puree - 3280 przepisów (strona:113/219)

Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 215

czerwone twarde jabłko Wykonanie: Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i do gorących wlać mleko i dodać masło i jajka. Ponownie postawić na małym ogniu i zmiażdżyć praską na gładkie puree. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju z suszonych pomidorów i podsmazyć na nich przez minutkę cebulkę pokrojoną w krążki, odsączone pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną sałatę rzymską. Doprawic do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ekstrakt cytrynowy 135

Powiem Wam, że umieściłam zdjęcie tego ekstraktu na Instagramie i nie spodziewałam się, że będzie, aż tyle zapytań o przepis. Miałam już na dziś przygotowany wpis z puree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy

Mania Wypiekania
TYMIANKOWY KURCZAK Z OLIWKAMI 154

Podlewamy bulionem ,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do miękkości.Doprawiamy.Zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimniej wody.Chwilę zagotowujemy i gotowe.Podajemy z makaronem lub puree ziemniaczanym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Parówki w sosie pomidorowo-paprykowym 136

smaku. Wymieszać. Parówki przekroić wzdłuż i włożyć do sosu. Wszystko razem udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości papryki.  Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą bazylią z puree ziemniaczanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne risotto z dynią 151

później podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy dynię do miękkości, najlepiej pod przykryciem. Dodajemy do niej mieloną gałkę, imbir i goździki, zdejmujemy. Jedną trzecią uduszonej dyni rozgniatamy widelcem na puree, resztę zostawiamy w całości. Odkładamy na bok. W rondlu rozgrzewamy kolejną porcję masła i łyżkę oliwy, rumienimy i wysmażamy na chrupko cienko skrojony boczek. Do zrumienionego dodajemy posiekaną cebulę

Karo in the Kitchen
Polędwica z dorsza z pieca 149

kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami brokułów. Świetnie komponuje się także z sosem chrzanowym i puree z zielonego groszku. Do tego ziemniaczki lub kasza jaglana. Zdrowo, smacznie i łatwo;D Składniki: 360 g polędwicy z dorsza sól, szczypta świeżo mielonego pieprzu kilka ziarenek pieprzu i ziarenek kolendry

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami 184

sztuk Figi – 4 sztuki Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą, a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu razem z daktylami i ksylitolem. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Gotowe ciasto schłodzić

Kuchnia Bon Appetit
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 154

przyprawa w tej zupie, bo cudownie podkręca smak porów i nadaje bulionowego smaku) pół łyżeczki gałki muszkatołowej , która z kolei super współgra z ziemniakami, przy okazji, jak będziecie robić puree ziemniaczane dodajcie ciut tej przyprawy, zwyłke pyry a smakują wtedy wybornie sól do smaku (łyżeczka) 2 łyżki delikatnego w smaku oleju roślinnego przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi aparat

greenscarf
Burgery z szynki 171

lubiła, ale wole domowe sosy i wiem wtedy co jem;) I burgery zawsze są świeże, gorące, prosto z pieca;) Można je jeść nie tylko w bułce, do tłuczonych ziemniaków, puree czy frytek też świetnie pasują;) Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego sól, pieprz, słodka papryka - papryki dość dużo

Zasmakuj Kuchni
PUREE Z ZIEMNIAKÓW ZE ŠMIETANĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 113

jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały się puszyste i gładkie.Ja natomiast robię puree ,gładkie i przejrzyste ,ucierając je na gładką masę.Mozemy oczywiście dać mniej śmietany ,a efekt też będzie wyśmienity.Zapraszam.   1KG.ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCh 1/2KUBKA  ŚMIETANY 12% KOPEREK ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZIEMNIAKI UTŁUC

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 122

Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami. 4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Knedle twarogowo-dyniowe ze śliwkami 175

dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam...  Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności od ich wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem

Czerwień i błękit
dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 128

godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;) składniki: 500 g mąki chlebowej ok 1/4 niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn

6niebo
Sos pomidorowy 104

nich zioła a następnie pomidory. Całość gotować tak długo, aż pomidory stracą swój kształt, a woda z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Gotowy sos można dodatkowo zmiksować na konsystencję puree. Sos przełożyć od słoików i zawekować

Kuchnia Bon Appetit
Zdrowe ciasteczka dla dzieci. Owsiane z nasionami chia. 169

Ciasteczka owsiane z puree z dyni i nasionkami chia. Bardzo fajny i smaczny pomysł na jesienne zdrowe ciasteczka, bez glutenu, bez cukru z odrobiną miodu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i oleju kokosowego. Są to niewątpliwie zdrowe ciasteczka dla dzieci. Nadają się idealnie jak zdrowa przekąska do szkoły, czy też propozycja jako podwieczorek. Ciasteczka można też zjeść na szybkie śniadanie

SMYKWKUCHNI