puree - 3280 przepisów (strona:18/219)

Sernik dyniowy z korzenną nutą 169

którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj . Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie serca tych, których tym sernikiem poczęstujecie. Gwarantuję... Składniki(...)zmielonego twarogu na sernik 310 g   puree z dyni 4 jajka 170 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego   (domowego, klik) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika   (domowej, klik) Składniki na spód : 180 g ciastek 100 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru Wykonanie: Dno tortownicy (średn

Kuchnia u Krysi
Dyniowe pierogi na parze 155

Pierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom  fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.  ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn:  1/2 szkl. ciepłego mleka(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki  nadzienie: 150 g twarogu 1 żółtko 3 łyżeczki puree z dyni 3 łyżeczki cukru z wanilią szczypta cynamonu Z mleka,drożdży,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki  zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Składniki nadzienia połączyć ze sobą by powstała gęsta pasta.  Do miski wsypać mąkę

Kolorowa kuchnia Elki
Placki dyniowe z nutą waniliową (wegańskie) 224

konfitury.. Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna. Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji. Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię! Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :) Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które są bardzo delikatne(...)puszyste. Lekka nuta vanilli świetnie dopełna smak całości. Same jak i w towarzystwie dżemu lub miodu gwarantuję podbiją Wasze kubki smakowe! Składniki na 10 plackòw: 200g puree z dyni 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy, trzcinowy) 1 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka olejku waniliowego (najlepiej naturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina oleju kokosowego do smażenia Opcjonalnie: dżemu żurawinowego

Czarnawisienka
Jarmuż z ziemniakami 160

prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boćwiną lub szpinakiem, przyprawiając oliwą z oliwek i cytryną.  Podanie jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon. Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i pyszne danie gotowe. Nie zapomnijcie dodać(...)dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować. Druga wersja, przygotowana tak jak opisałam poniżej była smaczniejsza i wizualnie przyjemniejsza. Dla podkręcenia smaku, puree skropić smakową oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem Składniki: 10 liści jarmużu 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy

Codziennik Kuchenny
Puree z dyni 182

Puree z dyni to podstawa jesiennych wypieków. Możemy wykorzystywać je na bieżąco lub zrobić zapasy na zimę, bo przygotowuje się je naprawdę bardzo prosto. Składniki: - 2 kg dyni Przygotowanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką pestki. Każdą połówkę kroimy w łódki i kładziemy je skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)przez około 45 minut. Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić

Zainspirowana w kuchni
Puree z dyni 142

Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów(...)polać odrobiną oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka (ja sprawdzam widelcem, jak ładnie wchodzi wyłączam piekarnik). Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki, i zmiksować. Puree można przechowywać w lodówce przez kilka dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pumpikn spice latte 254

Podam Wam dwa sposoby przygotowania tej kawy, dla tych którzy posiadają ekspres do kawy i dla tych, którzy go nie mają. wykonanie z ekspresem: Zaparz espresso. W kubku rozmieszaj puree z dyni z miodem i przyprawami. Dyszą spieniającą, spień mleko, tak jak to robimy na latte, czyli piana musi być mocna i sztywna. Na dnie szklanki umieść puree z dyni(...)ściance wlej spienione mleko, na samym końcu espresso. Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną obsyp albo cynamonem albo startą na tarce gorzką czekoladą. wykonanie bez ekspressu W kubku rozmieszaj puree z dyni z przyprawami i miodem. Zaparz kawę i przelej np. przez sitko ( w sklepie możesz kupić zaparzacz, który ma dyszę z sitkiem dzięki czemu fusy nie dostaną się do naparu

