Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną(...)odcinamy. Formę z ciastem nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie dyniowe: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce dokładnie mieszamy ze sobą puree z dyni, cukier, jajka, śmietanę, mąkę oraz przyprawy. Masę dyniową wykładamy na schłodzony spód ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut (lub chwilkę dłużej). Upieczone nadzienie
MyCookBook.pltylko na obiad, ale także do popijania z kubeczka podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Gorąco polecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już obranej) lub 500 g puree z dyni 2 spore ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1-2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz cukier ok. 4 łyżki oliwy(...)całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Zupę podajemy z lekko podprażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje też z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego! *Jeśli chcecie użyć gotowego puree z dyni, dodajecie je do garnka dopiero po obsmażeniu ziemniaków. Dalej postępujemy według przepisu
MyCookBook.plzastąpić go innym, dowolnym makaronem jaki akurat macie pod ręką (np. farfalle, rigatoni, penne). Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 400 g makaronu fusilli 1 czerwona cebula 500 g puree z dyni ok. 40-50 g startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżka masła 2 łyżki oliwy szczypta szafranu sól pieprz Wykonanie: Makaron przygotowujemy według instrukcji(...)opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Dodajemy puree z dyni, masło oraz szczyptę szafranu i smażymy kilka minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do dyniowego sosu i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy parmezanem oraz natką
MyCookBook.plliczbę. Tiramisu udekorowałam bitą śmietaną, posypką z krokantu oraz szczyptą cynamonu :) Składniki (na 6-12 pucharków): 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 200 ml śmietany 30% (schłodzonej) 400-450 g puree z dyni (schłodzonego) 4-5 łyżek cukru pudru (lub trochę więcej) 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy 1-2 łyżki(...)łyżki krokantu (można zastąpić posiekanymi, dowolnymi orzechami) cynamon (do oprószenia) Wykonanie: W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę oraz cukier. Ubijamy całość do momentu otrzymania gęstej masy. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do ich dokładnego wymieszania się z masą śmietanowo-serową. W tym momencie warto spróbować kremu. Może się bowiem okazać, że konieczne będzie jego dosłodzenie :) Kawę studzimy
MyCookBook.pldynia skradła prawie całą przestrzeń. Były zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy. Desery, kawy, syropy, risotto… A teraz czas na coś najważniejszego, czyli podstawę większości dyniowych przepisów czy puree z dyni. Składniki: 1 nieduża dynia (o mocno pomarańczowym wnętrzu) np. hokkaido Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek i obrać ze skórki. Pokroić(...)plastry i ułożyć w naczyniu Czytaj dalej... Artykuł Puree z dyni pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki puree z dyni, 200g mąka pszenna, 160g cukier, 130g jajka, 2 szt olej, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 małe opak przyprawa do piernika, 1 łyżeczka (opcjonalnie) Przygotowanie W większej misce mieszamy puree dyniowe, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka pszenna, 3 szkl drożdże instant, 3 opak (21g) cukier puder, 3/4 szkl sól, szczypta masło, 125g mleko, 1/3 szkl żółtka jajka, 3 szt puree z dyni, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak Dodatkowo cukier, 4-5 łyżek cynamon, 1 łyżka (opcjonalnie) białko jajka, 1 szt Przygotowanie Masło roztapiamy i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól(...)cukier puder i cukier waniliowy. Osobno mieszamy jajka, mleko i puree z dyni, dodajemy do mąki. Wyrabiamy krótko ciasto i dolewamy wystudzone masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, krótko wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem. Przykrywamy
Gotowanie moimi oczamiwlać 0,5 litra wody. Zagotować. Dodać masło, parmezan i wędzoną paprykę. Gotować do miękkości polenty i odparowania wody. Cały czas mieszać. Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii. Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce. Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić(...)rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami . Można też podgrzać w sosie pomidorowym. Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree z ziemniaków. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia 200 g cukru 250 g buraków czerwonych 3 jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g czekolady gorzkiej Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej, zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier. Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką
kulinarnyswiatdomiskładniki ciasto * 1 i 1/3 szklanki mąki * 1 jajko i 1 żółtko * 2 łyżki cukru pudru * 100 g zimnej margaryny Kasia z masłem * szczypta soli nadzienie * 400 g puree z dyni * 1/2 szklanki cukru * 2 jajka * 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 1 łyżeczka cynamonu * 1/4 łyżeczki imbiru mielonego * szczypta soli Sposób wykonania ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder(...)ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty wysmarowaną tłuszczem, dno ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200°C do lekkiego zrumienienia. nadzienie W misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp
Mix smakukrwi i poziom cholesterol u. Pamiętajcie, że naj lepsze deser y to te pełne wartościowych makro i mikroskładników oraz zdrow ia! Przepis na 3 porcje. Składniki na mus: - 100g puree z dyni - 1 banan - 1 jabłko/nektarynka - 1 pomarańcza Dodatki: - 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć) - 1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3 - kilka orzechów włoskich - banan, jabłko(...)nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji Obranego banana, jabłko i obraną pomarańczę (można obrać każdą jej cząstkę) wraz z puree z dyni umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki mus. Rozkładamy do trzech szklaneczek/miseczek. Do każdej wsypujemy po łyżce (lub więcej) płatków owsianych/bezglutenowych. Banana, jabłko lub nektarynkę kroimy w plasterki i kładziemy po kilka w każdej ze szklaneczek. Dodajemy
Be Fit Be Strongkremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)masła 100 g cukru pudru 250 g twarogu półtłustego CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę
My Culinary Artkolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym, ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze tę zaletę, że posiada cienką skórę i wcale nie trzeba(...)obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo domowe konfitury . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś kolejny przepis na wykorzystanie puree z dyni, a mianowicie na pyszną, słodziutką, pulchną babkę z dyni. Ma mnóstwo zalet, począwszy od tego, że jest naprawdę prosta w wykonaniu, szybko się ją robi, zawsze się udaje i wszystkim smakuje! Polecam! Składniki na babkę z dyni: szklanka 250 ml SUCHE SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej
Rozpustne gotowaniezasmakuje Wam i Waszym najbliższym. Idealne na jesienne obiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml wody + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 250g puree z dyni - 200g ryżu Arborio - 150ml wytrawnego białego wina (można zamienić na wodę, aczkolwiek z winem smakuje lepiej) - 100g surowej dyni - 2 cebule - 1,5 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego - 1/2 łyżeczki(...)środku = al dente, nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały bulion, ja zużyłam jedynie 360ml). Tak naprawdę konsystencja zależy od naszych upodobań. Do gotowego risotto dodajemy puree z dyni oraz posmażonej dyni, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na minutę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy parmezanem. Możemy dodać
Be Fit Be Strong