UWAGA: Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku. Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree. UWAGA: Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Żelatynę wsypać do małego(...)żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego wiśniowego puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ). Śmietanę kremówkę ubić do prawie sztywności. Pod koniec ubijania
Opowieści z piekarnikaOstatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie „piure z kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest(...)banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie. ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA Składniki na 4 porcje : 400g filetu z łososia 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr
Dietologmiski. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1,5 godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni. Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie(...)minut w 190°C (bez termoobiegu) . Wyciągamy i studzimy. Przestudzone drożdżówki dyniowe oblewamy polewą z serka. Nadzienie: 200 g puree z dyni – puree z dyni 70 g cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 45 g masła, roztopionego (do posmarowania ciasta) Puree z dyni mieszamy z cukrem i cynamonem
Słodki Pomysłśrednicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Na papierze poukładać ciasno obok siebie okrągłe biszkopciki. Arbuza obrać ze skórką, pozbawić pestek i zmiksować blenderem na puree. Po zmiksowaniu powinniśmy otrzymać około 660 g arbuzowego puree, które rozdzielamy na dwie równe porcje (2x330 g). 15 g żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (50 ml), po kilku minutkach(...)napęcznieje podgrzać w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Pierwszą porcję puree z arbuza zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Gdy masa zacznie gęstnieć, wylać ją na biszkopciki w tortownicy, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia jasnej warstwy. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić. Żelatynę (2 łyżeczki) tak jak wcześniej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody
Nastoletnie Wypiekaniesmaczne (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku z cytryny, bo podobnościna białko i mięso jest twarde). Podałam je z puree z zielonego groszku i mięty, które jest lekko łodkie,ale orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek. POLĘDWICZKI GRILLOWANE z PUREE z ZIELONEGO GROSZKU Składniki(...)średniej wielkości polędwica wieprzowa marynata: 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oliwy szczypta soli i pieprzu puree : 400 g zielonego groszku kilka listków mięty mięty 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości. Musztardę francuska (ta z ziarnami gorczycy) lekko blendujemy
Bon appetit mon amiemnie żadną porażką, tylko nauczką na przyszłość ;) Składniki na tortownicę o śr. 16cm Brownie: 1 jajko 1 duża łyżka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 1 pełna łyżka puree z batatów 3 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki tortowej Sernik: 300g puree z batatów 350g sera białego chudego 1 banan 3 jajka 3 łyżki(...)gotować przez ok 20 minut do miękkości. Następnie odcedzić, dokładnie zmiksować i pozostawić do schłodzenia. 1. Brownie: Jajko ubijamy w całości wraz z syropem klonowym, Dodajemy 1 łyżkę puree z batatów, miksujemy. W trakcie dodajemy przesiane kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wyrobionej masy dodajemy płynny, ale schłodzony olej kokosowy. Mieszamy i przelewamy do tortownicy (o śr. 16cm
Kuchnia w czekoladziebyć spożywany w dużych ilościach łosoś wędzony, ze względu na zawartość rakotwórczej nitrozaminy, wytrącającej się w mięsie podczas obróbki. My proponujemy Wam dzisiaj łososia gotowanego na parze z puree z zielonego groszku. Bardzo wartościowy, pożywny i zdrowy pomysł na obiad. Wybrałyśmy łososia atlantyckiego, który jest jednym z najlepszych i najwartościowszych gatunków, z tych dostępnych na polskim rynku. Smacznego(...)Łosoś gotowany na parze z puree z zielonego groszku. (pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka plasterków z cytryny
