przepisy z ziemniakami - 1517 przepisów (strona:14/102)

MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA, PODANE Z SOSEM CZOSNKOWYM 195

prowansalskie - tymianek, rozmaryn Serek czosnkowy: - kostka białego sera (u mnie ok.0,5kg) - kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (dałam kefir) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - sól i pieprz - szczypior Ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką), muszą być czyściutkie i odsączone z wody przełożyć do miski. W małej miseczce przygotować marynatę : zmiażdżyć czosnek, dodać po ok.1 łyżeczce z każdej przyprawy, trochę soli(...)sobie nasz gziczek (sos czosnkowy). Do miski dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy twaróg (można użyć również ser z wiaderka), który musimy podusić (najlepiej praską do ziemniaków, lub widelcem). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy dodając stopniowo śmietanę lub kefir. Ilośc zależna jest od sera. Nasz sos ma mieć dość

Smaczne Zdrowe
Kiełbaski w glazurze na puree ziemniaczanym z krążkami cebulowymi. 203

fotki z telefonu (bo aparat właściwy zaginął) - no ale cóż jak się nie ma co się lubi... Przepis z myślą o M. tak więc typowo męski. Składniki: 7 średnich ziemniaków dymka pół kostki masła 1/3 szklanki mleka sól białe kiełbaski koktajlowe 100 g miodu lipowego 50 g ziarnistej musztardy 50g musztardy delikatesowej 1 łyżka oliwy ząbek czosnku 1 łyżka sosu(...)sojowego duża cebula jajko bułka tarta mąka olej Myjemy ziemniaki i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kiełbaski, a przepis na nie tutaj: klik . Możemy dodać trochę więcej miodu i mniej musztardy wtedy stworzy się piękna glazura. Kroimy cebulę w grube krążki i rozdzielamy. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie

Brzuszki Łakomczuszki
Leniwe pierogi 250

Leniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między tym co lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego(...)łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat

Mango Papaja
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 270

zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry(...)czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotujemy ziemniaki na pół twardo. Studzimy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do warzyw. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w łódki. Dokładnie rozprowadzamy warzywa w marynacie. Odstawiamy

OstryKęs
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 320

osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych) czubata łyżka stołowa chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka(...)cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać do zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy

OstryKęs
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 220

łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco  opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól  suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie : Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty(...)Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć). Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki. Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.  Ja piekłam ziemniaki

Ze smakiem i z pasją
Zapiekanka ziemniaczana 781

wiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła(...)mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy 10 min. W tym czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno

Ratunku obiad
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 237

użyciem (oraz zamrożonych już jakiś czas temu klopsików). Serdecznie zapraszam na... Pietruszkowe kluseczki ziemniaczane z klopsikami porcja dla 2-3 osób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki przyprawy(...)sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier woda porcja klopsików, na które przepis znajdziecie  tutaj  :) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i rumienimy dość mocno, ale trzeba uważać, by jej nie przypalić. Kiedy nabierze

Ratunku obiad
Knedle z truskawkami 378

zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru ok. 400 g mrożonych truskawek (w sezonie koniecznie świeże) Do podania: kilka łyżek kwaśnej(...)śmietany 12/18% ok. 50 g truskawek 2-3 łyżeczki cukru Truskawki rozmrażamy i odcedzamy, a sok który puszczą zlewamy do małego garnuszka. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie je odcedzamy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 50 g truskawek ugniatamy dokładnie widelcem i wraz z cukrem dodajemy do soku. Ustawiamy garnuszek na średnim ogniu, a gdy całość

Ratunku obiad
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 217

kukurydzą na udkach kurczaka (porcja dla 7-8 osób) Będziemy potrzebować: 2 udka z kurczaka 1 dużego pora 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3/4 puszki kukurydzy 1 kg ziemniaków 100 ml płynnej śmietanki 12% lub tłustego mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe Udka z kurczaka zalewamy ok. 2,5 l wody(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulkę, a kiedy się delikatnie zrumienią, dodajemy pora. Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Kiedy kurczak jest już miękki, wyjmujemy go z bulionu, który następnie przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Do bulionu

Ratunku obiad
Gulasz pieczony z warzywami 171

zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami.  Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej bez kości 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule pół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak)  4 kulki ziela angielskiego 1 papryka chili 1 łyżka słodkiej papryki listek(...)pokroić w kostkę, dodać wino, posiekane chili, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, suszoną włoszczyznę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić na min. 30 minut do zamarynowania. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki. Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp

Obiad za dychę
Ziemniaki zapieczone z masłem miętowo-pomarańczowym - hit! 166

dawna miałam ochotę na pieczone w piekarniku młode ziemniaki; nigdy młodych nie piekłam, nie wiem dlaczego. I tak ciągle jakoś to pieczenie mi nie wychodziło, aż wczoraj natrafiłam na blogu Mad na bardzo oryginalny przepis właśnie z pieczonymi ziemniakami. Zaopatrzyłam się więc natychmiast w składniki i upiekłam i żałuję, że tak mało;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 205

właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę. O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku i świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie(...)pobiegłam po pora:) Składniki na 2 talerze: średniej wielkości wędzony dorsz - w oryginale łupacz średni por ziemniak spory 2 garści świeżego szpinaku - nie mam pojęcia w jakich miarach podać ilość, więc podaję za autorką, a dałam na oko:) 1/2 szklanki mleka - może być śmietana ok. 1 litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kremowa zupa cebulowo-serowa 193

Składniki: 5 średnich cebul 2 ziemniaki 1 l bulionu wołowego 100 ml białego wina wytrawnego 70 g masła 2 łyżki tartego sera chedar sól gałka muszkatołowa kminek mielony Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować(...)wrzucić ziemniaki oraz usmażoną cebulę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut.  Dodać ser - zamieszać. Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa - krem z białych szparagów 156

nimi uważam, że wyszło mi całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól, pieprz - śmietana Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce i pokroić na kawałki. 2. Cebulę pokroić w kostkę(...)zrumienić na oliwie. 3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zrumienionej cebuli, dobrze wymieszać i zalać gorącą wodą tak, by przykryła ziemniaki (ok. 250 – 300 ml). 4. Po około 10 minutach do cebuli i ziemniaków dodać szparagi i zalać resztą wody, gotować do 20 minut. 5. Na koniec zupę zmiksować. Przed podaniem dodać kilka łyżek śmietany, dobrze wymieszać

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania