zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli(...)Rybę wykładamy na dynie i podajemy z pieczoną skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z puree z fioletowych ziemniaków
SzczyptaSmaQszklankami wrzącej wody, dodaję trochę soli i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min, aż zmięknie całkowicie. Po tym odstawiamy do przestudzenia. W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są słodkie, to radzę dodać 2 łyżki miodu (ja nie dodawałem). Ja używam do połączenia składników jedynie
Kuchnia Łukaszatheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 350 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g masła 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami(...)połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto. Stolnicę posypać dużą ilością mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć scones
kulinarnyswiatdomiciasta przypomina wypieki z dodatkiem orzechów. Słodki kajmak świetnie uzupełnia całość, polecam :) Przepis pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. W oryginale występuje z bananowym kremem karmelowym. szklanka puree z dynii szklanka płatków owsianych górskicch 2/3 szklanki wrzątku 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki dobrego(...)kajmaku z dodatkiem soli do posmarowania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puree z dynii mieszamy z płątkami i zalewamy wrzątkiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy namoczone płatki i pozostałe skladniki. Gdy składniki się połaczą przelewamy masę do formy o średnicy 18 cm. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka
Mienta blogtheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki tortowej 14 g drożdży suchych szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka ekstraktu z wanilii 4 duże jabłka Dodatkowo: olej cukier puder Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać
kulinarnyswiatdomizmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżka przyprawy korzennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną(...)cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
Czerwień i błękitOstatnio będąc w TKMAXX (już w pełni tam okres świąteczny), kupiłam puree kokosowe firmy Monin (0,5l). Idealnie nadaje się do drinków, shake'ów, oraz jako dodatek do kawy :) Dziś zastosowanie do Caffe Latte. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpiątkowy obiad idealny będzie pieczony łosoś z dodatkiem brokułowego puree. Polecam, jest to lekki i smaczny obiad :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkolejnym serniku. Ten nie krzyczy Boże Narodzenie , ale za sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu(...)spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 40 g dżemu z czerwonych pomarańczy Masło rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachowuje przez kilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie. Składniki: 250 g puree z dyni (ok. szklanki) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać
talerz przyjemnościjeżeli nie macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna(...)pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna
moj przepis naLubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać(...)usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety rybne z ziemniacznym puree, zieloną sałatka, u mnie jarmuż i sosem
codojedzeniamnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka(...)gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelkilub słoika i przechowujemy w lodówce. Pumpkin Spice Latte: Syrop dyniowo-korzenny mieszamy z espresso, zalewamy gorącym spienionym mlekiem i posypujemy
Smakowity Blog Kulinarnypół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy 2 listki szałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso gotujemy na parze przez 25 minut. PUREE Z MARCHEWKI Z CHILI Składniki: 3 duże marchewki 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 papryczki chili 3 łyżki śmietany sól Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy(...)plastry. Gotujemy na parze około 20 minut. Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli
Smakowity Blog Kulinarnymąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa. Puree: 6 dużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda (+ ilość do posypania), 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz. Powiem szczerze, że na początku podchodziłam do tego(...)serami. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować jedno duże lub 4 mniejsze naczynia żaroodporne. Posmarować je oliwą. Wyłóż najpierw gulasz, a na wierzch puree ziemniaczane. Wstawić do piekarnika na 20 – 25 minut. Po tym czasie posyp startym serem i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawać od razu po wyjęciu. Opcjonalnie można danie
Świat Domowej Kuchni