brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)wrzucamy po kolei , pokrojony drobno czosnek , cebulę w kostkę i pora w pół plasterki. Gdy ziemniaki będą w pól miękkie , wrzucamy brokułę , zawartosc z patelni i serki topione. Gotujemy do momentu , gdy brokuł będzie miękki i serki sie rozpuszczą . Na sam koniec , używamy blendera w celu uzyskania jednolitego kremu . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jako dodatek , dodac groszek
Słodkości i nie tylkokopytek bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbowac :) Kopytka są bardzo delikatne o dośc wyczuwalnym smaku bazylii . Rodzinka je zaakceptowała , więc będą gościc u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilosc mąki zależy od ziemniaków , im są bardziej suche tym mniej mąki ) 1 jajko sól, pieprz, sól ziołowa, bazylia opakowanie świeżego szpinaku(...)olej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej , wrzucamy posiekany czosnek, lekko go szklimy i dorzucamy posiatkowany szpinak. Całośc ok. 5 minut podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wykładamy chłodne ziemniaki i wyciskamy je przez praskę. Dokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki
Słodkości i nie tylkomielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe) - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy(...)puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę
Słodkości i nie tylkosiostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności(...)sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic ) Truskawki umyc , pozbyc się szypułek. Z ciasta
Słodkości i nie tylkoWami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam. Składniki: 1 bakłażan 2 duże ziemniaki 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki ) 30 -40 g makaronu oliwa 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz natka pietruszki 2 łyżki śmietany wywar rosołowy 1,5 - 2 litry Sposób(...)przygotowania : Pomidory,ziemniaki i bakłażana kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidory, chwilkę dusimy. Dodajemy tymianek i ziemniaki. Całość dusimy ok. 5 minut. Zalewamy wywarem rosołowym. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego
Słodkości i nie tylkoZiemniak, pyra, grul, kartofel - bardzo lubię je wszystkie i zdecydowania ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką. Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej(...)smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha ! A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapiekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione w cieście
Smaczna Pyzałyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około(...)wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania
Proste Potrawydodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie; 1. Do garnka wlać około(...)wody i wrzucić do niej listek laurowy, kilka ziaren pieprzu- zagotować 2. Obrać, pokroić drobno ziemniaki i cebulkę- wrzucić do garnka 3. Obraną marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i obsmażyć na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić
Proste PotrawySkładniki: pęczek rzodkiewek 2 ziemniaki łyżka masła śmietana lub jogurt, sól pieprz koperek ( u mnie natka ), odrobina kostki rosołowej lub wywar rosołowy około 1/2 l Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i zalać rosołem - gotować 10 min. Umytą rzodkiewkę pokroić na grube plastry i dusić 5 min na maśle Dodać do ziemniaków i gotować do miękkości warzyw Przyprawić
Proste PotrawyJaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno(...)Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach Odsączoną soczewicę i fasolę mielimy, ale nie zbyt drobno ( kilka fasolek zostawiłam w całości ), dodajemy przestudzone pieczarki
Proste Potrawymoja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne 2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)jaglanej tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Do garnuszka z około 1 i 1/2 l wody wkładamy pokrojone dość drobno ziemniaki i pokrojony buraczek, czosnek i cebulę, dokładamy 2 listki laurowe i kilka ziaren pieprzu, gotujemy Gdy ziemniaki są lekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych
Proste PotrawySkładniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka(...)kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste
Proste PotrawySkładniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce ) zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi(...)zdrowia. Soczewica - posiada wiele witamin i mikroelementów, także kwas foliowy, drogocenne białko, bogata jest w błonnik. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także reguluje poziom cukru w krwi. Ziemniaki- nie zawierają prawie tłuszczu, są lekkostrawne, a do tego skutecznie odkwaszają organizm. Marchew -wzmacnia, odtruwa, regeneruje. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, poprawia krążenie, odnawia prawidłową florę bakteryjną jelit, dzięki temu
Proste Potrawy