„ Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale
Wiem co jem„ Śniadanie - pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości. Rzeczywiście z teorią jest OK, ale w praktyce wypadamy znacznie gorzej. Spiesząc
Wiem co jempasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy(...)wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy/gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu. Gdy odstawimy naszą mieszankę z ognia dodajemy do niej sok z cytryny i 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy także utartą skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie
ClauditteMissCooking"Co raz częściej zdarza mi się zastępować w słodkich wypiekach masło oliwą i wg mnie ta zamiana wychodzi im tylko na dobre, a mnie i
Wiem co jem"Drzewo nerkowca ( nanercz zachodni ) należy do tej samej rodziny co mango i orzech pistacjowy. Pochodzi z Ameryki Płd. ( Brazylia, Peru ). Od XVI w za sprawą Portugalczyków
Wiem co jem„ Pan Karp, niekoronowany król polskich stołów wigilijnych. Najczęściej serwowany w galarecie lub po żydowsku. Znany nam od XII w wcześniej pojawiał się jedynie w szlacheckich i
Wiem co jemłyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady (bez mleka i bez glutenu) Piekarnik rozgrzać(...)łyżki miodu 2/3 szklanki wiórek kokosowych 5 łyżek mleka kokosowego (tylko tej gęstej części) 2 łyżeczki Malibu (ja nie dodawałam) 1/2 słoiczka gęstego dżemu, u mnie domowy z aronii ale może być z czarnej porzeczki czy jagodowy Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia, zmielić na gładką masę, nożem w kształcie
moj przepis naniektóre właściwości zdrowotne tych owoców. Jedna osoba powiedziała mi, że od kiedy zaczęła spożywać aronię przestała chodzić do lekarza i apteki. Zapraszam więc po przepis : Składniki : 1 kg owoców aronii 1 i 1/ 2 l spirytusu 70 % 50 dkg cukru Sposób wykonania : A ronię oczyść, opłucz, osusz. Wsyp do czystego słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw(...)cukrem, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 6-7 dni, aż cukier się całkiem rozpuści. Wstrząsaj słojem co dzień. Po tym czasie przecedź owoce przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Połącz oba płyny ze sobą , wlej do słoja, słój zamknij i odstaw do sklarowania na 2-3 miesiące. Następnie zlej nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez filtr
Przepisy i porady kulinarnesię zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów). W sierpniu owocują i dostępne są: jeżyny; maliny; owoce czarnego bzu; mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison(...)ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory
Ukojenie Podniebienia"To kolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze
Wiem co jem„Zainspirowana dwoma produktami Firmy Apart: Nektarem pod prysznic-morela i pomarańcza oraz Płynem do kąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje
Wiem co jem„Dla niego śniadanie musi być konkretne. Całe to jej gadanie o zdrowym odżywianiu to jakieś babskie fanaberie. Jajecznica na bekonie to jest śniadanie dla faceta. No
Wiem co jem„Kapusta w spiżarni ukiszona, do Świąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato
Wiem co jemroku na działce mamy niesamowity urodzaj na aronię. I to nie tylko u nas tak jest, ale wszędzie, gdzie się spojrzy, jak są krzewy aronii, to gałązki pod ilością owoców chylą się do ziemi. Nie każdy ją lubi, bo jest dosyć cierpka, ale ja osobiście uwielbiam, a cierpki smak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam(...)przygotowania: Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała. Jeśli chcecie wykorzystać pozostałą po soku pulpę np na dżem
Gosia gotuje„Troszczy się o rodzinę, realizuje się zawodowo, ma czas na swoje pasje i dba o swój wygląd. Dzięki dużej cierpliwości i uporowi osiąga sukces. Wstaje przed
Wiem co jem