zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda – 3 łyżki NADZIENIE: * ser biały – 350 g * kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść * cukier(...)smaku * żółtko – 1 szt DODATKOWO : * masło * kandyzowana skórka pomarańczowa * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżeczkę masła i puree z dyni. Delikatnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem
Ostra na Słodkojest tak pyszny. Ja bardzo lubię przyprawy korzenne więc bardzo mi posmakował. A w połączeniu z kawą to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie! Syrop dyniowy: 0,5 szklanki puree z dyni 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta imbiru szczypta kardamonu 2 gożdziki 1 świeżo zaparzone espresso 0,5 szklanki spienionego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)garnuszka najlepiej z grubym dnem wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Na końcu wyjąć goździki. Do kubka wlać syrop dyniowy (1 lub 2 łyżki), następnie świeżo zaparzone espresso i gorące mleko. Całość wymieszać, posypać po wierzchu cynamonem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieponownie je wyrabiamy. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Foremkę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami
Smakowity Blog KulinarnyNigdy wcześniej nie pomyślałabym, aby mięso połączyć z siemieniem lnianym. To właśnie ono sprawiło, że przystawka była oryginalna i wyjątkowa w smaku. Mięso miękkie i aromatyczne. Cielęcina Marsala / puree ziemniaczane z ziarnami gorczycy / kremowy szpinak – 65 zł Cielęcina dobrze wysmażona, miękka, jednak puree ziemniaczane i szpinak były jak dla mnie zbyt mało wyrazistymi dodatkami. Płacąc taką cenę za danie chciałabym
Kuchnia BazyliiUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z dyni : 200 g pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy) 1 łyżka oleju kokosowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków(...)imbiru 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wiórki czekoladowe 250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko ze sobą łączymy. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20 minut Smacznego
Niezły Młynekpszenna – 220 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 0,5 łyżeczki ( ważne! ) * miękkie masło – 150 g * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 szt * puree z dyni – 50 g * cynamon – 1 łyżeczka * jabłko – 2-3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jajka i puree z dyni
Ostra na SłodkoAnanasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa. Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree. W szklankach lub słoikach układamy warstwami: smażonego ananasa - krem ryżowy i puree z mango. Całość dekorujemy miętą. Podajemy na ciepło lub zimno. #Zaryżykuj
Kuchnia Bon Appetitplackożerców w domu, warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka(...)ilość przypraw typu goździki, cynamon, kardamon odpowiada. U nas, jak zwykle do tego typu wyrobów serwujemy mleko. Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu
Mieszam w Garnkumniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree. Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą. W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy. Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy. Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy, zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoczekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 250g puree z dyni 70ml kremówki 30% pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wierzch: szklanka świeżych jeżyn łyżka cukru Przygotowanie sernika: Spód brownie: Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka(...)Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość. Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa. Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
NiePieprz.pluznania) kawałek (około 1,5-2 cm) korzenia imbiru Dynię przekroić i usunąć z niej gniazda nasienne,pokroić w grube plastry i obrać ze skórki , następnie zagotować na puree z 1 szklanką wody (co jakiś czas mieszając tak żeby nie przywarła do garnka). Do otrzymanego puree dodajemy odrobinę utartego świeżego imbiru, ja dodałam ok 2 cm (ilość wg uznania
Aromatyczne PodróżeBabka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć(...)kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe stworzyłam aromatyczną babkę. Babka dyniowo-kokosowa Składniki: 300 g puree z dyni 3 jajka 50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki
Aromatyczne Podróżekostkę - szczypta soli - 1 małe opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki wody-opcjonalnie II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni - 2 łyżeczki cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto: - cukier puder do posypania szarlotka jabłkowo-dyniowa(...)chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania , zmielone goździki , imbir oraz cynamon. Tak przygotowaną masą jabłkowo
Aromatyczne Podróżepokrojone, 3-4 ząbków czosnku , 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku , 1 łyżka świeżo utartego imbiru, 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego lub puree pomidorowego, 1 łyżka oleju , 1/4 łyżeczki płatków chili , do podania: natka pietruszki , jogurt grecki , Wykonanie: W sporym garnku rozgrzać olej i na małym ogniu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę(...)przypraw zaczną się wydobywać aromatyczne zapachy. Marchew obrać , opłukać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić , a następnie dodać do garnka wraz z soczewicą i puree pomidorowym. Wszystko dokładnie zamieszać i zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie ok 20 minut. Kiedy zupa będzie już ugotowana doprawić do smaku pieprzem, solą i podzielić
Aromatyczne PodróżeCiasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być(...)wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony, w temperaturze 180 stopni
Aromatyczne Podróże