puree - 3280 przepisów (strona:23/219)

Pieczona polędwiczka w sosie serowym zawijana w boczek 219

dopiero była uczta! Zawijana w boczek pieczona polędwiczka w sobie serowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował(...)patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą. PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ Kilka ziemniaków (tyle ile jemy na obiad) 50 g masła 50 ml mleka gałka muszkatołowa oliwa truflowa sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, to chyba

Marder&Marder Manufacture
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 269

wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego dobrego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka wywaru z gotowania ośmiornicy 1 łyżeczka suszonego oregano (najlepiej greckiego- Origanum vulgare) owoce kaparów do przybrania na puree z bakłażanów: 2 bakłażany 2 czubate łyżki kremowego serka typu Philadelphia 100 g startego sera z gatunku Romano : np. grecki Kefalotyri lub włoski Parmezan 2 łyżki masła(...)Dodać miód,zamieszać i wyłączyć ogień.Doprawić solą i pieprzem,dodać też suszone oregano.Zamieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce np. do piekarnika z niską tmp. ok.20* Puree z bakłażana: w czasie gdy dusił się jeszcze sos najlepiej zająć się opiekaniem bakłażanów i w tym celu ponakłuwać ich skórkę i wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pomidorowo-paprykowy pasztet drobiowy 156

przygotowania domowego pasztetu. Przejrzałam internet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli  0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego puree z jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 251

korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym(...)puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku

Kulinarna Pokusa
Filet z dorsza na puree z awokado. 150

lubię ryb w klasycznej panierce , gdyż według mnie są ciężkie i tracą swój smak. Filet z dorsza na puree z awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem. Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki fileta z dorsza 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka szałwii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła na puree: 1 awokado(...)skórki i też ścieramy na tarce. Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem.  Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy dorsza z obu strony po około 3-4 minuty. Nakładamy na talerz puree z awokado, a na nim fileta

Symfonia smakowa
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 158

przyniosłam ją do kuchni. Potem mycie, obieranie i krojenie... a raczej walka na noże, bo jesienna koleżanka okazała się być bardzo oporna. W końcu udało się. Z części zrobiłam puree, a pozostałą pokroiłam w kostkę i zamroziłam, do wykorzystania w innych przepisach. Dzisiejsza tarta to swego rodzaju serniczek dyniowy, mocno pachnący cynamonem. Idealnie pasuje do herbaty, we wciąż chłodne majowe(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Puree z dyni:  1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec

Chocolate Muffin Blog
Jaglany mus kokosowy z ananasowym puree 149

aromatem i aksamitną konsystencja. Znajdziecie je w prawie każdym sklepie, w dobrych cenach np. podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu :) Baza musu to kasza jaglana, a całość wykończona jest ananasowym puree. Ja w tym daniu się zakochałam, jeśli kochacie kokos to skończycie tak samo :) Na deser czy na śniadanie? Wybór należy do Was :)   Mus : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej(...)szklanka mleka kokosowego  ewentualnie 1 łyżeczka miodu Puree : garść kawałków ananasa Dodatkowo : orzechy włoskie kawałki ananasa Kaszę umieścić w wysokim naczyniu, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładki mus.  Kawałki ananasa umieścić w innym naczyniu i zmiksować na puszyste puree. W misce ułożyć mus kokosowy, na wierzchu ułożyć puree ananasowe. Ozdobić orzechami i kawałkami ananasa. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Udka czosnkowe z kurczaka na trzech puree podane. 154

łyżeczce), podsmażamy do zrumienienia skórki i podlewamy bulionem, solimy i pieprzymy. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 45 minut. Po 25 minutach ściągamy przykrywkę. Puree z ciecierzycy. Ciecierzycę gotujemy kilka minut, cedzimy, dodajemy łyżeczkę masła i śmietany, miksujemy blenderem. Prażymy garść ziaren słonecznika, mieszamy z puree. Puree z groszku zielonego. Groszek wrzucamy na palone masło(...)kilku sekundach podlewamy kilkoma łyżkami wermutu, solimy i pieprzymy po zredukowaniu płynu. Miksujemy blenderem. Puree z marchewki. Marchew wrzucamy na masło rozgrzane, solimy, pieprzymy, podlewamy cytryną i podsypujemy cukrem. Na wysokim ogniu zostawiamy około dwóch minut. Miksujemy blenderem. Podajemy wg uznania

