puree - 3280 przepisów (strona:51/219)

Smażona wątróbka cielęca 204

minucie na stronę, a potem już nieco spokojniej po 2 kolejne minuty na stronę. Po usmażeniu wyjmujemy z patelni i pozwalamy przez kilka minut „odpocząć”. Przed podaniem przygotowujemy puree ziemniaczane. Ubijamy je bardzo starannie na gładką masę dodając z międzyczasie kilka łyżeczek śmietany, łyżkę masła oraz płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej. Wątróbkę podajemy z sosem z szalotek i puree ziemniaczanym. Kulinarna

Kulinarna Pokusa
Bezglutenowe i wegańskie- GOFRY MARCHEWKOWE! 115

bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą soli i cukru. Proste i smaczne. Przepis stuprocentowo autorski.  Składniki (na 8 gofrów): 1 marchew ugotowana na parze(...)zblendowana na puree 1 łyżka masła orzechowego  2/3 szklanki mixu mąk bezglutenowych  szczypta soli  szczypta cukru  2-3 łyżki ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję

Mango Papaja
Sernik dyniowy z polewą kajmakową 156

herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki    Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć(...)roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Żółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg, a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze

Różne smaki w kuchni
Domowe puszyste pancakes 175

rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe(...)ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny

Menu Zdrowia
Zupa krem z batatów 217

Batat - inaczej wilec ziemniaczany. Smakuje ugotowany (zupy, puree, ziemniaki tłuczone lub talarki do obiadu), upieczony (w piekarniku, nawet z grilla) lub usmażony - frytki. Oprócz tego wytwarza się z nich mąkę, płatki, alkohol. Bataty zawierają około 20% skrobi i około 3% cukrów. Są pożywne i zdrowe. Ale charakterystyczne w smaku, słodki, nie każdemu smakują. Nie każdy chętnie sięgnie(...)wybiorą białe tradycyjne ziemniaki, do których przyzwyczajeni są od wielu wielu lat.. Jest bardziej wytrawnie, po domowemu, klasycznie. Jakoś tak niektórym nie pasuje, nie smakuje. .Co kto lubi. Puree z batatów pasują (jak dla mnie) do drobiu, zaś do wołowiny lub wieprzowiny wybierałabym inne ziemniaki, kaszę lub ryż.   Moja zupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka

Zasmakuj Kuchni
Ciasto dyniowe z bakaliami 159

pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka cukru szklanka oleju 4 duże jajka 425 g dyniowego puree 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych na kawałki 50 g migdałów, posiekanych na kawałki Formę 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać(...)kardamon, proszek, sól. Jajka ubić w oddzielnej misce przy użyciu miksera, dodać cukier i ubijać na puszystą, jasną masę. Dodać olej i miksować ok. 3-5 min. Dodać dyniowe puree, zmiksować raz jeszcze. Dodać suche składniki i wyrobić mikserem ciasto (krótko, tylko do połączenia składników). Dorzucić rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez

Słodkie inspiracje
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 163

zanadrzu taki prosty i w miarę szybki przepis, aby w kilka chwil przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie(...)użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy

PaleoLife
Koktajl pomarańcza marchew ananas dynia chia 128

Dzień 23 Koktajl o pięknym pomarańczowym kolorze  2 pomarańcze 1/2 ananasa 1 marchewka 1 czubata łyżka puree z dyni 1 łyżka nasion chia Z pomarańczy wycisnąć sok,marchewkę obrać i rozdrobnić,ananasa również obrać. Zmiksować razem sok,marchew,ananasa i puree. Dodać chia,wymieszać i przelać do szklanek. Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym 198

ostrym sosem (według uznania) i dokładnie mieszamy z sokiem z buraczków, aby uzyskać ładny różowy kolor.  Groszek (kilka ziarenek zostawiamy do dekoracji) blendujemy ze smaczliwką na gładkie zielone puree w razie potrzeby trochę doprawiamy solą.  Quinoę i osobno soczewicę mieszamy z majonezem (po 2-3 łyżki powinno starczyć).  Tak przygotowane składniki układamy warstwami w słoiczkach (porcje powinna(...)starczyć na 2 średnie słoikach). Warstwa ziemniaków, warstwa soczewicy w majonezie, warstwa puree z groszku i smaczliwki, warstwa czerwonej quinoy z majonezem i na koniec znów warstwa ziemniaków.  Wierzch przystrajamy mini marchewkami, szczypiorkiem, oliwkami i zielonym groszkiem. Smacznego

Quinoa Raz!
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 154

łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki startego sera (parmezan lub inny długo dojrzewający) 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko plus 1 żółtko PRZYGOTOWANIE: Przygotować i odmierzyć puree z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (puree dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta

Kopystką po garach
Wielkie oszustwo 158

układa kompozycję złożoną z lodów w dobrze oświetlonym studio, a właściwie pomyślcie ile czasu miałby na zrobienie zdjęcia :) Oni wiedzą dokładnie ile, dlatego rolę lodów na fotkach pełni często puree ziemniaczane. Tak powstała moja inspiracja. Ten przepis powstał specjalnie na konkurs kulinarny, do którego banerek znajdzie się pod wpisem. W naszych głowach mamy zakodowane pewne schematy. Widzimy obrazek(...)papryki. 2 łyżeczki skrobi rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody. Dolewamy do gotującej się kawy i energicznie mieszamy.  Naleśnik składamy na pół. Na wierzch kładziemy dwie gałki groszkowego puree i dekorujemy kawowo - paprykowym sosem

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 178

bochenek) poolish: 150 g mąki pszennej 150 ml wody 3 g drożdży ciasto: 3 g drożdży 100 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 200 g puree z dyni 45 g pestek dyni dodatkowo: mąka pszenna Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać z mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie(...)pozostałe drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cały poolish i puree z dyni, na końcu wsypać mąkę. Wyrabiać przez około 6 minut na wolnych obrotach miksera, następnie zwiększyć prędkość i wyrabiać kolejne 6 minut. 3 minuty przed koniec dodać sól i pestki dyni. Ciasto przełożyć do naoliwionej, plastikowej miski i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto złożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 173

jajka 70 g cukru 10 g mąki pszennej 90 g ciemnej czekolady (57%) 90 g mlecznej czekolady 80 g masła sernik kasztanowy: 300 g serka kremowego 150 g słodzonego puree z kasztanów 200 g śmietany kremówki (38%) 4 listki żelatyny mus karmelowy: 2 żółtka 195 g cukru 30 g masła 4 listki żelatyny 225 g śmietany kremówki (38%) polewa lustrzana(...)połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie. Serek i puree zmiksować na gładki krem. 150 g kremówki ubić. Pozostałą kremówkę zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Powoli wlwać żelatynę do masy kasztanowej, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami. 172

Musiałam ratować sytuację i wymyśliłam bajaderkowe kuleczki . Ciasto buraczane bardzo wytrawne 3 jajka   ½ szklanki  ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 ml oleju słonecznikowego 1  szklanka puree z gotowanego/pieczonego buraka  około 2 szklanek  mąki pszennej 3 łyżki  gorzkiego kakao 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  Masa daktylowa(...)łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić je i zetrzyj na drobno na tarce lub  zblenduj na gładkie puree.  Do jednej miski przesiej suche składniki. Do drugiej wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, starte buraki  i olej - wymieszaj je. Połącz składniki suche z mokrymi - wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosyp odrobinę

Gotuj Sam!
Słodki chlebek dyniowy. 133

suchych drożdży 150 ml mleka 150 ml oleju 60 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta goździków szczypta gałki muszkatołowej 250 g puree z dyni Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko

Moje-pitraszenie