zamiast standardowej tarty przedstawić Wam tartę na cieście francuskim, bo przecież i tak można. Prawda jest taka, że w lodówce miałam ciasto, którego termin ważności zbliżał się do końca. Puree z dyni też już trochę stało i jakoś nie mogło się doczekać zrobienia ravioli z dynią, a o którym myślę już chyba od ponad roku. Od czasu do czasu trzeba(...)ruszyć głową i zamienić resztki z lodówki w obiad, żeby można było ją zacząć napełniać od nowa ;)Składniki:2 szklanki puree z dyniszczypta soli1 wyciśnięty ząbek czosnku1/3 łyżeczki garam masala4 czubate łyżeczki pestek słonecznika1 jajko120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim)4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczkiciasto francuskiemasło do wysmarowania formy na tartęSposób
W kuchni wieczoremNowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe sprzęty kuchenne! Pełnia szczęścia :) Z początkiem listopada, chcę Was zaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)"Składniki:300 g mąki100 g masła80 g cukru4 jajkałyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki orzechów włoskich300 g surowego puree z dyni2 duże starte(...)marchewkiSposób przygotowania:Do miski wrzucamy masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnoścismaż na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony. Do zeszklonych porów dodaj smietankę 30%, zamieszaj i chwilę podgotuj. Część pora możesz wyjąć i zmiksować na puree. Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem(...)Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym. Smacznego
Gotowanie to kochaniemieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok.2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron(...)minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy i wkładamy do niego steki, gotujemy ok. 10 sekund z każdej strony.6. Na talerz wykładamy wszystkie składniki: puree, smażone warzywa i steki z tuńczyka przekrojone na pół. Możemy podać z odrobiną wasabi. Smacznego
My Culinary ArtBardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by Jamie Oliver Bardzo dobre!składniki: (na 6 osób)1 kg łopatki jagnięcej bez kości 2 łyżki mąkisól morskaświeżo zmielony czarny pieprzoliwa z oliwek do smażenia1 czerwona cebula(...)dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka i kremowa .Stopić resztę masła na patelni. Na gorące wrzucić rozmaryn i smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem .Wyjąć naczynie z jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę
Stare Garyoleju, obficie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem(...)pumkin cubes on a small baking sheet, sprinkle with 1 tablespoon of oil and liberally with salt and pepper. Roast until soft, about 30 minutes. Once pumkin is soft, puree in the food processor. Place puree in a small bowl, add chopped walnuts and season with salt and pepper. Raise heat on oven to 200 oC.While the pumkin is cooking
karmelowySernik w pieknym jesiennym pomaranczowo-zlocistym kolorze.Juz sam widok poprawia humor.Przyznam ,ze sernik z puree z dyni robilam po raz pierwszy.I to nie dlatego,ze nie lubie dyni,wprost przeciwnie uwielbiam pod kazda postacia.Nie znalam jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny(...)piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na spod:100 g ciasteczek amarettini60 g sucharkow50 g maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego250 g puree z dynii Hokkaido230 g mleka kokosowego (75 %)4 jaja M3 lyzki maki ziemniaczanej220g cukru (pelna szklanka) dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania Wykonanie:Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam!Skladniki na 16 buleczek:500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej)250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku)140 ml mleka50 g masla60-70 g cukru1 jajko1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzySkladniki na mase orzechowa:120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2(...)lyzki likieru Ameretto2 lyzki miodu lub cukru pudruDoadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mlekaWykonanie:Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posolic i skropic oliwa.Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Zblendowac na gladkie puree,wystudzic.Najlepiej przygotowac dzien wczesniej.Mleko lekko podgrzac,rozpuscic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaroodpornym,posypac majerankiem-rozcierajac go miedzy palcami- i papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem(...)ZYCZE SMACZNEGO !UWAGI:Jesli nie przeszkadza Wam zapach piwa,golonke juz w piekarniku,kilkakrotnie mozna podlac piwem.Skorka wowczas ladnie sciemnieje i stanie sie chrupiaca.Szklaneczka piwa wystarczyJak zrobic musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubic dodajac gorace mleko i 2 lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki.Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis:kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej 70050 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki soli3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki oleju z dynii50-100 ml wody 50 g pestek z dyniiWykonanie: Dynie umyć,pokroić,pozbawić(...)drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmieszać do ciasta pestki z dynii.Przykry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na babkę marchewkową to od razu trafił on do mojej listy do zrobienia… i oto jest:)! Babka wyszła pyszna i bardzo wilgotna. Niestety nie starłam marchewki na puree tylko bardzo drobno i babka nie ma takiego pięknego koloru jak w oryginale, ale do smaku absolutnie nie można się przyczepić:)! Serdecznie zapraszam!Brazylijska babka marchewkowa – składniki(...)obranej surowej marchwi260 g przesianej mąki250-300 g cukru4 jaja200 ml oleju roślinnego1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.2. Marchew miksujemy na puree, moje niestety nie było dobrze zmiksowane i dlatego nie miało aż tak pięknego koloru.3. Miksujemy jajka, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie
UgotujmyTo.plłyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1/8 łyżeczki mielonych goździków 28 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii dynia – 270 g gęstego puree z dyni* 5 dużych jaj 110 g kwaśnej śmietany w temp. pokojowej Polewa: 1 puszka mleka niesłodzonego -410g (evaporated milk) 70 g masła 150 g ciemnego cukru muscovado * Dynię obraną(...)tego jakiego rodzaju dynię przyrządzamy i jakiej wielkości mamy kawałki. Zawsze należy sprawdzić czy jest już wystarczająco miękka. Ugotowaną należy dobrze odcedzić na sicie. Zmiksować dynię, a jeśli puree jest za rzadkie to odcisnąć np. w ściereczce 1. Ciastka imbirowe rozdrobnić robotem lub zamknąć szczelnie w woreczku foliowym i rozwałkować wałkiem. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy
UgotujmyTo.plcoś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)!Placki kukurydzianeSkładniki:1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa)1,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki maślanki lub kefiru1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego gęstego puree3 jajka1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 łyżeczka waniliiW jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę(...)proszek do pieczenia i sól.W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię.Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym
UgotujmyTo.plmówiło się leniwe pierogi ale nazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni mam dostęp cały rok, a że ją uwielbiam to chętnie to wykorzystuję :)! Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie(...)wyjątkowo nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę ! Polecam! Leniwe pierogi dynioweSkładniki:500 g sera białego (u mnie tłusty)dynia – 1,5 szklanki gęstego puree z dyni1 jajko2 łyżki mąki ziemniaczanejokoło 4 szklanek mąki pszennejsólSos:200 g świeżego szpinaku2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki masła100-150 g sera pleśniowego150 g śmietany kremówkipieprz1. Ser biały rozetrzeć dobrze
UgotujmyTo.plpowodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo(...)formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!*Jak zrobić puree z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około
Słodko-Słony Świat Ilony