ciasto - 162020 przepisów (strona:23/10802)

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 34

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając(...)niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie

SmartBake.pl
Ciasto francuskie ze śliwkami 40

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami na słodko, to prosty pomysł na szybki deser z 4 składników na bazie gotowego ciasta francuskiego. Soczyste, pieczone śliwki na cieście francuskim, to jeden z naszych ulubionych przepisów na coś słodkiego na szybko! Jeden arkusz ciasta francuskiego wystarczy aż na 8 – 12 ciastek w zależności od formatu jaki wybierzesz, a do nadzienia możesz(...)użyć dowolnej odmiany śliwek! Ułóż zatem plastry świeżych, pachnących śliwek na kawałkach maślanego ciasta i posyp odrobiną brązowego cukru, a po wyjęciu z piekarnika ciesz cię słodkim, chrupiącym deserem! Gotowe ciasto francuskie, to bardzo wygodny, szybki i uniwersalny składnik, który sprawdza się zarówno w przepisach na słono (jak w naszych paluszkach z ciasta francuskiego ) oraz na słodko (jak w ciasteczkach

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami 45

Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest to przepis na ciasto bez pieczenia o intensywnym malinowym smaku, wzbogacone o kremowy ser gotowany oraz delikatną piankę malinową. Całość jest zwieńczona aksamitną polewą kakaową. Z jakich warstw składa się ciasto Delicja? To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z następujących(...)warstw: spód z herbatników i masła gotowany sernik waniliowy malinowe delicje malinowy mus z galaretką malinowa pianka z bitą śmietaną kakaowa polewa Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. W przepisie możesz użyć zarówno świeżych malin, jak i mrożonych. Ciasto jest duże i podzielne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na rodzinne imprezy i przyjęcia. Sprawdź również inne przepisy na ciasta

Via Gusto
Kakaowo śmietankowe ciasto z wafelkami BEZ PIECZENIA 54

Ciasto z wafelkami to przepis na ciekawy deser bez pieczenia. Ciasto składa się z chrupkiego spodu, kakaowego kremu i delikatnej śmietankowej warstwy na wierzchu. Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na to ciasto z wafelkami pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku znajdziesz przepisy(...)następujące ciasta bez pieczenia: Orzechowy serniczek z Nutellą Cytrynowy sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy sernik gotowany Giotto

Via Gusto
Piernik staropolski dojrzewający 134

staropolski dojrzewający, przekładany powidłami śliwkowymi na dużą blachę. Piekę go na przemian z mamą na święta, bo ma smak prawdziwego piernika. Rozpływa się w ustach. Od czasu gdy nastawiam ciasto piernikowe do dojrzewania, w moim domu czuć już zapach świąt. Piernik staropolski dojrzewa u mnie 6 tygodni . Minimalny czas dojrzewania to 2 tygodnie. Najlepiej jest, gdy piernik leżakuje(...)tygodni, a nawet do 8 tygodni . Przez ten czas ciasto dojrzewa w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica, zimny balkon gdy nie ma mrozu) i nabiera szlachetnego smaku oraz aromatu. Piernik staropolski dojrzewający to jedno z najstarszych ciast w Polsce . Kiedyś pieczono go na specjalne okazje takie jak ślub w rodzinach szlacheckich. Dojrzewał wiele lat. Podobno ciasto wykonywano w dniu urodzin córki

Ania gotuje
Bałkańska Baklava z pistacjami i orzechami włoskimi 77

Wciągająco słodki przysmak przygotowany z listkującego się ciasta typu filo, pistacji i orzeszków włoskich, klarowanego masła i aromatycznego syropu cukrowego z nutką kwiatów pomarańczy. Kto chociaż raz będą w Chorwacji próbował tamtejszej baklavy, ten zna jej niepowtarzający smak. Wypiek przygotujesz z gotowego listkującego ciasta, co pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu i nerwów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wciągająca baklawa z bakaliami(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 210 kcal Wyborny bałkański przysmak z ciasta filo, bakalii i cukrowego syropu z nutą kwiatów pomarańczy. Słynna baklawa z pistacjami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SYROP CUKROWY 200 ml wody 200 g białego cukru 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

ProstePesto.pl
Migdałowa tarta z truskawkami i malinami 74

Aleksandra Course: Deser Difficulty: Średnie Porcje 12 porcji Czas przygotowania 1 hour  20 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Spód ciasta 100 gramów pasty z migdałów (masła migdałowego) 110 gramów oleju kokosowego szczypta soli 6 łyżek brązowego cukru 180 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista) 140 gramów mąki pszennej(...)sól i cukier, znowu wymieszać. Na koniec dodać mąkę i zagnieć lub wymieszkać łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy (ok. 1 minuty). Posmarować formę do tarty olejem kokosowym. Podzielić ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć formę, a 1/3 odłożyć na talerzu do lodówki. Formę wyłożoną ciastem też włożyć do lodówki na 30-60 minut. Do garnka dodać syrop klonowy

