pieczenia 1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym) 1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C° przez 40 min, a następnie zmiksuj) 4 dojrzałe banany Rozgrzej piekarnik(...)masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj. Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy. Równomiernie wygładź powierzchnię i wstaw
Roślinna - blog wegańskiPrzepis na krem z mango znalazłam u niezawodnej Doroty . To świetny dodatek do wypieków. Wkrótce na moim blogu dwie propozycje z wykorzystaniem mango curd. Składniki: puree z 1 dużego bardzo dojrzałego mango (ok. 250 g) 60 g cukru pudru, przesianego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 żółtka, w temperaturze pokojowej 25 g masła, w temperaturze pokojowej 3 płaskie(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Mango obrać, pokroić w kostkę. Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek (ewentualne grudki przetrzeć przez sito). Umieścić w garnuszku. Dodać cukier, sok z cytryny, żółtka. Podgrzewać, cały czas mieszając, przed samym momentem zagotowania ściągnąć z palnika, by masa się nie zwarzyła. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody i wlać do garnuszka
Czerwień i błękitMango bellini Dziś króciutko, bo szkoda tracić czasu. Na ostatnią sobotę karnawału polecam koktajl z włoskim rodowodem. Przyjemnego wieczoru! Składniki na 1 koktajl: 60 ml puree z mango 120 ml prosecco lub szampana 1 łyżka soku z malin Do wysokiego smukłego kieliszka (szampanówki) wlać puree z mango. Uzupełnić szampanem i sokiem. Wypić i bawić się do rana
Pełny talerzłyżeczki soli ¾ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu 150 g miękkiego masła 175 g jasnego muscovado 1 jajo ½ szklanki puree z dyni Nadzienie serowe 200 g serka Almette gruszka z jabłkiem 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Serek wymieszać z wanilią. Schłodzić w lodówce Cukrowo-korzenna posypka 5 łyżek cukru brązowego(...)Wymieszać z solą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kardamonem. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez
Pełny talerztwarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree
Pełny talerzplastrów z puszki) 1/2 szklanki rodzynek 1-2 papryczki chili 400 ml mleka kokosowego 125 g (1 opkaowanie) serka kremowego Arla Apetina papaja i curry - India 1/2 szklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)gorącą wodą, odstawić na 5 minut. Następnie osączyć na sitku. Wymieszać z ananasem i podsmażonym kurczakiem. Chili opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Mleko kokosowe rozmieszać z kremowym serkiem i puree z dyni. Dodać natkę pietruszki i kolendry, chili, doprawić do smaku sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka
Pełny talerzcukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę białka ubić na sztywną pianę około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie puree. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka wymieszać ciasto(...)malinowym puree i pianą z białek nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć podawać z musem malinowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz 30 - 40 minut, aż będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż przestygną. Obierz i 1 buraka zmiksuj na puree, a trzy pozostałe pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki listków świeżego tymianku(...)białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny, dodaj 2 łyżki sera koziego. Podawaj z listkami tymianku i serem kozim lub parmezanem
Kredowe Menuminut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić puree truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe dwa pucharki napełnić puree z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu capri 2 czubate łyżki maki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju(...)zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut. Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp
Dzieje kuchennej Wiewióryminut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam je za delikatny korzenny aromat, który bułeczkom nadaje piwo oraz puree z dyni. Warto od czasu do czasu przygotować sobie dynię: obierz ją, pokrój w kawałki, posyp cynamonem, kuminem i kurkumą (lub pomiń przyprawy, jeśli za nimi nie przepadasz) i piecz(...)morskiej 300 ml ciemnego piwa (porter lub inne piwo górnej fermentacji) 150 ml roślinnej maślanki ( mleko roślinne + 1 łyżka soku z cytryny) 4 łyżki syropu klonowego 2 czubate łyżki puree z dyni/ 4 łyżki oliwy pestki dyni , słonecznika lub płatki owsiane do posypania Piekarnik rozgrzej do 200 °C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj sobie dużą miskę, do której wsyp
Roślinna - blog wegańskipełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej(...)roślinną „maślankę” : do podanej ilości mleka wlej 2 łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odczekaj 3 minuty. „Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu
Roślinna - blog wegańskipiekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Jajka dokładnie rozbełtać trzepaczką. Dodać kefir i dokładnie wymieszać.Stopniowo dodawać puree, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i olej tak, żeby powstało gładka i jednolita masa. Smażyć na oleju z obu stron na złoto. Podawać z cukrem pudrem lub golden syrupem, syropem klonowym, orzechami, bakaliami, jednym słowem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!żaroodpornego lub ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka. Ostudzoną zmiksować na gładkie puree. Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę wraz ze szczyptą soli. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz łyżkę śmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką(...)widelcem (w ostępach 0,5 cm). Włożyć do nagrzanego pieca i piec ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni, śmietankę, starty imbir (na tarce o małych oczkach), cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać łyżką. Przygotować posypkę: Płatki migdałów zmiksować z cukrem i cynamonem. Gotowe nadzienie wylać
Moja Delicja