puree - 3280 przepisów (strona:57/219)

Puszyste placuszki z dyni 254

plackożerców w domu, warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka(...)ilość przypraw typu goździki, cynamon, kardamon odpowiada. U nas, jak zwykle do tego typu wyrobów serwujemy mleko. Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu

Mieszam w Garnku
CIASTO DYNIOWE – najlepsze! 260

mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree. Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą. W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy. Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy. Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy, zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik z dynią 227

czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 250g puree z dyni 70ml kremówki 30% pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wierzch: szklanka świeżych jeżyn łyżka cukru Przygotowanie sernika: Spód brownie: Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka(...)Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość. Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa. Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

NiePieprz.pl
Dżem dyniowy 164

uznania) kawałek (około 1,5-2 cm) korzenia imbiru Dynię przekroić i usunąć z niej gniazda nasienne,pokroić w grube plastry i obrać ze skórki , następnie zagotować na puree z 1 szklanką wody (co jakiś czas mieszając tak żeby nie przywarła do garnka). Do otrzymanego puree dodajemy odrobinę utartego świeżego imbiru, ja dodałam ok 2 cm (ilość wg uznania

Aromatyczne Podróże
Babka 144

Babka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć(...)kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe  stworzyłam aromatyczną babkę.  Babka dyniowo-kokosowa Składniki:  300 g puree z dyni  3 jajka  50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżeczka soli  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  200 g mąki

Aromatyczne Podróże
Szarlotka 146

kostkę - szczypta soli  - 1 małe opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki wody-opcjonalnie  II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich  - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni  - 2 łyżeczki  cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto: - cukier puder do posypania szarlotka jabłkowo-dyniowa(...)chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania ,  zmielone goździki , imbir oraz cynamon.  Tak przygotowaną masą jabłkowo

Aromatyczne Podróże
Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 174

pokrojone, 3-4 ząbków czosnku , 1 łyżeczka kuminu,  1 łyżeczka mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku , 1 łyżka świeżo utartego imbiru, 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego lub puree pomidorowego, 1 łyżka oleju , 1/4 łyżeczki płatków chili , do podania: natka pietruszki , jogurt grecki ,  Wykonanie: W sporym garnku rozgrzać olej i na małym ogniu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę(...)przypraw zaczną się wydobywać aromatyczne zapachy. Marchew obrać , opłukać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić , a następnie dodać do garnka wraz z soczewicą i puree pomidorowym. Wszystko dokładnie zamieszać i zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie ok 20 minut. Kiedy zupa będzie już ugotowana doprawić do smaku pieprzem, solą i podzielić

Aromatyczne Podróże
Ciasto z dyni 140

Ciasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej  250 g puree dyniowego  4 jajka 200 g cukru  3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki sody  spora szczypta soli  200 g roztopionej margaryny  2-3  łyżki soku ze świeżo wyciśniętej  pomarańczy skórka pomarańczowa może być(...)wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy.  Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą.  Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony,  w temperaturze 180 stopni

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka owsiane z dynią 128

górskich  łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu   szczypta soli  1/2 kostki  margaryny  1/2 szkl. cukru białego  1/2 szkl. cukru brązowego  1 szkl. puree z dyni  1  jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich  3/4 szkl. rodzynek  Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką  margarynę  utrzeć(...)cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 229

goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne. Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić(...)ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno) 80 g rozpuszczonego masła 300 g puree z gruszek z kompotu mocno odcedzonego 1-1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe 163

nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie. To ciacho warto zrobić! Składniki – pół szklanki dyniowego puree – instrukcja jak zrobić – 2 jajka – pół szklanki oleju – szklanka mąki – pół szklanki brązowego cukru – łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody – łyżeczka cynamonu(...)szczypta soli – polewa/czekolada do polania Puree z dyni, jajka i olej umieściłam w jednym naczyniu, zmiksowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu umieściłam wszystkie suche składniki, a następnie stopniowo dodawałam je do mokrych składników. Miksowałam kilka minut do powstania pęcherzyków. Gotową masę wylałam w formę wyłożoną papierem. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka

Kuchnia Bazylii
Budyń z dyni 229

Składniki na budyń: 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki miodu/cukru kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej szczypta gałki muszkatołowej, lub cynamonu Przygotowanie budyniu: Do rondelka wlewamy szklankę mleka i dodajemy puree z dyni, mieszamy i gotujemy. W pozostałym mleku ( pół szklanki ) mieszamy mąkę ziemniaczaną, gałkę i miód. Teraz postępujemy jak przy gotowaniu tradycyjnego budyniu. Na wrzącą mieszankę

NiePieprz.pl
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 178

wczorajszych ziemniaków - całych lub puree - możemy przygotować smaczne kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów. Delikatne, niezwykle miękkie i pyszne! Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 100g suszonych pomidorów 0,5 łyżeczki pieprzu panierka 1 jajko surowe 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na puree, dodajemy pocięte w paski suszone pomidory, pieprz i jajko. Zagniatamy

Gotowanie i blogowanie
Sernik brzoskwiniowy na zimno 174

serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zmiksować na puree. 3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (2 łyżki), odstawić na 10 minut. 4. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się(...)żadnych grudek. 5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać na biszkopty. Odłożyć do lodówki do stężenia. 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 3 dojrzałe brzoskwinie około 150-200 g malin Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia

Moja Galeria Smaku
Sarna z puree kurkowym skąpana w czerwonym winie 160

ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody. Gotujemy do czasu  aż będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy. Następnie  przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku. Sarnine wyciągamy i płuczemy Następnie oprószyć musimy naszą mieszanką z moździerza Rozgrzewamy patelnie ze smalcem gęsim I Smażymy filety około(...)stron. Następnie podlewamy winem i kąpiemy naszą dziczyzne do czasu aż wino wyparuje. Wyciągamy filety i kładziemy na deskę musi odpocząć  5 minut. W między czasie wracamy do puree . Smacznego

Viola cooks with passion