puree - 3280 przepisów (strona:37/219)

Dyniowa drożdżówka ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 150

też dzisiaj tak szaro i ponuro? Ja dla poprawy nastroju znów zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ( przepis tutaj ). Niecierpliwie czekam aż się upiecze, a w międzyczasie wrzucam przepis, który już Wam wcześniej obiecałam ;) Składniki na dyniową drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką:  forma 24x28 cm 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego(...)mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła 1 kg wydrylowanych śliwek      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku i całość wlewamy

Rozpustne gotowanie
Płatki ryżowe z dynią i żurawiną 161

Bardzo smaczna i szybka propozycja na ciepłe śniadanie. Błyskawiczne płatki ryżowe z dodatkiem puree z dyni i suszonej żurawiny, które są proste w przygotowaniu, a ich ciepło długo pozostaje w żołądku. Przynajmniej tak mi się wydawało :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych 1/2 szklanki puree z dyni Hokkaido 1 łyżka cukru brązowego 1/4 szklanka żurawiny suszonej(...)łyżeczki cynamonu Wlać mleko do garnuszka, dodać puree z dyni i cukier. Roztrzepać dokładnie rozprowadzając mleko z dynią i zagotować. W momencie pojawienia się pierwszych bąbelków wsypać żurawinę i płatki ryżowe. Gotować ok 3min przyprawiając cynamonem. Zdjąć z ognia i chwilę odstawić, aż ryż całkowicie wchłonie mleko. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe

https:KKuchniaMniam
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 166

Filet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem  została wyostrzona, a puree z batata złagodzona.  Danie  na talerzu  kolorowo  się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje.   Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka(...)mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca. Puree z batata: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej

Moniki Smakołyki
Kopytka dyniowe 195

Ciekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku.   SKŁADNIKI: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajko sól, gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej) 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku. 2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać

Kto ugości moich gości?
Gofry dyniowe 174

grzane wino nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach ;) Plany planami, ale póki można, staram się jeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym. Puszyste, ale chrupkie z zewnątrz, wspaniale pachną cynamonem. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi, oblane miodem. Bardzo polecam! :) Składniki: 180 ml wody 200 ml mleka(...)puree z dyni 2 jajka 1,5 łyżki brązowego cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 75 g rozpuszczonego masła Wodę wymieszać z mlekiem, puree z dyni, żółtkami, cukrem i solą. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Dyniowe spätzle 126

przepis podstawowy na Spätzle pełnoziarniste , Spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze - z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi. Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 2 jajka 1 łyżka oleju 100 g puree z dynii 120 ml wody(...)mineralnej spora szczypta soli Wykonanie: puree przygotuj wg przepisu tutaj   wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę, bez grudek  przecierać do garnka z osoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli. Gdy wypłyną gotować kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z jarmużowym pesto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki dyniowe z żurawiną i orzechami laskowymi 141

Konfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką(...)Nadzienie: konfitura żurawinowa  Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże oraz puree dyniowe. Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany, a jeśli za luźne - mąki. Odstawić na ok. godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować wałek

Czerwień i błękit
Ciasteczka czekoladowo-dyniowe 106

Łatwe, szybkie i smaczne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i posiekanej czekolady. Choć wyglądają na kruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej. Składniki(...)sztuk): 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 60 g miękkiego masła 100 g cukru 125 ml puree z dyni 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej szczypta soli ok. 70-80 g posiekanej gorzkiej czekolady/deserowej/lub pół na pół: gorzkiej i mleczną Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę

MyCookBook.pl
Budyń z dyni 128

smacznie. O własnej satysfakcji nie wspominając ;) Jako, że sezon na dynię właśnie się rozpoczął zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji budyniu w bardzo jesiennej odsłonie :) Składniki: 200 g puree z dyni lub 200 g dyni surowej (waga bez skóry i gniazd nasiennych)* 50 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Wykonanie(...)pół litra mleka odlewamy 1/4 szklanki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy puree z dyni*, cukier oraz sól. Ponownie doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Gdy mleko z dynią się już zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i dolewamy mleko z mąką ziemniaczaną. Płyn momentalnie zacznie gęstnieć. Mieszamy energicznie do momentu aż konsystencja

