wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki. Włożyć(...)Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut. Od kwiatu cukinii odciąć cukinię, przekroić ją wzdłuż na pół i podsmażyć na oleju. Mięso pokroić w plastry, podawać z puree z pasternaku, kwiatem cukinii, podsmażoną cukinia i rukwią wodną. Przepis bierze udział w konkursie Alicji ze strony Wielki Apetyt. *miód lipowy lub rozmarynowy zastawa
królestwo garówlubię pietruszki - korzenia. Ale kiedy zrobiłam puree z mini książeczki o dorszu skrei postanowiłam go zrobić. Pan Andrzej Polan jest autorem dań z dorsza i jego puree przypadło wszystkim w moim domu do gustu. Jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. łosoś oliwa sos sojowy 3 korzenie pietruszki mleko sól 1 łyżeczka miodu biały pieprz Pietruszkę umytą
AZgotuj!lipcowym numerze Werandy znalazłam przepisy na dania na bazie zielonego groszku, bobu i fasolki szparagowej. Tak bardzo chciałam coś z nich wybrać, a wybór padł na… pieczone ziemniaki z puree z groszku. Wydłubałam odpowiednią ilość groszku, ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam o czekaniu kolejnych 10 minut (wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno(...)patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air. Puree (dla 2 osób): - 2 szklanki zielonego groszku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru Wszystkie składniki zblendować, nie musi być idealnie kremowo :) Smażone ziemniaki (dla 2 osób
Corner With Recipesnieugotowanej komosy ryżowej, opłukanej i odsączonej - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 3 łyżki otrąb owsianych - 5 łyżek siemienia lnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika - szczypta soli Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż(...)blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp je do miski, wymieszaj z otrębami, siemieniem lnianym i żurawiną. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, miód, olej, przyprawy. Do suchych składników wlej mokre, dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach
Corner With Recipessody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany
Corner With Recipesnaszym jadłospisie jest kasza. Z tego powodu rozpoczęłam poszukiwania mojego sposobu na kaszę jaglaną. Jak nie wiadomo co zrobić, to placki zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków(...)warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona Kaszę podgrzej na oleju, aż lekko zbrązowieje. Wlej wrzącą wodę
Corner With RecipesKoktajl dyniowy na bazie mleczka kokosowego Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga " Kwestia Smaku " 200 g puree z dyni* 1/2 banana sok z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 250 ml mleczka kokosowego Wycisnąć sok z pomarańczy. W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać banana, sok z pomarańczy, cynamon
Moja Galeria Smakusoczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu(...)ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym
SzczyptaSmaQminut. Wyciągamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza. 2. Maliny umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Puree malinowe, wraz z resztą składników na masę serową, umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Gotową masę przelewamy
My Culinary ArtDziś przedstawię mój sposób na bardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię
Rozpustne gotowaniepierwszy w życiu jadłam brukiew, na dodatek własnoręcznie ją wyhodowałam #dumna. W smaku podobna do kalarepki tylko bardziej wyrazista. Przygotowanie puree: Brukiew (dodałam jeszcze kalarepkę) obrać, umyć i ugotować do miękkości, po czym zblendować na gładką masę z kilkoma łyżkami mleka roślinnego dodając sól i gałkę muszkatołową Tofu przekroić i marynować najlepiej całą noc w soku z jednej pomarańczy, przed(...)podaniem dania usmażyć na patelni grillowej. Podawać z żurawiną lub tak jak ja sosem agrestowym. Smacznego! ps. aby danie byłe bardziej efektowne, czyt. puree nie hulało po całym talerzu można je podpiec w piekarniku w temp. 200 C około 20 minut uprzednio wyciskając je szprycą do ciastek- ja niestety byłam za bardzo głodna aby dodatkowo czekać
greenscarfzagotowujemy wodę i wrzucamy do wrzątku na 5-6 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ostudzony groszek umieszczamy w malakserze wraz z jogurtem, szpinakiem i bazylią, miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji puree. Wyjmujemy kurczaka z lodówki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażymy. Gdy zacznie nabierać białego koloru dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Kiedy(...)cebula się zeszkli, na patelnię dokładamy kaszę wraz z puree i mieszamy do ich połączenia. W tym czasie możemy usmażyć pokrojone pieczarki na maśle oraz ser. Smacznego
Be Fit Be Strongmoja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki(...)odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty. Marchewkę i fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze 12 minut. Doprawiamy solą jeśli istnieje taka konieczność. Gotowe puree podajemy z ugotowanymi warzywami oraz mięsem. Całość polewamy sosem i dekorujemy posiekanym koperkiem
Mango Papajasmakuje o tej porze roku, dlatego dziś były placuszki. Robiłam je w kilku wersjach, np z kaszą jaglaną, ale najbardziej smakują mi wykonane wg. tego przepisu: Składniki: 100 g puree z dyni (ok 7 łyżek) 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie dziś pełnoziarnista orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cynamon Dodatkowo 1 łyżka konfitury malinowej 1 łyżka suszonej żurawiny Puree miksujemy z masłem (można użyć oleju, ale mi bardziej smakują z masłem) i jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Ja polewam je konfiturą malinową mojej mamy i posypuję suszoną żurawiną, ale można je polać jogurtem naturalnym, też będzie pysznie. Ponieważ
Cynamonowe szczęścienastępnie wrzucić 2/3 pokrojonych na kawałki łodyg szparagów, podsmażać przez 3-5 minut. Pozostałą 1/3 szparagów ugotować do miękkości w bulionie, wyłowić i zmiksować z kilkoma łyżkami wywaru. Szparagowe puree odstawić na bok. Bulion zostawić na minimalnej mocy, cały czas powinien być gorący. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Dodać posiekaną cebulę(...)wchłonięty, dodawać kolejne 1/2 szklanki. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie al dente. Odłożone szparagi wymieszać z ryżem przed dodaniem ostatniej porcji bulionu. Gdy ryż będzie gotowy, dodać puree ze szparagów, wymieszać. Risotto zdjąć z płyty, dodać pozostałe masło i starty ser, szybko zamieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na talerze i podawać ozdobione świeżymi ziołami. Moje uwagi
Pełny talerz