SMYKWKUCHNI
Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne 162

średnicy. Na patelni podsmażamy bez dodatku tłuszczu mięso mielone. Doprawiamy do smaku, dodajemy czosnek. Po ok. 5 minutach wlewamy 2/3 passaty i 1/4 puree z papryki i dyni. Mieszamy i zostawiamy na 10 minut na małym ogniu, żeby płyn trochę się zredukował. Cukinię i mozzarellę ścieramy na tarce o małych oczkach. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok, by cukinia(...)puściła sok. Do 1/2 puree z dyni i papryki dodajemy jajko i zagęszczamy mąką. Na średnim ogniu smażymy grube naleśniki. Można smażyć je tylko z jednej strony. Wykładamy naleśnikami dno formy do pieczenia. Wykładamy mięso z sosem. Smażymy kolejną porcję naleśników i przykrywamy nimi mięsną warstwę. Cukinię z serem odcedzamy i wykładamy kolejną warstwę. Nakrywamy ją kolejną porcją naleśników. Wylewamy

Kucharzyca
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 214

całości, ze skórką, a syf z mazaka przechodzi w miąższ. Spojrzała jak na idiotkę. Ale przynajmniej żadnej więcej już nie pomalowała.   Dynię Sampson, z której dzisiaj robię puree, przytachał z warzywniaka kawałek dalej mój „pan połówek” – jak ją po drodze zobaczył tak nie mógł przejść obojętnie. Bo jak można – koło takiego niespotykanego koloru? Bydle wielkie, 7kg, sama(...)komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty do jasnopomarańczowego, kulista, z lekkim

Karo in the Kitchen
Puree z Dyni 212

roku postanowiłam zrobić większe zapasy mrożonego puree z dyni, bo na  zupę dyniową  mam ochotę przeważnie zimą. Dodatkowo jedną dynię starłam na tarce, bo chcę w wolnych chwilach piec bułeczki dyniowe, które uwielbiam. Puree zrobiłam ze zwykłej dyni i dyni hokaido. Przy tej drugiej trudno mi było się powstrzymać aby zbyt dużo nie wyjeść na ciepło, przepyszne! Przy(...)Gotową dynię wyciągnęłam z piekarnika i nie chciało mi się czekać aż wystygnie i jeszcze ciepły miąższ oddzieliłam od skóry,umieściłam w dzbanku blendera i zmiksowałam na gładką masę. Puree przełożyłam do woreczków (odmierzyłam 1 szklankę na jeden woreczek) i wystudzone puree w woreczkach włożyłam do zamrażarki. To tyle ;) SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Dyniowe Latte 159

Kiedy tak sobie piekłam dynie na puree, a wiadomo dynia jak się piecze, nie trzeba jej pomagać, więc usiadłam przy laptopie i tak sobie przeglądałam różne strony kulinarne, czyli moje ulubione blogi wpadłam na Dyniowe Latte na blogu Just My Delicious i zaiskrzyło. W głowie zaświeciła się lampka "Musisz to zrobić!". Na domiar wszystkiego puree z dyni za chwilę miało(...)książki. Szczególnie w takie dni jak dziś, kiedy za oknem jest mokro i zimno. Składniki na 1 porcję: 2 łyżki golden syrupu 3/4 szklanki mleka 1 espresso 2 łyżki puree z dyni 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Golden syrup wlałam na dno szklanki. Do rondelka wlałam mleko, kawę, miód, włożyłam puree z dyni

Blondynka Gotuje
Gofry ziemniaczane / Potato waffles 283

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze(...)cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny. Wmieszaj ziemniaki

karmelowy
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 198

peaceful and quite" zbierzmy energię na czwartkowe kibicowanie, posiłkując się tą prosta zapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego(...)tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak kiedy robię ziemniaki specjalnie

I tu będę miała takie te
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 181

Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje(...)pokojową CIASTO ⅔ szklanki (120 g) suszonych moreli pokrojonych w kostkę ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych   ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu 2 jajka ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich ziemniaków* 1 i ½ szklanki (230 g) przesianej mąki pszennej  1 szklank cukru (200 g) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła

cool and minty
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 172

Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości(...)czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami

Mango Papaja