papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę(...)koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły
kulinarnyJaŚwiętach w lodówce ogrom produktów, które w myśl zasady, że nic nie powinno się zmarnować trzeba wykorzytać.Jednym z tych produktów jest puree ziemniaczane, które mi zostało po wczorajszym obiedzie, dlatego dziś szybkie i delikatne kluseczki serowe.Czego użyłem:-ok 400 g puree-300 gram sera białego przeciśniętego w prasce-2 duże łyżki parmezanu startego-śmietana 12%, lub jogurt naturalny-szalotka
BaRepasdwie porcje:200 g makaronu ryżowego płaskiego10 pomidorków cherry1/2 szklanki groszku cukrowego1/2 cukinii1 ząbek czosnku1 szalotka1 papryczka chilli1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1 łyżeczka puree z tamaryndowca2 łyżeczki wody2 łyżki sosu sojowego2 łyżki olejuCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie(...)minut. 2. W szklance łączymy sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko
Tajskie smakijeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :)PLACUSZKI DYNIOWE Składniki: ok. 200 g puree z upieczonej dyni(...)spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień
Gotowanie to kochaniełyżka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki imbiru w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej5 łyżek masła klarowanegook.pół szklanki miodu1/3 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1 jajo5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę3 łyżki płatków owsianych2 łyżki wiórków kokosowych*Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka(...)Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj.Piecz
Gotowanie to kochaniemuszkatołowej1/4 łyżeczki imbiru w proszkupół tabliczki czekolady mlecznej, pokrojonej w kosteczkę5-6 łyżek żurawiny, świeżej lub suszonejMOKRE:szklanka cukru (dowolnego)1/2 szklanki oliwy z oliwek2 jajka w temp.pokojowej1 szklanka puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)KRUSZONKA:1/4 szklanki mąki2 łyżki cukru3-4 łyżki masła2 łyżki utartych w moździerzu płatków migdałowych + trochę do posypaniaPrzygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 170-180 stopni(...)suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki.PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj.Dodaj puree z dyni i zamieszaj.Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką.Posyp kruszonką i płatkami migdałów.Piecz ok. godzinę, aż patyczek
Gotowanie to kochanieżyciu zawodowym, osobistym jak i oczywiście w kuchni Po raz kolejny przedstawiam też 10 najpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam!1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku
karmelowymiękkości, co zajmuje mniej więcej 20-30 minut. Gdy zmiękną, przecedzamy, dodajemy masło, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko.4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego
My Culinary Artkwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2)świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik
Bon Appetit MałgorzatyKoniec z nudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję:1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)1 duża marchewka1 por - zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy(...)koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki
Bon Appetit MałgorzatyObiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku(...)mieszamy. Cukinię kroimy w plastry, smarujemy je olejem i doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Grillujemy na patelni grillowej (albo na zwykłej). Następnie wkładamy i plaster cukinii do pierścienia do puree, następnie ok. 4 łyżki gotowej potrawki i przykrywamy następnym plastrem cukinii. Całość dociskamy i układamy na talerzu. Ostrożnie wyciągamy pierścień. Możemy to zrobić także przy pomocy salaterki na zasadzie "babki
Bon Appetit Małgorzatyjędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata
SzczyptaSmaQpołączyłam wszystkie składniki. Zagotowałam, do momentu wrzenia. Następnie zmniejszyłam gaz i gotowałam ok. 10 min. mieszając w międzyczasie. Gotowy wystudziłam.2 banany4 łyżki musli śniadaniowego3 łyżeczki syropu piernikowego1 łyżka puree z daktyli*Musli połączyłam z 3 łyżkami syropu i puree. Wymieszałam. Odstawiłam na bok.Piekarnik rozgrzałam do 180st. Banany umyłam. Rozcięłam wzdłuż. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. W miejscu nacięcia upakowałam papkę
bastalenaRobiłam puree z grochu do golonki. Golonka została zjedzona a grochu trochę zostało. Po lekkich przeróbkach powstało bardzo smaczne smarowidło do chleba.składnikiszklanka puree z grochu2 ząbki czosnku, starteoliwazielony szczypior dymkapłatki chilipieprz1/2 zielonej papryczki chili przygotowanieSzczypior drobno pokroić, papryczkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała niezbyt gęsta pasta do smarowania. Ilość poszczególnych dodatków zależy od naszych
Stare GaryslonecznikaWykonanie:Dynie ugotowac na parze do miekkosci okolo 15 minut i zaraz odsaczyc.Puree dyniowe rozgniesc widelcem,dodac anyz i miod.Make z sola przesiac do duzej miski.dodac drozdze i puree z dyni, razem wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci.Wyrosniete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!