Moja Mama Gotujewciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :) Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka Jajko Na polewę 50g czekolady(...)gorzkiej 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła *Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną. **Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj . Można też wykorzystać kupne puree z dyni. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Składniki mieszamy szpatułką. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy
Kolizje SmakówDziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane(...)ricer and then place back into the warm pot. Add the cream, butter, Parmesan, mascarpone and stir to incorporate. Season with salt and pepper and serve. Enjoy! Artykuł Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowysię najzwyczajniej w świecie przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc z szuflady gofrownicę, z zamrażarki dyniowe puree i zabrałam się do dzieła. Przepis znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle(...)wierzchu i mięciutkie w środku, o cudownym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Są boskie! Z pewnością jeszcze do tego przepisu wrócę. Gofry dyniowo-miodowe Składniki: (na 8 gofrów) 200 g puree z dyni 1 jajko 200 ml mleka 60 g masła 65 g miodu 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło z miodem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesól/pieprz do smaku Przygotowanie: Akt 1 Mięso. Mięso ma być w temperaturze pokojowej. Steki musnęłam uprzednio przygotowanym w akcie 2 masełkiem szałwiowo-czosnkowym i oprószyłam pieprzem. Akt 1.5 Puree z pietruszki. Korzeń pietruszki ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam łyżkę masła, ok. 50 ml mleka oraz ok. 50 ml białego wina „do gotowania” zmiksowałam na idealnie gładką aksamitną masę(...)Jeśli Wasze puree będzie zbyt suche, nie bójcie się dolać więcej wina Akt 2 Masełko szałwiowo – czosnkowe. Sklarowałam sobie mniej więcej 3 -4 porządne łyżki masła. Pół garstki listków szałwii i jeden ząbek czosnku drobno posiekałam, a następnie zalałam sklarowanym masłem. Można, ale nie trzeba czekać do stężenia. Steki smarowałam jeszcze płynnym masłem Akt 3 Raki. Postępowałam zgodnie z instrukcją
Kate's Kitchenzupę z dyni na zimę! JAK PRZYGOTOWAĆ ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ KREM Z DYNI? Do przygotowania zupy krem potrzebujemy zaledwie kilku składników. Marchewki, pietruszki, czosnku, chili, dyni piżmowej w postaci puree. Chrupiącą posypkę przygotujemy z ziaren takich jak: słonecznik, dynia, możemy też wykorzystać: płatki migdałowe, orzechy laskowe, nerkowca czy ewentualnie zrobić grzanki z czerstwego pieczywa. Jako zdrowy i zielony dodatek wykorzystałam(...)jarmuż. Sprawdźcie listę składników i przygotujmy zupę- krem z dyni. SKŁADNIKI: - 2 szklanki puree z dyni piżmowej ( jeśli nie masz gotowego puree z dyni, dynię pokrój na ósemki, wyjmij gniazda nasienne, ułóż na blaszce, wstaw do pieca na pół godziny, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj blenderem) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 5 ząbków czosnku - chili wedle uznania - 1/2 cebuli
SMYKWKUCHNISmaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego 100 ml śmietany 30% 1/2 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu Puree z musztardą francuską: 500 gram ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soli 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka
Mango Papajazdrowa dieta ich pociech jest ważnym aspektem mogą z powodzeniem wybrać się na zakupy do JUSTORGANIC . W ofercie sklepu są takie produkty jak: mleka i kaszki, owocowe desery, warzywne puree, soki, dżemy i wiele innych. Wszystkie dostępne artykuły są ekologiczne, wysokiej jakości, bez dodatków środków chemicznych, konserwantów, barwników. Po prostu czysta, naturalna żywność . Dużą uwagę zwraca się tu na wszechobecne(...)produkty, następnie dzieląc się z Wami moją opinią na ich temat :) Część recenzji już dzisiaj, a kolejne w następnych wpisach :) ŻYWNOŚĆ W SŁOICZKACH Warzywne i owoce musy, puree i inne posiłki zamknięte w praktycznych słoiczkach. RECENZJA BĘDZIE DOSTĘPNA TUTAJ NAPÓJ Z PUREE Z JABŁKA, ŚLIWKI I BURAKA woda * jabłko (26%) * śliwka (13%) * fruktoza * burak (4%) Napój faktycznie
Zdrowie na języku :P