dosc szybka w wykonaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbowac , jeśli ktoś do tej pory nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała częśc - 2 zabki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyzka oleju - 1 łyzka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: Pora kroimy w półtalarki , czosnek(...)siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez 5 min. całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Słodkości i nie tylkomarchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyzki tartego chrzanu(...)jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut
Słodkości i nie tylkosamych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac. Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz do okraszenia i cebula Ziemniaki przecisnąc przez praskę. Burak zetrzec na tarce o drobnych oczkach(...)misce połączyc z ziemniakami. Masę podzielic nożem na cztery równe częśi, jedną wyjąc i odłożyc na bok. W to miejsce wsypac mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach ) Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi
Słodkości i nie tylkonajbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :) Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 250 g brukselki ( użyłam mrożonej ) sól 250 g marchewki 2 jajka 150 ml mleka 200 g kwaśnej smietany 3 ząbki czosnku pieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej 100 g tartego sera natka(...)pietruszki do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterki Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy do niej pokrojoną marchewkę. Odcedzamy. Jajka miksuejmy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności
Słodkości i nie tylkoślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. źródło : na podstawie bloga / klik / Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Śledzie namoczyć w wodzie(...)godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka
Słodkości i nie tylkoduza marchewka 1 mala pietruszka kawalek selera por 1 zabek czosnku ziemniaki mala glowka kapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy(...)czasie obieramy warzywa Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku) Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy
Klaudynkowa kuchniaserka smietankowego 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej sol maslo cukier Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Dodajemy serek smietankowy do ziemniakow i mieszamy to Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy
Klaudynkowa kuchniajest podobnie i za każdym razem odbywa się dyskusja z czym będzie lepsza a kończy się na gotowaniu obu dodatków :D Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami, które pozornie wcale do niej nie pasują. Ostra, gorąca i taka wersja będzie mocno rozgrzewać gdy za oknem paskudnie. Sami zobaczcie co dodałam do gara :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazmieści się cała potrawa, całe danie obiadowe. Lubicie tak gotować ? Ja bardzo bo zmywania mało i dania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku. Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się pod rękę
Smaczna Pyzawędliny. Składniki: - 1 duży brokuł (mój miał 800 g) - 2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek - 3 jajka - 1 łyżka masła - 1 szklanka śmietany 30 % - 2 łyżki żelatyny - 2 ziemniaki - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera. Różyczki brokuła gotujemy przez 5 minut a następnie podduszamy na oliwie i maśle(...)Połowę brokułów miksujemy i dodajemy do ziemniaków. Jajka dodajemy do masy i całość doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i wraz z śmietaną mieszamy z masą. Masę przelewamy do formy a wierzch wykładamy resztą różyczek brokuła. Formę układamy w wiekszym naczyniu i pieczemy w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze
Zainspirowana w kuchniPost Kremowe tłuczone ziemniaki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ziemniaki zapiekane z camembertem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ziemniaki pieczone z pieczarkami i cebulką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę
Proste PotrawySkładniki : 2 ziemniaki 1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)około 600 - 700 ml wody włożyć pokrojone ziemniaki , przesmażoną na oleju marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości
Proste Potrawy