puree - 3280 przepisów (strona:28/219)

Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 191

Zdrowe bułeczki zrobione w 100% z m ą ki pełnoziarnistej. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni. Nadziewane są dżemem z rokitnika, który jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek(...)zamian mleka krowiego użyć mleka sojowego. Zapraszam do wypróbowania 😊 Składniki: ciasto: m ą ka pełnoziarnista 4 szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier brązowy 4 łyżki, puree z pieczonej dyni 1 szklanka, mleko pół szklanki, masło 100 g, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, s ó l szczypta, nadzienie: dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół

kulinarne odsłony pati
Placuszki z batatów z rodzynkami. 192

Placuszki z batatów to danie eksperyment. Bardzo sympatyczny eksperyment. Początkowo zamysł był zupełnie inny. Chciałem połączyć puree ze słodkich ziemniaków ze zdecydowanie wytrawnymi, słonymi składnikami - np. łososiem i szczypiorkiem. Wspomniałem o tym planie mojej żonie i Marzenie i obie wyraziły zdziwienie. Tak to ujmę ;) W takim razie, pomyślałem, muszę wykorzystać naturalną słodycz batatów do stworzenia czysto deserowego dania. Tak też(...)średniej wielkości bataty 1 jajko 2 - 5 łyżek mąki nasiona z 1/2 laski wanilii garść rodzynek sól olej do smażenia Wykonanie: Bataty ugotować lub upiec i ugnieść na puree. W przypadku gotowanych odparować masę. Po przestudzeniu dodać jajko, rodzynki, wanilię i szczyptę soli. Dodać mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w zależności od wilgotności puree) i dokładnie wymieszać. Smażyć na niezbyt

zadanie-gotowanie
Bułki dyniowe 240

przeszkadza żeby wprowadzić trochę optymistycznych kolorów na talerz.  Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry(...)mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12  Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka 60 ml oleju 80 g miodu lub cukru 30 g świeżych drożdży  szczypta soli sezam do posypania  jajko rodzynki (opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże wymieszaj

SzczyptaSmaQ
Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku 136

Aromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią

Bullio
Beza z musem jabłkowym i piaskiem migdałowym 253

kawałki, wkładamy do małego rondelka dodajemy pół szklanki wody, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu, dusimy do miękkości. Jabłka wykładamy do pojemnika i za pomocą przystawki do puree przecieramy jabłka na gładką i kremową konsystencję.  5. Garść migdałów prażymy na suchej patelni przez około 10 min, co jakiś czas mieszając, żeby się nie spaliły.  Uprażone migdały(...)która idealnie się nadaje do rozdrabniania mniejszych porcji składników.  Siekamy migdały na proszek.  6. Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe możemy wykładać pyszny deser na talerz.  Puree rozsmarowujemy na talerzu, na puree nakładamy 4 małe bezy, posypujemy piaskiem migdałowym, bezy leciutko posypujemy cynamonem.  Pyszny deser gotowy

Mój pomysł na
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 150

łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe 2 Łyżki jabłka z brzoskwiniami i cukrem Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka zmiksowanych(...)nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie

Podróż w kulinaria
Rotmos gourmet 193

się moda na retro :) W Szwecji maja takie danie rotmos. W sumie to oznacza ono tyle co gniecione warzywa. Składa się ono z brukwi , ziemniaków i marchewki. Uznałem, że puree z warzyw będzie nudne, dlatego zrobiłem to w wersji "gourmet". Co oznacza ten wyraz? Mniej więcej tyle co:  inaczej podane  mało  w ekskluzywnym miejscu Tylko normalnie musielibyśmy(...)polewamy lekko olejem i posypujemy bazylią. Pieczemy w temperaturze 120 stopni jakieś 1,5 h. Ziemniaki gotujemy, a po wszystkim gnieciemy razem z odrobiną wody i wiórkami kokosowymi na puree. Oczywiście to co pokazałem to tylko sugestia podania, ale ja położyłem marchewkę wzdłuż talerza (w tym celu wypada mieć podłużny talerz :) ), poukładałem obok kawałki brukwi i przyozdobiłem wyciśniętym puree

Kryzysowa Książka Kucharska
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu z puree cukiniowym 175

Dzisiaj proponuję Wam przepis z mojej weekendowej kolacji. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu i puree cukiniowym. Sos z zielonego pieprzu idealnie pasuję do polędwiczek wieprzowych, a dzięki śmietance kremówce trochę złagodzimy ostrość potrawy. Puree cukiniowe: -4 cukinie -3 ugotowane ziemniaki -3 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -gałka muszkatołowa Cukinie myjemy, kroimy na centymetrowe talarki, następnie smażymy(...)smażyliśmy mięso wlać kieliszek brandy i dodać pieprz, podgrzewać minutę. Następnie wlać śmietankę i chwilkę gotować od czasu do czasu mieszając.  Polędwiczki polać sosem z zielonego pieprzu, dodać puree cukiniowe i danie gotowe

Receptura smaku
Kawa i kasztany... Dlaczego by nie...? 220

kuchenne manewry z góry skazane są na niepowodzenie. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kawa z prostym, acz zmieniającym wszystko dodatkiem. Do zbożowej, klasycznej Inki dodałam odrobinę domowego kasztanowego puree. I wiecie co? Powstało coś tak pysznego, że znalazłam w sobie dość siły, aby przygotować drugą porcję! Uwielbiam ten słodkawy, charakterystczny, kasztanowy smak. Z kawą komponuje się znakomicie. Do tego(...)odrobina wanilii, puszyste, spienione mleko, i można oddać się totalnemu nicnierobieniu . Ach... Inka kasztanowa Składniki: (na 1 porcję) 2 łyżeczki Inki klasycznej 200 ml wrzątku 1,5 łyżki puree z kasztanów 65 ml mleka kawałeczek laski wanilii Kawę, zalać wrzątkiem, wymieszać. Dodać puree z kasztanów, połączyć. Mleko lekko podgrzać, spienić. Wyłożyć na kawę. Na wierzch zetrzeć odrobinę wanilii. Smacznego! Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 207

Składniki 2 szklanki mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka(...)wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek

w mojej kuchni
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 173

przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree z selera: ok. 500 g selera sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie(...)Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się

Kuchnia u Krysi
Korzenny krem dyniowy 157

podziękuję. Kremy czekoladowe można robić samemu w domu. Na różne sposoby i w różnych smakach. Ja, zainspirowana przez Agnieszkę i jej masełko dyniowe , zrobiłam mój krem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach(...)wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać resztę składników i wymieszać. Zagotować i na niewielkim ogniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 208

odcedzania! Niby taki drobiazg, a jakże pomysłowy. Doskonały do gotowania wszystkiego, co później trzeba odcedzić, ja jak na razie stosowałam go do ziemniaczków i kalafiora, z których później robiłam puree i uważam to za genialne rozwiązanie. Ponadto, sam garnek posiada trójwarstwowe dno (stal – aluminium – stal) o grubości 5,7 mm, dzięki czemu skumulowane podczas podgrzewania ciepło równomiernie się(...)atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar to koszt 139 zł, a ze zniżką dla Was wyjdzie jeszcze mniej! Przygotowałam w nim moje ulubione puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada

karmelowy