BaRepas
Kruche rogaliki dyniowe 158

zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje. Składniki: Ciasto(...)mąki 160 g masła zimnego pokrojonego w małe kawałeczki 1 łyżka cukru waniliowego 120 g puree z dyni hokkaido (powinno być suche i zbite)* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, posiekać razem, aż połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też

Pełny talerz
Dyniowe placuszki z jogurtem naturalnym i orzechami 138

Typowo jesienne placuszki jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je wiosną! Są naprawdę zaskakujące, wyrośnięte, wilgotne, o pięknym kolorze dyni. Wykorzystałam moje zapasy mrożonego puree, które przygotowałam zimą, ale można użyć również świeżej dyni. O tym jak przygotować takie puree możecie przeczytać poniżej. Placuszki podałam z jogurtem naturalnym i posypałam orzechami :) Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g puree z dyni   Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się

Chocolate Muffin Blog
Sernik z dynią 161

nadzieję, że teraz, jak już się wszystko trochę uspokoiło, to pomiędzy nauką znajdę czas na blogowanie. ~ Gotowany serniczek dyniowy z z cynamonem ~ Składniki: 200g serka twarogowego 150g puree z pieczonej dyni 1 jajko 1 łyżka budyniu bez cukru/ mąki ziemniaczanej opcjonalnie słodzidło cynamon + puree z pieczonej dyni dowolne dodatki np. mandarynka, pomarańcza Twarożek, puree, cynamon, słodzidło i jajko mieszamy(...)rondelku i podgrzewamy. Mąkę/budyń rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do rondelka, cały czas mieszając. Całość gotujemy, aż do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki, podajemy z puree z pieczonej dyni, cynamonem i dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami 213

czasu, więc możemy przygotować jakieś fajne danie wymagające nieco więcej pracy, niż na co dzień w tygodniu, kiedy to jesteśmy zaganiani i obiad trzeba zrobić szybko. Dzisiaj proponujemy ziemniaki puree w trochę inny sposób. Trochę to zapiekanka, a trochę tort ziemniaczany. W sumie jak to nazwiecie to tak będzie :) Najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie i nie jest szczególnie skomplikowane(...)uwielbiamy ziemniaki jeść często na różne sposoby i to jest idealna propozycja dla tzw. ziemniakożerców hehehe. Bierzmy się zatem do pracy ! Zobaczcie jak pięknie wygląda efekt końcowy.   Ziemniaki puree zapiekane z pieczarkami, zielonym groszkiem i marchewką (5 osób) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średniej wielkości seler 15 pieczarek średniej wielkości 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 duża

vegetanie
Klasyczne purée ziemniaczane 134

Jako jutrzejszy dodatek do obiadu polecam klasyczne bardzo smaczne puree ziemniaczane. Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pur ée ziemniaczane Ja przykładowo zamiast klasycznych ziemniaków zapodałem sobie puree z pieczonym udkiem oraz ogóreczkami kiszonymi. Składniki:  1 kg ziemniaków   200 ml mleka   1 łyżeczka masła  pęczek kopru  sól oraz pieprz(...)Przygotowanie:    Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale czasami mogą się już znudzić wtedy możemy przyrządzić w inny sposób. Chciałbym wam zaproponować przepis na klasyczne puree ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i standardowo gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki gotowe mleko wlewamy do garnka dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.Gdy to nastąpi

Sprawdzone przepisy kulinarne
Puree z dyni 125

Wprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/puree-z-dyni/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('163c11fe0a717152804c5e1732c3c33f').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Puree z dyni appeared first

dom-agi.pl
Flądra na ziemniaczanym puree 113

Macie już plany na dzisiejszy obiadek? Lubicie rybki? U nas są zjadane z wielkim apetytem. Polecam flądrę w tradycyjnej panierce podaną na ziemniaczanym puree. Może i Wam zasmakuje rybka w takim zestawieniu.  Flądra na ziemniaczanym puree SKŁADNIKI: 8 płatów flądry 2 jajka mąka pszenna sól ziołowa sól pieprz tłuszcz do smażenia 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła(...)rozgrzanym tłuszczu.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.  Na talerz nakładamy porcje puree na której układam upieczoną rybę.  Podajemy posypując natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki