mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) wymieszać w garnuszku z wodą i sokiem z cytryny. Zagotować i gotować, aż odparuje większość wody a wiśnie się częściowo rozpadną. Zmiksować blenderem na puree, następnie przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystudzenia. Białka ( mogą być prosto z lodówki ) przelać do szklanej lub metalowej miski. Miskę z białkami ustawić nad kąpielą wodną, dodać szczyptę soli(...)należy się martwić. Po pewnym czasie krem zacznie osiągać prawidłową konsystencję, będzie wówczas charakterystycznie "mlaskał" o ścianki naczynia. Dodawać masło aż do jego wyczerpania. Do gotowego kremu dodać puree z wiśni i zmiksować. Aby wzmocnić kolor kremu można dodać odrobinę dobrej jakości barwnika spożywczego. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, najlepiej w kształcie dużej, otwartej gwiazdy - ja używam
Opowieści z piekarnikaduże jajko *Sok otrzymamy z wiśni do frużeliny. Można też użyć soku z kompotu. Do wiśni dodajemy sok i rozdrabniamy całość blenderem, aż otrzymamy puree. Odkładamy na bok. W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier, połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy(...)Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut
Słodki Pomysłmąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej -150g mąki owsianej -7g suchych drożdży -200ml napoju roślinnego -60g oleju kokosowego (płynnego) -80g cukru kokosowego -200g gęstego puree z pieczonej dyni (u nas hokkaido) -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu) Dodatkowo - konfitura jeżynowa i z owoców grantu RIGONI DI ASIAGO Napój, olej i cukier roztopić razem(...)Dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Podzielić ciasto na 3 części i każdą wyrobić z mąką orkiszową tak aby porcje ciasta nie były zbyt miękkie i luźne podczas wałkowania i wykrawania
Candy Pandaspietruszka). Dla mnie i pasternak znajdzie zastosowanie w kuchni! Jest bogaty w błonnik, kwas foliowy i witaminę C, postanowiłam więc dodać go do ziemniaka i przygotować nieco zdrowszą wersję puree. Danie rozpoczęłam przygotowywać na patelni z niewielką ilością tłuszczu (łyżka oliwy), a później zapiekłam w piekarniku. Wieżyczki byłyby kształtniejsze, gdybym użyła profesjonalnych obręczy kulinarnych, ale chciałam Wam pokazać(...)pasków papieru do pieczenia – może nie będą tak kształtne jak te metalowe, ale wieżyczki będą miały swój rustykalny urok. Ułożyć krążki z masy mięsnej, a na nią wyłożyć puree z pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą lub (tak jak u mnie) z tartym
Dietologodrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa. Następnie dodać mięso, wlać słodką śmietankę i dusić do chwili, aż śmietanka nieco(...)odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla. Artykuł Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaprzygotowania, więc będą często gościły na moim stole. Moje chłopaki się nimi zajadają i ja zresztą również. Przepis zaczerpnięty od Annco DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 60 g puree z dyni 90 g wody 3/4 łyżeczki suszonych drożdży 250 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 10 g oleju lub oliwy 1 łyżka czarnego sezamu Do miski przesiać mąkę, dodać(...)cukier, puree z dyni, sezam i olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do reszty składników. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 15-30 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 40 x 20) posmarować wierzch zimną wodą i zwinąć. Pokroić na 8-10 kawałków i umieścić każdy na kawałku papieru do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce
Pieguskowa Kuchniaczekoladowe na które należy wylać mus czekoladowy. Wygładzić wierzch i włożyć do lodówki do stężenia ( trwa to około 15-20 minut ). Przygotować mus malinowy: 1/2 szkl malin zblendować na puree i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Odmierzyć 1/4 szkl puree malinowego i dodać go do 1/2 szkl gorącej śmietanki razem z pokruszoną czekoladą i solą. Powtórzyć czynności
Pieguskowa Kuchniagarnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.Gdy ziemniaki są ugotowane, zlewamy z nich wodę a potem dodajemy pieprz, mleko i masło i ubijamy tłuczkiem na puree. Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, dolewamy zimny chłodnik i dekorujemy kiełkami. #krakus
słodkie i nie tylko historie kulinarneMożna upiec go wcześniej i trzymać w lodówce. Batata kroimy na pół i wybieramy łyżką środek. Skórkę wyrzucamy, a miąższ blendujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera na gładkie puree. Szalotki kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotki i podsmażamy 2-3 minuty, pod koniec dodając wyciśnięty czosnek. Wrzucamy surową kaszę gryczaną i mieszamy. Podsmażamy(...)razem, aż ziarna lekko się przyrumienią. Wlewamy białe wino i mieszamy, aż większość płynu wyparuje. Dodajemy wstrząśnięte mleko kokosowe, puree z batata, bulion warzywny (ewentualnie wodę – wtedy potrzeba więcej soli), sól, kurkumę i wędzoną paprykę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 niech minut, aż kasza gryczana ugotuje się. Musimy mieszać regularnie, bo kasza może przywierać
Poezja smakuglutenu) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego szczypta soli 3 jajka 60 ml oleju kokosowego, roztopionego 130 g cukru brązowego 190 g puree z dyni / musu jabłkowego ok 230 g startego jabłka (2 średnie jabłka) Wykonanie: W misce mieszamy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie i sól(...)drugiej misce, przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i puree z dyni. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość do otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte jabłka i krótko mieszamy. Gotowe ciasto za pomocą łyżki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok 20 – 25 minut
Słodki Pomysłmomentu wrzenia. Następnie zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną frużelinę miksujemy blenderem, aby otrzymać gładką masę. Wkładamy nasze puree na kilka minut do lodówki, aby się schłodziło. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i przy pomocy miksera mieszamy, aż otrzymamy gładki krem. Cały czas miksując(...)stopniowo dodajemy puree malinowe. Dokładnie całość mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za rzadki, to dodajemy trochę serka mascarpone (niewykorzystaną część), aby go zagęścić. W międzyczasie możemy też dodać barwnik spożywczy aby uzyskać pożądany kolor. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Słodki Pomysłpozorem nie używajcie do tego blendera, jeszcze nie rozkiminiłam dlaczego, ale blendowane ziemniaki zamieniają się w kleistą maź), od biedy możecie rozdrobnić ziemniaki widelcem, utłuczcie ziemniaki na idealnie gładkie puree. Dodaj sól. Do puree dodawaj stopniowo mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. W sumie to ciasto jak na kopytka. Ciasto podziel na 8 w części, z każdej
greenscarfpomara\u0144czowy)\r","Limonka i cukier do dekoracji"],"name":"Automatycznie zapisany szkic","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Arbuza wrzucamy do blendera i robimy z mi\u0105\u017cszu puree. Przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3h.\r","Kiedy arbuz si\u0119 zmrozi wrzucamy go ponownie do blendera, dodajemy reszt\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w i blendujemy.\r","Limonk\u0119 kroimy(...)szklanki soku z limonki 1/2 szklanki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, wymienne na sok pomarańczowy) Limonka i cukier do dekoracji Sposób przygotowania Arbuza wrzucamy do blendera i robimy z miąższu puree. Przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3h. Kiedy arbuz się zmrozi wrzucamy go ponownie do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy. Limonkę kroimy na pół, następnie w ćwiartki. Brzegi szklanek przecieramy
Mostek w kuchnimilej. U mnie, na ochłodzenie dnia, serwowana była - najlepsza, truskawkowa lemoniada. Spróbujcie :) Składniki (na 2 porcje): - 0,5 szklanki soku z cytryny - 1 szklanka wody - 0,5 szklanki puree z truskawek - 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu z agawy/cukru kokosowego - kostki lodu Sok z cytryny, wodę i cukier wymieszać. Schłodzić. Do szklanek wlać połowę porcji puree z truskawek. Dodać kostki lodu
CookYourself