przechowuje. Słyszałam, że nawet do tygodnia. Sprawdzać jednak nie zamierzam, ale zupkę jak najbardziej polecam. Tradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka(...)ziarna ziela angielskiego oraz całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie warzywa, obieramy i kroimy. Ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, a czosnek siekamy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Ogórki natomiast ścieramy na grubych oczkach tarki. Bulion zagotowujemy, dodajemy czosnek, ziemniaki i pietruszkę
Ratunku obiadZapraszam na przepis. Botwinka z ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane(...)twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Buraczki również obieramy i kroimy, ale w nieco mniejszą kostkę (ok. 1 cm), łodygi w podobnej wielkości kawałki, a listki siekamy dość grubo. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy najpierw tylko korzenie buraczków. Dodajemy sok z cytryny i przesmażamy
Ratunku obiadinne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas(...)pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem
Ratunku obiadkremowa zupa, tak pyszna, że zniknęła jeszcze szybciej niż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji: 500 g cukinii (2 młode sztuki) 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku listek laurowy 1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu(...)łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Ziemniaki i cukinie dokładnie umyć (jeśli cukinie są młode, to nie trzeba ich obierać) pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Całość zalać 1,5l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (oprócz pieprzu i kolendry). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą
Obiad za dychęmiłością absolutną i nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać i pokoić w kostkę. Całość wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut
Obiad za dychęlato. Jeśli dodacie do niej grzanki, z powodzeniem zastąpi cały obiad, bo syci naprawdę na długo. Polecam! Składniki: 1 kg obranej dyni, pokrojonej w dwucentymetrową kostkę 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki oleju do smażenia 100 g wiórków kokosowych ekologicznych (lub puszka mleka kokosowego) 50 g sera gruyère lub innego o zdecydowanym smaku 1,5 łyżeczki(...)samodzielnie, możecie użyć tego z puszki, niestety zupa będzie wtedy droższa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojoną dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość zalać 1,5 litra wody i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą, garam masala, i pieprzem oraz chili, jeśli
Obiad za dychępracochłonne... Nic bardziej mylnego :) Nie można zapomnieć o uczuciu satysfakcji, gdy wszyscy się nimi zajadają. Kopytka z sosem pieczarkowym i serem. Kopytka. Składniki dla 4 osób: 700 g ziemniaków; 150 g mąki + mąka do podsypania; 1 jajko; 1/2 łyżeczki soli. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, jajko
MiksturownikKiedyś, tzn. przed MM, robiłam dość często zapiekanki na bazie ziemniaków. Zachciało mi się teraz czegoś zapieczonego, więc pomyślałam, że zrobię z makaronem - pierwszy raz w życiu;) Składniki dla 2-3 osób: * ok. 200 g makaronu - wzięłam penne pełnoziarniste * 300 g pieczarek * pół papryki surowej * puszka pomidorów krojonych - u mnie lidlowskie do pizzy * ser żółty starty * 2 cebule(...)mięsem robiłam:) teraz pomyślałam, ze zrobię wersję wegetariańską, a mięso wykorzystałam do innego dania (hehe, oszczędna jestem;) kasia.eire - ziemniaczana tym się różni, że na spodzie daję pokrojone w plastry ziemniaki (wcześniej ugotowane na półtwardo). Ponieważ na MM nie je się ziemniaków, więc taka wersja zapiekanek odpada, stąd makaronowa, którą jak zresztą napisałam zrobiłam pierwszy raz w życiu, choć mam prawie
Zdrowa Kuchnia Sowyskonsumowana:) Cebulowa dalej czeka na swoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego wina ok. litr wody śmietana 18 % łyżka masła lub oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk Zrobiłam(...)garnku rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł) 2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o) 3. dolałam zimną wodę i posoliłam (sn) 4. wlałam wino (k) 5. dorzuciłam szczyptę lubczyku (g) Gotowałam ok. 30 min. Na koniec zmiksowałam, przelałam
Zdrowa Kuchnia Sowypochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!) ziemniaki. Pojawiły się, więc zrobiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySzybka zupka? Czemu nie. Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany kremówki pieprz 1,5 kostki rosołowej drobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno
kolorowotorcikowoSkładniki: 800 g ziemniaków 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej(...)patelni zostawić. Na olej wrzucić mielone mięso wołowe, podsmażyć. Ziemniaki pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 3 średnie ziemniaki jajko sól, pieprz olej rzepakowy RAPSO do smażenia Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach. Kaszę gryczaną łączymy z ziemniakami, jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem Patelnię rozgrzewamy, wlewamy nie za dużo oleju rzepakowego. Z masy formujemy placuszki gryczano-ziemniaczane. Smażymy
kolorowotorcikowofareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 800 ml bulionu wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal(...)oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając. Podgrzybki pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie
kolorowotorcikowozielone, jak i białe. Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery(...)Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować
kolorowotorcikowo