puree - 3280 przepisów (strona:15/219)

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree 230

smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:) Scroll down for recipe in English Puree z topinambura (4 porcje) Składniki: 500 g topinambura 1 gałązka(...)Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut. Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera. Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku. Smacznego! English version Jerusalem artichoke puree (4 servings) Ingredients: 500g Jerusalem artichokes 1 sprig of thyme 100g butter

karmelowy
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 292

pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub z całej - w zależności od Waszych upodobań smakowych ;)). Całość blendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi:1.   Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy(...)minut, do czasu, aż się ładnie zarumienią.3.   Liście sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą z oliwek. Następnie mieszamy z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.Na talerzach kładziemy porcję puree z selera i jabłek, sałatę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz plasterki rolady z polędwiczki wieprzowej. Dekorujemy listkami pietruszki i/lub gałązkami świeżego tymianku oraz cząstkami orzechów włoskich. Całe danie można delikatnie

W kuchni Katie
Pieczona dorada w pomarańczach 203

byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy obiad - pyszną lekką doradę upieczoną z koperkiem i pomarańczami z masłem koperkowym, puree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław.  Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty, 2 średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek(...)marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem na gładkie puree, które odstawiłem na bok, aby delikatnie tylko podgrzać je bezpośrednio przed podaniem. Do osobnej miseczki dodałem 60 gram masła. Masło powinno być miękkie, a zatem należy wyjąć je z lodówki

Wyprawy kulinarne
Mikołajki z podrobami :) 202

lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu.  Może przekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam!  Udanego weekendu :) Żołądki indycze z marchewkowym puree Składniki 40 dag żołądków inyczych ziele angielskie liść laurowy 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina 1/2 szklanki octu balsamicznego 3/4 szklanki bulionu warzywnego  Na puree:  5 marchewek  łyżka(...)balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa.   Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem.  Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz

Sajkofanka smaku
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 179

zrobić coś pożytecznego i  przygotować pyszny posiłek dla siebie i bliskich. Dla tych, którzy nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składniki pierś z gęsi Pierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy ich. Następnie(...)łączymy. Pierś nacieramy marynatą z każdej strony dokładnie tak, aby zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Składniki na puree ok. 1 kilogram ziemniaków  kilka łyżek masła ząbek czosnku odrobina rozmarynu Wykonanie (Po wstawieniu mięsa do piekarnika) Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę

Symfonia Smaków
Kostka wiśniowa 245

UWAGA: Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku. Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree. UWAGA: Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Żelatynę wsypać do małego(...)żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego wiśniowego puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ). Śmietanę kremówkę ubić do prawie sztywności. Pod koniec ubijania

Opowieści z piekarnika
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 184

Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie „piure z kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest(...)banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie.  ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA Składniki na 4 porcje : 400g filetu z łososia 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr

Dietolog
Drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls 179

miski. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1,5 godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni. Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie(...)minut w 190°C (bez termoobiegu) . Wyciągamy i studzimy. Przestudzone drożdżówki dyniowe oblewamy polewą z serka. Nadzienie: 200 g puree z dyni – puree z dyni 70 g cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 45 g masła, roztopionego (do posmarowania ciasta) Puree z dyni mieszamy z cukrem i cynamonem

Słodki Pomysł
Polędwiczki grillowane z puree z groszku 160

smaczne  (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku z cytryny, bo podobnościna białko i mięso jest twarde).  Podałam je z puree z zielonego groszku i mięty, które jest lekko łodkie,ale orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek.  POLĘDWICZKI GRILLOWANE  z PUREE z ZIELONEGO GROSZKU Składniki(...)średniej wielkości polędwica wieprzowa marynata: 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oliwy szczypta soli i pieprzu puree : 400 g zielonego groszku  kilka listków mięty mięty 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości.  Musztardę francuska (ta z ziarnami gorczycy) lekko blendujemy

Bon appetit mon amie
Serobrownie z batatem 203

mnie żadną porażką, tylko nauczką na przyszłość ;) Składniki na tortownicę o śr. 16cm Brownie: 1 jajko 1 duża łyżka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 1 pełna łyżka puree z batatów 3 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki tortowej Sernik: 300g puree z batatów 350g sera białego chudego 1 banan 3 jajka 3 łyżki(...)gotować przez ok 20 minut do miękkości. Następnie odcedzić, dokładnie zmiksować i pozostawić do schłodzenia. 1. Brownie: Jajko ubijamy w całości wraz z syropem klonowym, Dodajemy 1 łyżkę puree z batatów, miksujemy. W trakcie dodajemy przesiane kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wyrobionej masy dodajemy płynny, ale schłodzony olej kokosowy. Mieszamy i przelewamy do tortownicy (o śr. 16cm

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 226

być spożywany w dużych ilościach łosoś wędzony, ze względu na zawartość rakotwórczej nitrozaminy, wytrącającej się w mięsie podczas obróbki. My proponujemy Wam dzisiaj łososia gotowanego na parze z puree z zielonego groszku. Bardzo wartościowy, pożywny i zdrowy pomysł na obiad. Wybrałyśmy łososia atlantyckiego, który jest jednym z najlepszych i najwartościowszych gatunków, z tych dostępnych na polskim rynku. Smacznego(...)Łosoś gotowany na parze z puree z zielonego groszku. (pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka plasterków z cytryny

Moja Mama Gotuje
Muffinki z musem z dyni i kawałkami jabłek (fit) 163

wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :)  Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka Jajko Na polewę 50g czekolady(...)gorzkiej 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła  *Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną. **Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj . Można też wykorzystać kupne puree z dyni. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Składniki mieszamy szpatułką. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy

Kolizje Smaków
Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone 268

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane(...)ricer and then place back into the warm pot. Add the cream, butter, Parmesan, mascarpone and stir to incorporate. Season with salt and pepper and serve. Enjoy! Artykuł Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 174

się najzwyczajniej w świecie przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc z szuflady gofrownicę, z zamrażarki dyniowe puree i zabrałam się do dzieła. Przepis znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle(...)wierzchu i mięciutkie w środku, o cudownym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Są boskie! Z pewnością jeszcze do tego przepisu wrócę. Gofry dyniowo-miodowe Składniki: (na 8 gofrów) 200 g puree z dyni 1 jajko 200 ml mleka 60 g masła 65 g miodu 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło z miodem

Pożeraczka, czyli raz adobrze