MyCookBook.pl
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 108

niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać w naturalnej wazie: wydrążonej dyni :D Składniki (na ok. 4-5 porcji): Zupa: 700-800 g dyni surowej lub puree 500 ml mleka (można dodać więcej, jeżeli chcemy rozrzedzić zupę) pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru bułka (kajzerka) – może być lekko czerstwa 2 łyżki masła Zacierki: 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej(...)duże jajko szczypta soli Wykonanie: W garnku roztapiamy masło. Bułkę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (lub puree) i razem dusimy (można lekko podlać wodą). Jeśli używamy dyni świeżej dusimy całość tak długo na małym ogniu, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. W przypadku puree wystarczy ok. 5 minut. Dynię

MyCookBook.pl
Dyniowe latte 104

Gorące, bardzo kremowe i aksamitne, absolutnie pyszne latte z dodatkiem puree z dyni :) Słodkie, lecz nie przesłodzone, przyozdobione bitą śmietaną i posypką z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu. Doskonale rozgrzewa, delikatnie pobudza i pieści zmysły. Koniecznie musicie spróbować! Składniki (na 3-4 porcje w zależności od pojemności szklanek): 375 ml mleka 100 g puree z dyni 3 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżeczki mielonego cynamonu 250 ml gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dekoracja: 1/3 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego cynamonu Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy puree z dyni, cukier trzcinowy i cynamon. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając, do zagotowania płynu. Do gorącej wody wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dokładnie mieszamy. Mleczną mieszankę przelewamy

MyCookBook.pl
Razowy chlebek dyniowo- bananowy z płatkami orkiszowymi (lub owsianymi) 102

Wieczorem mieszam składniki, piekę szybki chlebek z dodatkiem reszty puree z dyni i rozgniecionych bananów, dorzucam też płatki orkiszowe- ostatnio moje ulubione, co by było treściwie rano, kiedy przetrę oczy i znowu nie będę dowierzała, że muszę już wstać. Przez noc chlebek studzi się na kratce. Dzwoni budzik, co rano to samo. Tym razem jednak godzinę wcześniej(...)pobudza do działania. Potem już tylko aparat w dłoń, i jak co rano o najlepszej porze dnia fotografuję cuda, które przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mango Papaja
Puree dyniowe 153

Puree dyniowe - podstawa wielu jesiennych dań i deserów. Od dawna stosowane w mojej kuchni, aż dziw, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem. W trakcie pieczenia dyni miałam czas, by zapoznać się z ofertą http://www.centrumtlumaczen.pl/ , w najbliższym czasie będę musiała przetłumaczyć kilka ważnych dokumentów, a tutaj mogę to zrobić mailowo, wygodnie i szybko, ja zlecam zadanie, mogąc(...)czasie zająć się dynią ;) Pamiętajcie, że zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok :) Polecam! Składniki: 1 nieduża dynia Dynię umyć, środek wydrążyć i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć je na lasze, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować

Domowa cukiernia Ewy
Chleb z dynią 2 176

taki też przepis Wam podam :)  Poprzedni chleb z dodatkiem dyni znajdziecie  tutaj .  Składniki : 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 40 g świeżych drożdży 300 g puree z dyni ok 50 ml kefiru lub maślanki  (tak było w przepisie, ale ja dodałam o wiele więcej, ok. 150 ml, wszystko zależy od gęstości naszego puree) 1 płaska(...)pestek dyni (ja akurat ich nie miałam) Przygotowanie : Drożdże kruszymy i wrzucamy do kubeczka, dodajemy cukier oraz kefir i rozcieramy całość łyżeczką, na chwilkę odstawiamy. Do miski wrzucamy mąkę, puree z dyni, sól, olej, zawartość kubeczka i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie

charlotte gotuje
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 189

natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka  puree dyniowego ( klik ) - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 szklanki cukru - szczypta soli * szklanka o pojemności 250 ml Do miski(...)przełożyć jogurt, puree dyniowe, olej i jajka - roztrzepać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane

kawawszklance