Heca w kuchni
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką 114

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych owoców, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, delikatną kruszonką. Jesieniary, to coś dla nas! Szarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni Jesieniara to ja. Jak zaczarowana gapię się na czerwone i złote liście na drzewach, żywię się prawie wyłącznie dynią, gruszkami(...)zawsze jest tak piękna i idylliczna i przez kilka ostatnich dni było po prostu ciemno, szaro i siąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem. Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie

Na-talerzu.pl
Kruche ciasto z brzoskwiniami 71

Czas czytania: 3 min Kruche ciasto z brzoskwiniami W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z Grecji. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta. Dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami ! Zapewniam, że przepis jest bardzo prosty! Delikatne(...)kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Na cieście spoczywają smażone brzoskwinie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i mięty. Dzięki tym przyprawą brzoskwinie są jeszcze lepsze. Ciasto proponuję podać z gałką lodów, będzie jeszcze lepsze! Ważne przypomnienie dla tych, którzy pieką kruche ciasto po raz pierwszy. Masło dodane do ciasta powinno być zimne . Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto rumowe 93

Czas czytania: 3 min Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne(...)ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta potrzebować będziemy aż szklanki dobrego rum najlepiej, żeby był to rum ciemny, ale jeśli takiego nie macie, możecie użyć rumu jasnego. Ciasto po nasączeniu koniecznie trzeba odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto dokładnie przejdzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto marchewkowe 90

Czas czytania: 4 min Muszę się do czegoś przyznać. Kilka dni temu po raz pierwszy upiekłam ciasto marchewkowe, dlaczego zwlekałam tak długo? W zasadzie tylko z jednego powodu. Ciasta marchewkowe, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych jakie jadłam była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Choć muszę(...)przyznać, że jedno ciasto było bardzo smaczne, jadłam je u mojej koleżanki i pewnie niebawem poproszę ją o przepis i wypróbuję we własnej kuchni ;). Ciasto marchewkowe Wracając do dzisiejszego wypieku, ciasto wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe 89

Czas czytania: 3 min Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny stół. Ciasto przypomina mi troszkę nasze mazurki. Kruchy cytrynowy spód wypełniony domowym budyniem cytrynowym idealnie pasuje do zestawu świątecznego. Wierzch tarty przykryty jest cieniutkim płatem ciasta i posypany orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe, to jest(...)czasu, to możecie użyć gotowej mieszanki budyniowej. Może to być na przykład budyń o smaku śmietankowym z dodatkiem skórki z cytryny. To, czego pominąć nie można, to schłodzenie ciasta przed podaniem. Przyznam, że był to najtrudniejszy etap produkcji, bo musiałam pilnować, żeby ktoś z domowników nie zjadł kawałka przed całkowitym wystudzeniem. Dlaczego jest to takie ważne, żeby ciasto całkowicie wystygło

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka kokosowa 98

Czas czytania: 3 min Szarlotka kokosowa Przepisów na szarlotkę chyba nigdy zbyt wiele! Szarlotki kochają wszyscy i jest to ciasto odpowiednie na każdą porę roku i na każdą okazję ! Dobre na ciepło i na zimno z lodami, sosami lub bitą śmietaną. Szarlotka koksowa na wyśmienitym kruchym cieście brzmi dobrze, prawda? Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest równie ważne(...)szarlotkach, jak i samo jabłkowe wypełnienie. Dzisiejsze ciasto jest super kruche i łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta kruchego Zagniatając kruche ciasto, posiłkuję się robotem stacjonarnym, który wykonuje pracę za mnie, ale można zrobić to ręcznie. Pamiętajcie , że zagniatając kruche ciasto szczególnie ręcznie, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ściskać je i ugniatać

SprawdzonaKuchnia.pl
Placek z morelami i rabarbarem pod bezą 91

Korzystając z darów natury dostępnych o tej porze roku, stworzyłam przepyszne ciasto z owocową marmoladką. Dojrzałe i słodkie morele oraz łodyżki rabarbaru, przykryte bezową pierzynką. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ lekko kwaskowate nadzienie owocowe, równoważy smak. Polecam placek do kawy albo na słodkie śniadanie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Rabarbarowo morelowe ciasto z bez\u0105 i ros\u0105(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-480x270.jpg"],"description":"Ciasto z marmoladk\u0105 z dojrza\u0142ym moreli i \u0142ody\u017cek rabarbaru. Delikatny kruchy sp\u00f3d i bezowa chmurka na wierzchu. Doskona\u0142e ciasto z owocami do kawy.","keywords":["beza","kruche

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 103

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając(...)niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie

SmartBake.pl