8-10 min. Kiedy sos nabierze poprawnej konsystencji, dodajemy wcześniej usmażone polędwiczki i gotujemy jeszcze 2-3 min. Serwujemy na ciepło z makaronem , puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszawrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal
Poezja smakułyżki jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru pudru 250 g truskawek świeżych 3 łyżeczek cukru Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy na mniejsze kawałki. Truskawki oczyszczamy cukrujemy do smaku. Truskawki miksujemy blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce
Podróż w kulinariaprzykryciem przez około godzinę. Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKDeser powstał dosyć przypadkowo. Zalegały mi w domu batoniki Cini Minis, a w zamrażalniku było jeszcze trochę malin. Maliny odmroziłam, zmiksowałam na puree. Batoniki pokruszyłam, a do tego wszystkiego ubiłam troszkę kremówki z mascarpone i powstał pyszny deserek! Gorąco polecam wypróbować ;) Przypominam również, że jeszcze tylko dzisiaj do północy czekam na Wasze zgłoszenia konkursowe. Po tym czasie wybiorę czwórkę
Nastoletnie Wypiekaniemakaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza recenzja Czas na deser – czerwone owoce na gorąco z lodami. Była w nim zachowana równowaga między słodyczą
Moja pasja smakubiałym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Ossobuco można podawać z ryżem albo puree ziemniaczanym . Poza mięciutkim mięsem i pysznym sosem zjada się też szpik ze środka kości, pomagając sobie wykałaczką albo małym widelczykiem, bo to prawdziwe delicje. Danie przed podaniem najczęściej posypuje się
Smaczna Pyzaząbki czosnku świeża kolendra i bazylia Przygotowanie kalafiora: Wrzucamy go surowego do blendera. Blendujemy pulsacyjnie, aby rozpadł się na małe kawałki, jednak trzeba uważać, aby nie zamienić go w puree kalafiorowe. Tak poszatkowany kalafior wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, sól i pieprz, zalewamy wodą i gotujemy około 6 minut, aż zrobi się miękki. Przygotowanie krewetek: Nasze krewetki wkładamy
PaleoLifeprzygotowuje się go expresowo. Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego puree jak mango-lassi. Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, każdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie zbyt słodkie. Obiad 100 g cielęcina, łopatka 15 g olej kokosowy 6 g czosnek 160 g seler korzeniowy 200 g ziemniaki 100 g jabłko Przepis: Puree z ziemniaków – ziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie
Kucharzycacukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% 15 g płatków kukurydzianych 4 g zarodków pszennych 300 g pomarańczy Przepis: Owoc obrać ze skórki i podzielić na mniejsze
Kucharzycausunąć łodygi, ale pozostawić pestki, bo to właśnie w nich jest „ogień”) 1 łyżka soli ¾ szkanki octu W blenderze z pokrywką dokładnie zmiksować chili wraz z solą na gładkie puree (uważać, żeby nie chlapało, bo ostra mikstura może poparzyć skórę) . Przelać do słoika lub pojemnika, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do fermentacji (na ok. 24-48 godzin
Jem więc Jestemktóra z powodzeniem można modyfikować przez dodatek różnych przypraw, owoców, bakalii czy choćby czekolady, pralinek czy aromatów spożywczych. Ważne żeby pamiętać o tym, że dodając do masy owoce czy puree owocowe – dodajemy do lodów wodę, więc trzeba zmienić proporcje bazy – zmniejszyć ilość mleka a zwiększyć ilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym
Karo in the Kitchennakładać porcję sorbetu. Podawać posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego! Jeśli nie lubicie, gdy pod zębami chrupią Wam pestki malin, należy maliny całkowicie rozmrozić (lub użyć świeżych), zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałe składniki i umieścić na kilka godzin w zamrażalce, co jakiś czas wyciągając i miksując, by sorbet nie zamarznął na dobre
Nastoletnie Wypiekanieczęści szparagów wraz z wywarem zmiksować na gładki krem. M asło rozgrzać na patelni, dodać mąkę i mieszając cały czas dolewać ok. 2/3 szklanki słodkiej śmietanki, zagotować. Dodać ser, puree ze szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Na makaron wyłożyć
Czerwień i błękit