puree - 3280 przepisów (strona:61/219)

Sernik jagodowy 178

ugniatając dokładnie wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jagodowa masa serowa: Jagody myjemy, osuszamy, a następnie blendujemy. Jagodową pulpę przecieramy przez drobne sitko, aby otrzymać gładkie puree. Odstawiamy na bok. W misce umieszczamy wszystkie składniki sernika i krótko miksujemy (tylko do połączenia). Na koniec dodajemy jagodowe puree i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy

MyCookBook.pl
Sernik z czarnej porzeczki z musem z białej czekolady 152

czasie piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Ciasteczkowy spód podpiec przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.   Masa serowa: Czarną porzeczkę zmiksować w blenderze na puree. Zmielony twaróg umieścić w dużej misce. Dodać jajka, cukier, mąkę, kaszę mannę oraz puree z porzeczek. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.   Tak przygotowaną masę serową wylać na ostudzony spód

Nastoletnie Wypiekanie
Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli 239

chilli (4 servings) Ingredients: 200 g rice 1/2 tsp ground cardamom 2 chilli peppers, finely chopped 1-2 tablespoons vegetable oil 2 tbsp butter 4 cloves 1 tsp tomato puree salt and pepper to taste juice of 1 lemon Preparation: Cook the rice according to the package directionsa and drain. Heat a large pan over medium heat(...)butter. When its hot, add cardamom, chilli, cloves, tomato puree, and big pinch of salt and pepper. Cook stirring for 2 minutes. Add cooked rice and mix. Remove pan from heat, stir in lemon juice and serve. Enjoy! Artykuł Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Szafranowa quinoa z grzybami shitake i ślimakami 124

sól Wykonanie: Szafran moczymy 3 godziny w łyżce wody. Ślimaki odcedzamy z zalewy i płuczemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (proponuję trochę rozgotować). Odcedzamy i gnieciemy na puree, mieszamy z ugotowaną ( jak ugotować quinoę ) jeszcze ciepłą quinoą i szafranem, doprawiamy solą. Szalotki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ślimaki(...)Dusimy wszystko 3 minuty i dodajemy pokrojone w paseczki kapelusze grzybów shitake podsmażamy kolejne 7 - 8 minut (nie za długo, żeby grzyby nie stwardniały), doprawiamy pieprzem, podajemy na szafranowym puree z ziemniaków i quinoy, posypujemy odrobiną kruszonego sera. www.mojpieknystol.pl

Quinoa Raz!
Puree z quinoy i topinamburu na grillowanych boczniakach 143

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na bazarze pojawiły się boczniaki, a ponieważ udało mi się kupić okazy niemal tak duże jak moja dłoń, postanowiłam użyć ich jako "spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek. Składniki(...)kolor. Połowę ugotowanej quinoy blendujemy i mieszamy z pozostałą częścią. Topinambur gotujemy w osolonej wodzie (można obrać przed, lub po ugotowaniu) i gnieciemy widelcem na gładką masę, mieszamy z puree z quinoy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Układamy na grillowanych boczniakach i okraszamy cebulką. Smacznego

Quinoa Raz!
Lody wodne z owocami 170

patyczki plasterki banana, jagody, jeżyny (lub inne owoce) Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, przekładamy do blendera, jeśli nie liczymy kalorii to dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek(...)lodów wkładamy owoce, zalewamy puree truskawkowo-jabłkowym i wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy foremki, wkładamy do środka patyczki i wstawiamy foremki ponownie do zamrażalnika na ok. 2 godziny do całkowitego zamrożenia. Aby wyciągnąć lody wodne z foremek, wkładamy foremki na 30 sekund do ciepłej wody, lody bez problemu udaje się wyciągnąć. Gotowe, smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowiec z musem truskawkowym 181

chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Truskawki zmiksować na puree, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia. Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej

Domowa cukiernia Ewy
Borówkowa Pana Cotta 210

śmietana do dekoracji  świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree

Krakowskie smaki Ani
Lody z truskawkami i octem balsamicznym 198

większe na ćwiartki. W dużym naczyniu żaroodpornym wyłożyć truskawki, wymieszać je z octem balsamicznym i cukrem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Ubitą kremówkę delikatnie połączyć ze schłodzonym puree truskawkowym. Masę

Domowa cukiernia Ewy
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 185

możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.  Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce(...)pszenną z 1-2 łyżkami zimnej wody. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami oregano. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką

cool and minty
Restauracji BelEtage – degustacja 197

jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie. Zupa była bardzo syta a do zjedzenia pozostało nam jeszcze drugie danie główne czyli pierś z kaczki z puree jabłkowo- żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Dodatki przepyszne - rabarbar był po prostu cudowny i chyba wszystkie zjadłyśmy go od razu :-), kładzione kluseczki i puree

sierotka maRysia w kuchni
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 139

sangrii: Z arbuza odkrój skórkę i wyjmij pestki. Z truskawek usuń szypułki. Na dno blendera wlej sok pomarańczowy, następnie umieść w nim arbuza i truskawki i zmiksuj na gładkie puree. Przecedź je przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski lub dzbanka. Chodzi o to, aby pozbyć się pesteczek truskawek oraz nieusuniętych wcześniej pestek arbuza. Do owocowego puree wlej wino

Chilli Czosnek i Oliwa
Udko z kaczki w nadchodzący weekend 214

udko z kaczki było smaczne? Mięso kaczki, które dla Was przygotujemy będzie duszone w winie, przez co nabierze przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodadzą śliwki i świeży majeranek. Całość dopełni puree z … no właśnie, niech to będzie tajemnicą… Chcemy Was trochę przetrzymać w niepewności, rozbudzić Wasze zmysły i kubki smakowe Słodko winny sos z mięsem i delikatne puree świetnie

Ciasna Kuchnia
Puree chrzanowo - koperkowe 200

dodatkiem mleka i chrzanu. Chrzan jest wyczuwalny i dodaje niesamowitego smaku do tego dania. Chrzanowe, czyli zdrowe - chrzan w niektórych krajach jest uznawany za lek. Możecie też zrobić kolorowe puree;) Jak? Do ugniecionych ziemniaków oprócz mleka dodajcie zmiksowany zielony groszek - będzie zielone, lub buraka - będzie bordowe, kukurydzę - będzie żółte, marchewki - będzie pomarańczowe. Jest to fajna przygoda dla dzieciaków - w takim(...)puree jedzą nie tylko ziemniaki, ale też inne warzywa:) Składniki: 6 bardzo dużych ziemniaków pęczek kopru 2 płaskie łyżki chrzanu ostrego 1,5 szklanki mleka 3,2% (możecie zastąpić go 2,0% jak chcecie) sól Wykonanie: W osolonej wodzie z dodatkiem chrzanu gotujemy obrane ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy będą miękkie odlewamy wodę, zagniatamy dobrze - ja użyłam widelca

Zasmakuj Kuchni
Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem 152

Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą , oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem.  kalafior oliwa z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku  skórka otarta z pomarańczy świeży tymianek

AZgotuj!