puree - 3280 przepisów (strona:58/219)

ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 183

łyżeczki mielonego kuminu  łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól  pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków ( ok 500 g) 1 łyża masła  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  dodatkowo: ser kozi dojrzewający Opłukaną i odcedzoną soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy(...)mielone. Do osolonej wody dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Tłuczemy, dodajemy masło i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree  i układamy plastry sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy  40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią Smacznego

KuchcikoweLove
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 200

tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający obiad. A czy istnieje bardziej rozgrzewające danie od zapiekanki pasterskiej? :) Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła

Mienta blog
Marrchewkowo-bananowe muffiny (bez jajek, bez mleka, bez glutenu) 189

mokre, tj. nasionka chia, olej rzepakowy i zblendowaną kaszę. W oddzielnej misce wymieszać składniki suche: mąkę kukurydzianą, sodę, cukier trzcinowy, imbir, chilli i szczyptę soli. Banany zblendować na gładkie puree.  Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi dodając bananowe puree i niewielką ilość wody. Ciasto powinno wyjść gęste.  Do foremek na muffinki nakładać po łyżce ciasta. Piec przez

Kuchnia Ellie
Jak mrozić maliny? 342

kcal i bogactwo witamin.  Jakie owoce wybrać? Do mrożenia wybieramy maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree (100 g cukru na 450 g owoców- maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki). Jak zamrażać? Całe owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny

Tradycyjna Kuchnia
Sernik jagodowy 210

ugniatając dokładnie wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jagodowa masa serowa: Jagody myjemy, osuszamy, a następnie blendujemy. Jagodową pulpę przecieramy przez drobne sitko, aby otrzymać gładkie puree. Odstawiamy na bok. W misce umieszczamy wszystkie składniki sernika i krótko miksujemy (tylko do połączenia). Na koniec dodajemy jagodowe puree i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy

MyCookBook.pl
Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli 272

chilli (4 servings) Ingredients: 200 g rice 1/2 tsp ground cardamom 2 chilli peppers, finely chopped 1-2 tablespoons vegetable oil 2 tbsp butter 4 cloves 1 tsp tomato puree salt and pepper to taste juice of 1 lemon Preparation: Cook the rice according to the package directionsa and drain. Heat a large pan over medium heat(...)butter. When its hot, add cardamom, chilli, cloves, tomato puree, and big pinch of salt and pepper. Cook stirring for 2 minutes. Add cooked rice and mix. Remove pan from heat, stir in lemon juice and serve. Enjoy! Artykuł Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Szafranowa quinoa z grzybami shitake i ślimakami 153

sól Wykonanie: Szafran moczymy 3 godziny w łyżce wody. Ślimaki odcedzamy z zalewy i płuczemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (proponuję trochę rozgotować). Odcedzamy i gnieciemy na puree, mieszamy z ugotowaną ( jak ugotować quinoę ) jeszcze ciepłą quinoą i szafranem, doprawiamy solą. Szalotki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ślimaki(...)Dusimy wszystko 3 minuty i dodajemy pokrojone w paseczki kapelusze grzybów shitake podsmażamy kolejne 7 - 8 minut (nie za długo, żeby grzyby nie stwardniały), doprawiamy pieprzem, podajemy na szafranowym puree z ziemniaków i quinoy, posypujemy odrobiną kruszonego sera. www.mojpieknystol.pl

Quinoa Raz!
Puree z quinoy i topinamburu na grillowanych boczniakach 166

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na bazarze pojawiły się boczniaki, a ponieważ udało mi się kupić okazy niemal tak duże jak moja dłoń, postanowiłam użyć ich jako "spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek. Składniki(...)kolor. Połowę ugotowanej quinoy blendujemy i mieszamy z pozostałą częścią. Topinambur gotujemy w osolonej wodzie (można obrać przed, lub po ugotowaniu) i gnieciemy widelcem na gładką masę, mieszamy z puree z quinoy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Układamy na grillowanych boczniakach i okraszamy cebulką. Smacznego

Quinoa Raz!
Lody wodne z owocami 198

patyczki plasterki banana, jagody, jeżyny (lub inne owoce) Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, przekładamy do blendera, jeśli nie liczymy kalorii to dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek(...)lodów wkładamy owoce, zalewamy puree truskawkowo-jabłkowym i wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy foremki, wkładamy do środka patyczki i wstawiamy foremki ponownie do zamrażalnika na ok. 2 godziny do całkowitego zamrożenia. Aby wyciągnąć lody wodne z foremek, wkładamy foremki na 30 sekund do ciepłej wody, lody bez problemu udaje się wyciągnąć. Gotowe, smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Borówkowa Pana Cotta 236

śmietana do dekoracji  świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree

Krakowskie smaki Ani
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 213

możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.  Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce(...)pszenną z 1-2 łyżkami zimnej wody. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami oregano. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką

cool and minty
Restauracji BelEtage – degustacja 241

jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie. Zupa była bardzo syta a do zjedzenia pozostało nam jeszcze drugie danie główne czyli pierś z kaczki z puree jabłkowo- żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Dodatki przepyszne - rabarbar był po prostu cudowny i chyba wszystkie zjadłyśmy go od razu :-), kładzione kluseczki i puree

sierotka maRysia w kuchni
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 174

sangrii: Z arbuza odkrój skórkę i wyjmij pestki. Z truskawek usuń szypułki. Na dno blendera wlej sok pomarańczowy, następnie umieść w nim arbuza i truskawki i zmiksuj na gładkie puree. Przecedź je przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski lub dzbanka. Chodzi o to, aby pozbyć się pesteczek truskawek oraz nieusuniętych wcześniej pestek arbuza. Do owocowego puree wlej wino

Chilli Czosnek i Oliwa
Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem 176

Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą , oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem.  kalafior oliwa z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku  skórka otarta z pomarańczy świeży tymianek

AZgotuj!
Dyniowe ciasto drożdżowe z truskawkowym twarożkiem i słodkim mleczkiem 169

mąki pszennej 100 g mąki owsianej (użyłam bg) 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżki cukru trzcinowego 0/5 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki puree z dynii   0/5 szklanki zmiksowanych truskawek 3 kopiaste łyżki zmielonego twarożku 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego dodatkowo: kilka pokrojonych truskawek 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy(...)jajkami, olejem i puree z dyni. Mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm) i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie twarożek mieszamy z mleczkiem i zmiksowanymi truskawkami. Przelewamy na ciasto, posypujemy pokrojonymi truskawkami i polewamy resztą mleczka. Pieczemy około

Mienta blog